КОМЕНТАР! За Общински съвет-Дупница или… как се гонят инвеститори и лишава спорта от пари

Местните избори чукат на вратата, а с това и жаждата за власт набира все по-голяма сила. Както преди всеки избори де. Свидетели на познатата по тези ширини картинка, станахме за пореден път на последната сесия на местния парламент в Дупница. Картинка, която коства НАД ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА суха пара в бюджета на Общината за пустеещ имот и минимум 250 000 лв за спорта в града.
За какво всъщност иде реч?!
Има заявен инвестиционен интерес за 20 дка. общински имот (стари сгради и змиярник намиращ се на метри от Подстанция „Марек“) с намерение за жилищно строителство. Определената начална цена е над 1 млн. лева. Т.е. има желаещи кандидати да инвестират в града. Докладната бе разгледана на предходната сесия от 20 общински съветници (Общински съвет-Дупница е от 33-ма), но не получи одобрение. Кметът на Дупница инж.Методи Чимев я внесе за повторно разглеждане на сесията вчера, като един от основните мотиви бе именно, че става въпрос за инвестиции и не е нормално да отсъстват повече от една трета от градските избраници. Избраници, които впрочем получават заплата от нашите данъци за едва няколко часа месечно. Избрани да добруват за бъдещето на общината, да привличат инвеститори, да създават по-добри условия за живот в града и селата.

Групата на БСП в ОбС гласува против докладната без да обяви никакъв мотив.

И забележете. Този път, на тази едва 5-а точка в дневния ред участваха числом и словом 23-ма от 33-ма общински съветници. Отсъстваха 10-има от всички представени партии. По каква причина-основателна или не, с какви мотиви ги няма и защо не участват – няма да коментираме. Да не можеш да отделиш 3 часа веднъж в месеца, но да си вземаш заплатката и да се биеш в гърдите, че мислиш и работиш за просперитета на града си- меко казано е несериозно. Няма да отваряме пък темата, че уважението на някои към институцията Общински съвет опира до…джапанки, чехли и къси гащи на сесиите.
Как обаче се разви дискусията по самата докладна?!
Новите опозиционери в ОбС-Дупница, които до скоро бяха от СДС, но впоследствие изключени от партията и вече наричащи се ОДБ, не бяха съгласни с предложението на кмета за продажба на имота чрез конкурс. Председателят на ОбС и неформален лидер на групата Костадин Костадинов обяви, че искат търг, защото има голям интерес и това ще вдигне сериозно предварително определената начална цена. По този начин той официализира предложението на Светозар Тричков от коалиция „Народен съюз“, който от микрофона преди това обяви, че ще подкрепят търг с ЯВНО наддаване. Т.е. – който даде най-много, той печели. Няма скрито-покрито, чиста работа. От ОДБ допълниха предложението и с още точки, а именно – 100 000 лв да отидат допълнително за ФК „Марек“, както и да бъдат разпределени пари за останалите спортни клубове по Наредбата на ОбС.
Предложението не срещна отпор, а напротив. Кметът също подкрепи тези предложения като вносител. Съветникът от ГЕРБ Емил Гущеров дори „вдигна мизата“ за футболния „Марек“ като предложи не 100 000 лв твърда сума, а 10% от продажната цена. Георги Градевски-Конана от „Глас народен“ надигна глава от място, че пропорционално трябва да се вдигне и на останалите спортни клубове от продажната цена. Мнението му, също от място, получи подкрепа от всички страни.
Разгорещените разисквания, нападки, хули и предложения бе именно нагледен пример, как трябва да работи местния парламент. Т.е. разискваш, нападаш, защитаваш, предлагаш, но накрая избираш най-добрият вариант. Най-удачният за града и за хората, които са ти дали доверието си да ги представляваш в местния парламент. За което дори ти и плащат!
Да, да – ама не!
От групата на БСП обаче мълчаха като неми сякаш водени от известните стихове на Веселин Андреев от „Балада за комуниста“: „Колко дена го били-ни дума, ни вопъл, ни стон“. Предложение, което буквално бе в духа на социалистическото мислене: „Да вземем от богатите, за да дадем на бедните“. Натиснаха си копчетата Против и…си свършиха работата. Никой не чу един мотив, една причина за този отказ. Нямаше предложение, нямаше мотив дори. От кумова срама не стана никой да каже: „Ние ще гласуваме против, защото…“ Ей така, бе. Гласуване на инат. Гласуване на свежи пари за общината, за спорта и за един пустеещ имот по-малко. Отидоха в коша. С лека ръка. Даже със самодоволни усмивки. То политиката на инат е нормално нещо, но когато засяга нещо положително – политиката трябва да се загърбва. На инат на кмета ли, на инат на ОбС ли?! Не! На инат на дупничани.

Тримата от „Глас народен“ гласуваха различно, а независимият Георги Градевски, който е и бивш футболист (с черна риза) бе против.

В „Глас народен“ пък тримата присъстващи гласуваха като орел, рак и щука. Един За, друг Против, трети Въздържал се. Ама защо си против, защо си Въздържал се, един Господ знае. То и те не знаят де. Един от двамата представляващи коалиция „Заедно за промяна“ също Против. Да не говорим за независимият съветник, кандидат за кмет от 2019, който също гласува Против. При това бивш футболист, който уж, ама наистина уж милее за футбола. Даже се пънеше и футболен спасител на „Марек“ да става. Поне станете и кажете защо гласувате Против. Кажете не на кмета, председателя или на колегите си, кажете го заради тези, които са гласували за вас, пратили в тази зала, плащат заплатите ви.
Защо бе, НЕуважаеми дами и господа? Зашитавайте си политиките, нападайте се, псувайте се, дето се казва – бийте си по два шамара, ама накрая избирайте най-доброто за града, за селата, за децата на този град. И тук е може би мястото да припомня един също толкова фрапантен случай от месеците преди местните избори през 2015 година. По времето на кабинета „Орешарски“ от т.нар. именно на негово име фонд бе „отпусната“ сума в размер на 4,5 млн. лв с ДДС за спортна зала в града. Не на ново място, както бе искано, а премахване на старата. И сумата бе по-малка със 750 000 лв от исканата (това наложи и промяна в проекта и реализацията). Но нейсе. Впоследствие се оказа, че всъщност фонда „Орешарски“ е кух и пари няма, а над 150 (!) одобрени предложения оставени бяха на местните кметове и общински съвети да се оправят сами. Буквално 9 или 10 от тези над 150 проекта получиха цялото финансиране за приключване на проекта си от държавната хазна. Ясно е, че без силно лоби – това няма как да се случи. Дупнишкото лоби обаче си свърши работата тогава перфектно и осигури остатъка от държавата в размер на близо 3 млн. лв, за да я има залата. Само да припомним на късопаметните, че демонтажните дейности вече бяха започнали и зала за спорт нямаше. Тогава обаче, опозицията видиш ли, изведнъж стана много загрижена. Аджеба, защо ние се правим на тарикати и сме си издействали пари за проекта ни, при условие, че всички останали общини няма да получат пари за одобрените им проекти. Какво ще кажат другите общини, това коректно ли е, това честно ли е… Безумно, нали?! Знаете ли колко ме вълнува, че в община Пордим или община Челопеч няма да им финансират проектите за ябълков навес или тиквен склад, защото са ги излъгали тогавашното правителство. Всъщност трябва да ме вълнува, защото лъжата е не от кой и да е, а от правителството на Република България, което избираме всички. Но каквито ни народните избраници, такива ни и местните. Още по-фрапантния случай е от януари 2021 година. Една от най-мощните в света (!) спедиторски компании „Транс Балкани“ искаше да закупи пустеещата база на бившата „Дупница Табак“, за да направи логистичен център и разкрие 400 работни места. Хем общината щеше да получи пари за сградите от базата които притежава, хем щеше да привлече един от хегемоните в тази сфера в света инвеститори. Техен представител се включи онлайн на заседанието на местния парламент, разясни идеята и намеренията. Но…от левия фланг на Общински съвет-Дупница бивш кмет на общината изсипа какви ли не упреци и нападки (нищо конкретно, разбира се, а само празнословие) и резонно инвеститорът се отказа от Дупница.
Та…след месец и половина, родните ни знайни и незнайни политици ще започнат пак да обикалят по улиците и градинките, да дават медийни изявления как ще привличат инвестиции и създават условия за това, как ще разкриват работни места, как ще работят за дупничани, как Дупница е рай ама едните са лоши, другите са хаймани, а те са най-честните. Нали знаете- преди избори и след риболов се лъже най-много. А хората отново ще се хванат на приказките на поредния сладкодумец. Ще се хванат – защото се надяват.
А Дупница наистина е райско кътче. Но ако в заседателната зала на ОбС не влязат отново опашати с рога. Онези дето бъркат казана с катрана.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien