„КОЛЕДЕН ПОДАРЪК“! Еврокомисията спря всякакви плащания към общините

В момента са блокирани всякакви плащания от Еврокомисията към всички бенефициенти в България, надяваме се парите да тръгнат от края на януари, заяви заместник изпълнителният директор на Сдружението на общините Емил Савов пред БНР, цитиран от икономик.бг. Ограничаването на целия ресурс на спряната от Еврокомисията Оперативна програма "Околна среда" е за предпочитане пред прегледа за нередности на отделните проекти, смята Савов. Той се аргументира, че това решение ще отнеме само месец.

В противен случай трябва да се прави нов одит на всички общински проекти до момента, които са около 400, един по един. Като знаем как работи системата, аз не го виждам за по-малко от 6 месеца да излезе с някакъв резултат, като дотогава всичко ще бъде спряно – мисля, че никой в държавата не го иска, заяви Савов.

Тепърва предстои да се уточни с колко процента ще бъде корекцията на плащанията. За тази цел общините ще се срещнат с министър Искра Михайлова в средата на януари. Общините имат само три дни за подписване на договорите по Програмата за развитие на селските райони, за да не загубят пари, предупреди Савов. За тези три дни всяка една от тези общини трябва да свика заседание на Общинския съвет, за да даде гаранция по аванса. В същия срок трябва да се подпише договорът, да се даде искането за авансово плащане към ДФ "Земеделие", за да може тия 50% ресурс да постъпят към сметките им преди 20-и декември, когато банките приключват обработката за годината.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien