Кой успя да режисира Георги Градевски?

12965957_10206005079352598_1673061719_n„Без изкуство няма бъдеще, губим духовността у себе си, а така се превръщаме в "машини". „, това сподели Георги Градевски, който е част от актьорския екип на постановката „Крадецът няма имена“. Пиесата е включена в третото издание на Фестивал на театралното и филмово изкуство – „Невена Коканова“, който ще се проведе на 16-ти и 17-ти април в Дупница. „С това си участие се надявам да привлека и други хора към изкуството и културата. Искам да отправя и апел към властимащите, да обръщат повече внимание на изкуството и духовността, защото в техните ръце е бъдещето на народа. Обичам театъра и ми беше интересно да видя как се случват нещата от другата страна. Беше едно изключително преживяване, работата с актьорите, изграждането на образа. Трудностите съпътстваха нашата работа, но в последствие, благодарение на екипа,  с който работех, бяха преодоляни. Подготовката за самата пиеса се превърна в приятен и незабравим момент. За разлика от другите участници, аз имах възможността да работя с професионален актьор – Николай Иванов -Дудата, от който научих много и изказвам своите благодарности към него и целия екип. Тук е моментът да благодаря и на Виктория Янева, че ме покани да споделя с тях тези незабравими мигове.“, допълва Георги Градевски.

12625643_10208504911523266_151533220_n-777x437Виктория Янева е режисьор на пиесата. Тя участва активно и в подготовката на третото издание на Фестивала, като освен „Крадецът няма имена“, режисира и късометражния филм „Да се влюбиш“. Истински емоционална, раздаваща се в живота и на сцената, актрисата от ОбДТ „Невена Коканова“ Дупница – Виктория Янева, пленява с талант, преживявайки всяка роля. Тя е родена и израснала в София. Завършва езикова гимназия с италиански език. След това се завръща със семейството си да живее в град Кочериново, от където е нейният баща и поема решаващата за живота и крачка да завърши висшето си образование в ЮЗУ“Неофит Рилски“ – Благоевград, със специалност „Актьорско майсторство” в класа на проф. Димитрина Гюрова. След дипломирането си започва работа в ОбДТ “Невена Коканова“ – Дупница . Съвсем скоро ще я видим в ролята на министерската дъщеря от произведението „ Големанов”, която беше играна от голямата звезда и неповторима актриса Невена Коканова. Виктория Янева участва активно и в подготовката на третото издание на Фестивал на театралното и филмово изкуство – „Невена Коканова“ Дупница 2016. 

 Ето какво сподели за работата си, като режисьор самата Виктория Янева:

-В навечерието сме на фестивала на театралното и филмово изкуство „Невена Коканова“ Дупница 2016. Ти ще вземеш участие, като режисьор за трети път. Разкажи малко повече за работата си.

 -Първо искам да изкажа своята благодарност към Славчо Пеев, че отново ми гласува доверие и ми повери режисура на една от постановките. За мен това трето издание на фестивала е много специално. В първите две имахме ментори – Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев, а сега режисираме сами. Те напътстваха, както актьорите, така и нас – режисьорите. Попивах като гъба и в момента прилагам това, което съм научила от тях. Има толкова много разлики, не знам от къде да започна…

-Каква постановка режисираш?

-Досега режисирах комедии, леки, приятни, които позволяват на фантазията ми да се развинти, а от друга страна се спирах, защото не бях сигурна до къде мога да стигна, менторите може да не го харесат… Сега съм сама, аз решавам. Колкото и хубава да е на моменти свободата да правиш каквото искаш, толкова е й отговорността, която носиш. Пиесата която поставям аз се казва „Крадецът няма имена“ от Георги Крумов – много различна от това, което режисирах досега. Докосна ме още с първия прочит, с който веднага си дадох сметка, че кастингът трябва да е доста сериозен. Образите са изключително сложни, времето кратко – 26 дни от кастинга до премиерата. Дори професионални актьори не биха се справили за това кратко време, а аз трябваше да работя с непрофесионалисти. На кастинга се явиха хора, от които успях да избера само женската роля.

12988202_10206005062992189_697421669_nЗа мой късмет, една от кандидатките бе Петя Хаздай, която може би от първото си участие във Фестивала се влюби в театъра, но по-важното е, че и театърът се влюби в нея! Тя натрупа опит и израсна като актриса, изграждайки различни образи, както в предните две издания, така и в „Службогонци“ на ОбДТ „Невена Коканова“. Бях сигурна, че ще се справи блестящо с ролята и разбира се оправда очакванията ми, в което ще се убеди и публиката! За една от мъжките роли се обърнах за помощ към професионален актьор, който аз много харесвам и уважавам – Николай Иванов – Дудата. Дупнишката публика го познава като Джак Бейкър или „трупът“ от „Аферата в хотел „Уестминстър“ и Станчо Квасников от „Службогонци“. Още докато четях пиесата го видях в образа. Поканих го на кастинг и за моя огромна радост той дойде и прие ролята. Беше истинско предизвикателство да работя с него, като режисьор. Много се притеснявах в началото. Аз, актрисата с шестгодишен опит, трябваше да режисирам актьор с главно „А“… Но разбира се, още на първата репетиция той дойде готов с решението на образа си и по време на следващите ни срещи, на мен не ми остана нищо друго, освен да се възхищавам на таланта му и да казвам от салона „браво, Ники!“. Най-голяма трудност срещнах с избора си на актьор за главната роля! Намирането на подходящия за ролята актьор е изключително важно за мен! За съжаление на кастинга не видях сред мъжете това, което търсех. Докато четях пиесата, освен за Дудата, се сетих и за Георги Градевски. Той отговаряше изцяло на търсения от мен персонаж, но не вярвах че би се съгласил, въпреки любовта му към театъра. Затова не го поканих и на кастинг, но след като не се яви подходящ кандидат реших все пак да го попитам. Ролята наистина е много сложна и за някои може и да е лудост да се обърнеш към човек, който никога не се е занимавал поне малко с театър, но не и за мен! Жоро е един изключително амбициозен и отговорен мъж, който съм сигурна, че каквато и цел да си постави, ще я постигне. Моята задача беше да го убедя да участва, съгласеше ли се, бях сигурна, че ще се справи! Останах приятно изненадана, защото той прие, без да се налага много да го убеждавам. А още по-изненадана бях, че освен всички положителни качества, които познавах у него, видях и огромен талант. Извървяхме един наистина дълъг и труден път, но го извървяхме! Благодаря на Дудата, че се отзова, че помогна както на мен, така и на Петя и Жоро! Благодаря на Петя, че отново не предаде доверието ми! Благодаря на Жоро, че ми повярва! 

-Виктория, кажи нещо повече за късометражния филм!

IMG_0426– За мен бе удоволствие да работя по него, но и той също изискваше много усилия. Киното и театъра са различни, като похвати. Във филма участват Виктория Божкова, Владимир Илиев, Евгения Гергова, Димитрина Симеонова имаме и гост звезда, както и интересни каскади. Не искам да разкривам повече неща нека хората да го гледат тази събота от 17:00 часа в ОбДТ „Невена Коканова“.

„Крадецът няма имена“  ще бъде представена на 17-ти април, а късометражния филм „Да се влюбиш“, ще бъде прожектиран на 16-ти.

Пълната програма на Фестивала може да видите ТУК

IMG_0439 IMG_0438

 

Print Friendly

4 Коментари на Кой успя да режисира Георги Градевски?

  1. Фен на театъра // 14.04.2016 в 21:54 // Отговор

    Браво на целия екип, който прави тизи Фестивал! Дано продължи и занапред!! Успех!

  2. браво гоше

  3. Анонимен // 15.04.2016 в 9:20 // Отговор

    Еее браво играч

  4. дупничанин // 15.04.2016 в 16:29 // Отговор

    Ние сме дупничани и трябва да се гордеем,защото в Дупница винаги е имало дух и култура!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien