Кой е Иван Хаджийски-обявен за „Почетен гражданин на Дупница“?

Иван Стоилов Хаджийски е роден на 21.06.1955 година и живее и работи в град Дупница. През 1980 г. e завършил Философия, История и Oраторско изкуство в СУ ”Св.Климент Охридски”. Около 6 години е работил като младежки ръководител, една година като стопански ръководител и 22 години е преподавател във Висшия педагогически колеж “Св.Иван Рилски” в град Дупница. 12 години това учебно заведение е под научно методическото ръководство на ЮЗУ “Неофит Рилски” гр.Благоевград и 10 години към “Техническия университет” гр.София. От 2000 до 2004 година е бил ръководител катедра “Обществено-хуманитарни науки”. Притежава научно звание главен асистент, от 26.04.2004 година е член на Македонския научен институт, а от 09.11.2011 година е член на неговия Научен съвет. На общо събрание на МНИ от 11.06.2014 година гл.ас.Иван Стоилов Хаджийски е избран за член за Научния съвет на МНИ.

Иван Хаджийски 35 години  изследва новата и най- нова история на Югозападна България и конкретно Дупнишкия край (бившата Дупнишка околия). Публикувал е 12 книги, от които 8 научни монографии и 4 научни студии. По настояване на Национална библиотека  “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” неговите 8 научни монографии са изпратени в редица световни библиотеки: Конгресна библиотека- Вашингтон; Библиотека на Вашингтонския университет; Университетските библиотеки на Калифорния-Бъркли; Станфорд; Сиатъл; Блумингтън и Бъркли. Негови книги притежават Националните библиотеки в Белград, Клементинска библиотека-Прага; Народна и университетска библиотека към Академията на науките град Скопие; Институт за научна информация по обществени науки при Академията на на науките  на Руската федерация-Москва; Руска държавна библиотека- Москва; Национална библиотека- Минск; Национална библиотека- Киев и др.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПрез 2007 година научни изследвания на Иван Хаджийси са цитирани в том 2 от тритомното издание на историята на Гърция. Негови научни публикации са цитирани в курсови и дипломни работи, докторски дисертации и в редица издания в страната и чужбина.

Иван Хаджийски е публикувал на страниците на най-авторитетните научни- исторически списания в България и е участвал в много Национални и Международни научни конференции.

Print Friendly

12 Коментари на Кой е Иван Хаджийски-обявен за „Почетен гражданин на Дупница“?

 1. Иван Хаджийски е работил не като“младежки ръководител“,както скромно отбелязва,а като секретар на Общинския комитет на Димитровския комунистически младежки съюз в Дупница,отговарящ за идейно-възпитателната дейаност.Този пламенен комунист много бързо забрави своята димитровска младост,както и студентките,които натискаше в битието си на преподавател в отдавна закрития Учителски институт в Дупница.Срамное,г-н Хаджийски,на 59 години да се кичите със званието“главен асистент“,защото не ви отива на напредналата възраст!От друга страна,вие изобщо не сте главен асистент,а един безработен човек,който има прогресиращи психопатични отклонения,видими и при най-невинните ваши действия.Вие сте срам за Дупница!Фактът,че сте почетен гражданин,е позор за тоя град.Това звание“почетен гражданин“отива на имена като Арон Аронов и Донка Шишманова например,но не и за вас.Не и за Вас,драго мви нищожество,г-не Иване Хаджийски.Искам сайтът да не трие този коментар.Иван Хаджийски навсякъде и под всякаква форма опитва да пробутва книгите си.Той си е просто един остарял комунист без своята комунистическа партия и е съвсем изтрещял.Ако Иван Хаджийски е удостоен със званието“почетен гражданин“,аз се отказвам от дупнишкото си гражданство.Такива като Иван Хаджийски допринасят за гротесковия облик на града.А Дупница не заслужава такъв срам като Иван Хаджийски.Нищо лично!

  • Браво! Право куме в очи…

  • Човекът си заслужава, както и целият положен от него труд.А вие, които така злобеете, с какво допринесохте за града си?

 2. Драганова // 20.10.2014 в 19:56 // Отговор

  Направо да се чуди човек къде се намира! Господин Хаджийски се взима на сериозно и това си е факт, но, че и други са го взели на сериозно си е жив кашмер.

 3. коректен // 21.10.2014 в 9:04 // Отговор

  До преждезлобарите. Вашата злоба и завист ви е направила и ще си останете малки хора, дребни душици, изпълнени с две дузини комплекси. Нито един от вас не е направил за този град толкова колкото този човек само с една страница. Да, той е вече на друга планета отнесен, продава си книгите, чак досаден като конска муха, но той е направил нещо, което вие сте простовати, нищо лично, за да разберете. И след 20 години никой няма да е чувал вашите имена, но неговото и особено това което оставя за Дупница ще го бъде не след 20, а след 200 и след 2000 години. А вий, вий сте глупаци

 4. 123

 5. Борислав Дичев // 22.10.2014 в 21:16 // Отговор

  До г-на, нарекъл се Petrov:

  Господине, не знам какъв е изворът на Вашата необяснима и патологична
  злоба, но съм сигурен във вдъхновителя на тази злоба – той е в средите
  на онази партия, за която упреквате в съпричастност г-н Иван Хаджийски
  партията на българските комунисти – свикнала да присвоява за себе си
  монополното право да раздава морални /и не само/ присъди. Колкото се
  отнася до жалките Ви опити да оспорвате неоспоримото – признатият
  научен принос на Гл. ас.Иван Хаджийски за съхраняване на родовата и национална памет, част от която е историята на гр. Дупница и Дупнишкия
  край, то аз имам правото да Ви запитам: Кой възкреси и извади от
  праха на забвението видни дупничани като генерал Тодор Радев, например, родът Чапрашикови, дал стопански и държавни дейци на България,
  много други, умишлено покривани с праха на забвението от тоталитарната власт? Безспорният научен принос на Иван Хаджийски е намерил своето признание в научните и обществени кръгове както в България,така и в чужбина. А за Вашата дребнава злоба само след няколко дена никой няма да си спомня. Тази злоба не може да омаловажи или накърни ни най-малко онези 12 научни труда, които ще останат за поколенията, докато за Вашата дребнавост никой няма да си спомня.

  Прочетете още веднъж патриарха на българската литература, ще Ви бъде от полза /ако желаете, разбира се!/:

  Из „Моите песни“

  „Не ме смущава див вой от омрази,
  не стряска ме на завистта гневът!
  Спокойно гледам в бъдещето ази,
  там моите песни все ще се четат!“

 6. След като е признат в научните среди, в историческите научни среди, не виждам как точно хора извън тези среди могат да дават компетентни оценки за историческите му трудове.А оценки като човек могат да дават само хора, които добре го познават.Такива ли сте ? И вашия принос за Дупница в какво се изразява ? Злобата не води до прогрес, само изяжда отвърте.

 7. йордан петров // 24.10.2014 в 4:36 // Отговор

  Много ми харесаха думите на БОРИСЛАВ ДИЧЕВ аз съм един истински ПЕТРОВ А НЕ фалшив както този по нагоре ИВАН е един прекрасен човек и приятел който познавам от казармата тоест от преди близо 40 години които винаги ще ти помогне в труден момент и няма нищо общо с глупостите които сте писали по негов адрез

 8. Борислав Дичев // 25.10.2014 в 21:42 // Отговор

  До господин Petrov

  Като се извинявам и съжалявам за острите изрази, които употребих по адрес на Вашия коментар и които остри изрази вземам назад, си позволявам мнението, че сте несправедлив в оценката си за направеното от г-н Иван Хаджийски. Научните изследвания на г-н Хаджийски и резултатите от тях са стойностен принос за развитие на краеведската наука
  и като цяло за националната история, част от която е историята на Дупница и Дупнишкия край. Тези изследвания са намерили признание както в научните и обществени среди в България, така и в чужбина.

 9. Редно е да се уточни ,че гл.асистент не е научна степен ,а академична/преподавателска/ , така че е коректно и самият Иван Хаджийски ,като човек показващ фактите да се представя както подобава , а не със звания които не притежава .По същата логика може да се напише и космонавт.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien