Кои станаха „Будители на Дупница“ за 2018 година? Ето ги

Известната актриса Снежана Малковска, художничаката Мария Анастасова, читалищният секретар Пантелина Караманска, както и посмъртно хореографът Славе Ситнилски бяха определени за будителите на Дупница за 2018 година. На официална церемония снощи, те получиха своите призове от кмета на Дупница инж.Методи Чимев. Кметове, общественици, културни дейци и граждани бяха сред дошлите да уважат наградените, а самата церемония бе съпроводена и с музикална програма с участието на ФТА „Актавис“, Мъжки хор „Свети Иван Рилски“ и ВС „Арт Поп“.
Изненадата на церемонията бе за кмета на село Бистрица – Кирил Огненски. Той бе изненадан от Община Дупница и Обществения съвет по култура с награда. В деня на американския празник Хелоуин, колоритният кмет неофициално се обяви против чуждопоклонничеството към другите празници като през целия ден бе на работа в изцяло българска народна носия. Огненски бе видимо изненадан и още по-притеснен след думите на дупнишкия градоначалник и не успя да сдържи сълзите си.
Кои са наградените?
СЛАВЕ СИТНИЛСКИ

Роден на 11.07.1931 г. в Дупница. След завършване на средното си образование и 45 дневен национален курс за ръководители на самодейни танцови колективи през 1955г. Основава в читалище „Марек“ първия самодеен състав, репетициите на който се провеждат в кафе-сладкарницата на читалището. През периода 1956-1959 г. основава и танцовия състав към МВР- Ст. Димитров, който става първенец на художествения преглед в Перник по линия на МВР. От 1959-1963 г. работи като методист по танцова самодейност при отдел „Просвета и култура“ на Окръжен Народен  Съвет- град Кюстендил. През този период организира и създава 72 танцови състава в различни населени места на окръга, някои от които съществуват и до днес. През 1963 г. поради съкращаване длъжността методист в отдел „Просвета и култура“- гр. Кюстендил, заминава за град Бобов дол, където основава бобовдолския танцов състав, по-късно прераснал в „Ансамбъл за народни песни и танци“. По същото време създава и ръководи и танцов състав при Съюза на глухите- от 1963 до 1975 г. За този период състава е печелил много първи места, награди и отличия на прегледи и фестивали на художествената самодейност. От 14.05.1966г. по времето на секретаря Костадин Гешев е назначен за щатен хореограф в читалище „Марек“, където ръководи младежкия танцов състав, с който участва във всички фестивали и прегледи на художествената самодейност. Наградите са много и престижни- грамоти, златни, сребърни и бронзови медали и други отличия. Сред най-добрите му състави са и тези от град Рила, с. Крайници, с. Червен брег и др. Пенсионер понастоящем, той не е забравен от дупничани и от възпитаниците си, много от които са вече хореографи и ръководители на танцови състави и ансамбли, чието начало е поставил г-н Ситнилски. Своеобразният творчески портрет е знак за внимание и уважение за неговия талант и творчество към българския фолклор, както и признателност от хилядите танцьори, у които е засял любов към най- българското- народните песни и танци. Сред учениците на Ситнилски е и един от най-големите художници-хореографи в България Войн Войнов, който сподели своите спомени от своя учител.

IMG_4316Наградата му получи неговият син Милан Ситнилски.

ПАНТЕЛИНА КАРАМАНСКА

Тя е родена на 28.06.1957 г. в гр. Дупница. Отдала е целия си съзнателен живот на Народно читалище  „Пробуда 1926” с. Джерман. Съхранила и възродила българските традиции и обичаи в селото. Благодарение на нея, китното село Джерман за първи път „лазарува”, за първи път „коледува”, за първи път се играят кукерски игри и се пали кукерски огън на стадиона на 1-и януари. Нейните групи, поколения джерманци печелят почетни грамоти, плакети и фестивали от национални и международни форуми. Кулминацията е спечелената през тази година „Златна маска”от кукерската група към читалището, на Международния маскараден фестивал „Сурва” в град Перник.

СНЕЖАНА МАЛКОВСКА

Снежана Малковска е родена на 11.02.1954 г. в град София. Завършва ВИТИЗ през 1979 г. в класа на Димитрина Гюрова, Богдан Сърчаджиев и Георги Попов, специалност „Актьорско майсторство”. Първите 7 сезона и 12 роли, Снежи играе в ДТ „С.Киров” гр.Сливен. Следват още 7 години и 19 роли в „ДТ Кр.Кюлявков” гр.Кюстендил. В ОбДТ „Н.Коканова” гр.Дупница е от 1993 г. Следват роли в пиесите: „Женско царство” , „Славеят”, „Няма да платим! Няма да платим!”, ”Царството на глупостта” !” , „Арбитърът”, ”Рожден ден”, „Меко казано”, „Анна Бижуто”, ”Кандидати на славата”, „Бременските музиканти”, ”Има ли смисъл да утепваме мечка”, „Комедия на тъмно”, „Как Петльо петлето не стана цар”, „Ирония на съдбата”, „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита с китка накичена”, ”Аферата в хотел Уестминстър”, „Големанов”, „Господин Ганьо Балкански”, „Хотел между тоя и оня свят” и др. Обича да казва, че първият и дом е театърът, вторият е библиотеката, а третият – планината. Десет години Снежана Малковска е и ръководител на Детска театрална школа към ОбДТ „Невена Коканова” гр. Дупница. Малките театрали, драматизират интересни и поучителни приказки от български и световни драматурзи и играят представленията си пред деца в детските градини, училища и общински мероприятия. „Театърът е отворен прозорец към истината, мъдростта и светлината! – смята Снежи.

Снежана Малковска бе на гастрол с трупата на ОбДТ „Невена Коканова" и от нейно име наградата получи възпитаничка и от детската театрална школа – Алекс Единакова.

МАРИЯ АНАСТАСОВА

Мария Анастасова е родена в гр. Попово, Търговишка област. Завършва средното си образование в Техникума по керамика в родния си град, а след това специалност “Изобразително изкуство и трудово обучение” в Учителския институт “Свети Иван Рилски” в Дупница. Тя е художник и арттерапевт. Кариерата й започва от  градско ателие, след това е учител в дом за деца в града . Завършва обучение по арттерапия и 5 години работи като артерапевт  в Център за обществена подкрепа, а в момента работи в детски център в Дупница. Досега е имала участия в общи изложби и една самостоятелна. От 30 години се занимава с иконопис, като през този период е нарисувала над 800 икони. Те са притежание на частни колекционери от България, Италия, Англия, Люксембург, Франция, Гърция, Германия, Австрия и др. Част от иконите са изцяло авторски, пречупени през творческия поглед на художничката. Първата самостоятелна изложба на икони "СЪВРЕМЕННО ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО" на художничката Мария Анастасов бе открита на 7-и декември 2016 г. в Изложбена зала "Джамията" и бе част от празниците посветени на светлия християнски празник "Коледа".

IMG_4250 IMG_4255 IMG_4259 IMG_4266 IMG_4282 IMG_4286 IMG_4293 IMG_4297 IMG_4300 IMG_4301 IMG_4310 IMG_4314 IMG_4304

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien