Кметовете и началниците на пожарната, полицията и горското в Дупница взимат мерки за горските пожари

 Работна среща на кметовете на села и кметски наместници по инициатива на Община Дупница и Регионалното звено по пожарна безопасност се проведе днес в сградата на общинска администрация. Присъстваха зам.кмета Крум Милев, началника на “Пожарната” Атанас Атанасов, шефът на РУП-Дупница Валентин Гълъбов, началника на “Горско стопанство” – Дупница Атанас Диманков, както и Дамян Дамянов-зам.директор на Югозападно държавно предприятие.

Повод за срещата, която е традиционна и ежегодна бе започналото палене на стърнища и превантивно да бъдат взети мерки от евентуални горски пожари, предвид на високите за сезона температури.

След проведената среща, кмета на града инж. Методи Чимев издаде заповед за последващите действия.

Тя предвижда извършване на проверки и привеждането в изправност на пожарните хидранти, водоеми и подстъпите към естествените водоизточници. В населените места, на които поземления фонд граничи с горския фонд ще се организират дежурства през почивните дни от представителите на гасаческите групи по кметства.

Да се проведе разяснителна работа сред населението при извършване на пролетното почистване в личните дворове и земеделските земи, паленето на горими отпадъци да става при стриктно съблюдаване на следните правила за пожарна безопасност;

Да не се извършва паленето на горими отпадъци до сградите, горски масиви, слогове и крайпътни ивици;

Да не се извършва палене на горими отпадъци при наличие на вятър;

При необходимост от палене на горими отпадъци, огньовете да не се оставят без наблюдение и неизгасени;

За всеки конкретен случай да се предвидят средства за гасене съдове с вода, лопати и тупалки.

Да се извършва почистването на сухи треви и растителност, храсти и горими отпадъци около сградите, складовете за товарни материали и сервитутни ивици на пътищата, ЖП-линиите, електропроводи и газопроводи.

Да се оказва съдействие на органите на РУП за откриването на нарушителите на противопожарните правила в горите и земеделските имоти.

На нарушителите ще бъдат налагани санкции от 50 до 150 лв., съгл. чл. 16, т. 1 от Наредба за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на община Дупница и от 200 до 2000 лв., съгл. чл. 279 от Закона за Министерство на вътрешните работи, след уведомяване на РС “ПБЗН”.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien