Кметът на Сапарево: Тук е малкият Йерусалим, пазим завещаните църкви и параклиси

Кметът на село Сапарево Иван Базиргянов даде обширно интервю пред сайта kmeta.bg. В интервюто Базиргянов се похвали, че кметството в селото е разработило проект за екопътека, която има переспективата да стане туристическа атракция в района. Според Базиргянов Сапарево е малкия Йерусалим. Вижте и цялото интервю на Алекса Йорданова.54ba982730300_crop_619_410

– Господин Базиргянов, как живят хората в село Сапарево, има ли работа?

-В селото няма производство, хората се занимават със земеделие и животновъдство. Местните тук са се насочили активно да развиват туризъм. Транспортът до общинския център Сапарева баня, който е на 3 км е добре уреден и местните постоянно пътуват.

– Казвате, че хората се насочват към туризма, кое ще привлече посетители и гости?

– Ние имаме най-хубавата църква – "Успение на Пресвета Богородица". Тя е умалено копие на църквата в Рилския манастир.. Църквата е изградена по инициатива на Алексо Грахльов, който бил най-бедният човек в селото. Той имал сън, явила му се Богородица и му заръчала да издигне църква. Това му подсказало къде да копае, за да намери пари за строежа. Църквата е най-голямата в общината и е изключително красива. Гордеем се и с църквата "Свети Никола". В нея има уникални стенописи. Средновековният храм се намира в старото селско гробище на село Сапарево. След пожар през 1952 г. в навечерието на храмовия празник, от нея е оцеляла само източната стена и апсидата. Запазените части от сградата и стенопис, показват, че гробищната църква в Сапарево принадлежи към прочутите църкви от Западна България. Предполага се, че "Свети Никола" е строена от цар Иван Александър през 14 век и паметник от национално значение. В Сапарево ни наричат малкия Йерусалим!

Sv.Arhangel.Mihail.Saparevo.1

– Заради двете църкви ли?

– Имаме и 4 параклиса. Селото е уникално, защото е заобиколено от всички страни с параклиси – Параклис "Свети свети Петър и Павел", "Свети Георги", "Света Троица" и "Смети Илия",който е в близост до манастира "Св.Архангел Михаил" – от другата страна на потока. Именно затова наричат Сапарево малкия Йерусалим. Параклисите са перфектно поддържани и туристите могат да ги посещават по всяко време на денонощието.

При вас има ли минерална вода?

– Не, тя е в Сапарева баня, но по време на османското владичество горещата вода се появила първо в близост до с. Сапарево, до параклиса "Св. Петър", но заради появата на турски войски в Сапарева баня местните хора запушили извора с минералната вода от страх от нашествие. Впоследствие минералната вода изригнала в Сапарева баня

– Работите ли по някакъв туристически проект?

– Да. Правим екопътека – "По пътя на светците". В маршрута влизат двата параклиса, които са на 5 км, "Архангел Михаил" и "Света Троица", а в гората на Рила планина туристите ще могат да почиват с пикник или барбекю. До лятото екопътеката ще е готова, тя ще е много атрактивна, защото маршрутът й минава между две планини Рила и Верила.

– А ще има ли преходи с коне?

– Не, това не влиза в проекта. Но местни хора са го предвидили и ако има желаещи, те дават коне за разходка в планината, а вероятно и преходи ще организират.

Явно на туризма ще разчитате?

– Нищо, че сме малко село, в Саперево има уникално хидромелиоративното съоръжение. Това е 14-километров поливен канал, построен преди 150 години. И до ден днешен се поддържа, полагаме грижи и то функционира. В района ни няма пълноводни реки и с него осигуряваме вода. По известната Сапаревска вада се насочва част от водите на Черни Искър към басейна на Струма. Каналът започва от подножието на Рилските езера. А екопътеката излиза на мястото, където съоръжението се влива в реките.

С какви пари поддържате съоръжението?

– С общински средства. Грижим се за канала, защото е наследство от дедите ни. Природата ни е дала много, а тук няма замърсители. Затова пазим всичко, което имаме, за да го предадем и ние на децата ни.

Добре ли съжителствате с роми и малцинства?

– Нямаме, тук сме само християни.

Как си обяснявате, че хората в Сапарево са наследници на толкова много храмове?

– Тук сме най-вярващото населено място, затова ни наричат малкия Йерусалим. Сапарево е обградено от параклиси.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

3 Коментари на Кметът на Сапарево: Тук е малкият Йерусалим, пазим завещаните църкви и параклиси

  1. Анонимен // 02.02.2015 в 6:44 // Отговор

    Eko pqtekata e po chiroka otpqtia, opredelen za koli, izpqlnenieto e povqrhnostno , razhichtavat se materiali, a moge bi i sredstva. v saparevo e pqlen mrak niama ulichno osvetlenie ulicite sa s ogromni dupli a kmeta spi dqlbok zimen sqn…….!

  2. Анонимен // 02.02.2015 в 6:46 // Отговор

    O4akvam da me oprovergaiat!!

  3. Поздравления, че сте се наели да пазите тези свещени неща. Тъжното е, че изисква някой да ги пази, а не сме всички ние хора разумни и да знаем, че тези неща е добре да се съхранят на безопасно място и да не ги унищожаваме. Само така и нашите деца и техните ще могат да се докоснат до всичко, което и ние сме имали, та дори и повече.Надявам се да ни пишете често.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien