Китанова: „Орлинска“ и „Младежки дом“ ще ги довършим, чакаме отговор за водопровода в Самораново

Въпреки високите цени на материалите, някои от строителните дейности на територията на община Дупница ще бъдат довършени. Други пък въобще няма да бъдат стартирани заради липсата на законов механизъм за компенсация, който не бе приет от Народното събрание и постави общините в България в трудна ситуация. Както по тази тема, а така и по комуникацията с министерствата за инвестиционните намерения на община Дупница, днес зам.кметът по икономическите дейности Олга Китанова внесе яснота на пресконференция.
„Знаете, че бе обявено финансиране в размер на 500 млн. лв за общините. Пуснали сме в срока нашите предложения с обекти за финансиране, сред които изграждане на локални и водопровод за автокъщите на Е 79, ремонтите на участъци от улиците „Венелин“, „7-ма рилска дивизия“ и „Цар Симеон“… да не ги изброявам всички. Отговорът е „при осигурен финансов ресурс“. Що се отнася до ВиК-обектите – нямаме отговор. И тук в моментът да кажа, че Община Дупница е член все още на ВиК-асоциацията. Друг е въпросът, че искаме да напуснем, но ние сме все още член и като такъв имаме правото да кандидатстваме. Не е коректно да ни определят, че не сме. Кметът на общината инж.Методи Чимев имаше среща в началото на седмицата с министър Караджов за водопровода в село Самораново. Това, което ние сме представили е за цялостна подмяна водопровода на селото, както и изграждане на довеждащ. От Министерството проявяват интерес към този проект, но все още нямаме окончателен отговор“, обясни Китанова.
„Реализацията на обектите, свързани със строителство е наистина сериозен проблем, както за нас, така и за всички общини. Проблемът не е тайна, че е свързан с цените на материалите, които скочиха драстично, а договорите са сключени при цени преди поскъпванията. Въпреки това, от стартиралите дейности като ремонта на ул. „Орлинска“ и бившия „Младежки дом“ ще положим необходимите усилия да ги реализираме, въпреки трудностите. Що се касае до поръчките с подписани договори при старите цени, то вървим в посока да ги прекратим и може би най-добрият вариант е да бъдат пуснати отново с вече реалните цени на материалите към момента. Имаме и ние писма от фирмите-изпълнители с искане за средно 30% увеличение, но няма законов механизъм да бъде направено. Темата бе гледана в Народното събрание, но решение така и не произлезе и ние няма как да направим каквото и да било. Такъв пример и водопроводът на село Джерман. Има сключен договор, авансово плащане в размер на 400 000 лв и в крайна сметка ще реализираме подмяна на около 700 метра от водопровода. Всеки момент този ремонт ще започне. Ремонтът на ул.“Венелин“ и „7-ма рилска дивизия“ няма да започнат, като причината е същата“, допълни още тя.
Поръчките за водопроводи в големите села, които се финансират от Община Дупница се очаква да започнат в началото на идния месец. „Проектите са входирани, текат съгласувки и идния месец ще стартират реалните изкопни дейности“, заключи Китанова.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien