Картините на дупничанина Димитър Сърбински впечатлиха съгражданите му

DSC01774 Множество дупничани присъстваха вчера в двора на Галерия „Джамията“ на откриването на изложбата-живопис на съгражданина си Димитър Сърбински.

Те останаха впечатлени от неговите творби и го аплодираха бурно.

Уредникът на Галерия „Джамията“ Божура Кацарова направи представяне на творчеството на  Димитър Сърбински, а след това му даде думата. Той изрази радостта си от това, че толкова хора са дошли на откриването и им благодари за интереса. След това за настроението на присъстващите се погрижиха и от ВС „АртПоп“. Дупнишката поетеса Марияна Александрова също поздрави художника и гостите с произведения от своята поезия.

Художникът реализира авторските си търсения в широк диапазон – от портрета до голото тяло, през абстрактната и фигурална композиция, до пейзажа и натюрморта.

Картините на Сърбински могат да бъдат почувствани от всеки ценител на багри и природа. 

Изкуството е неговият най-интимен свят, дневникът, в който откриваме неспокойния дух на рисувача, откриваме душата му, която се е озовала в друго  измерение, лишено от суетата на материалното.

DSC01767Характерни за него са причудливите композиции, специфичните образи на старинните български  къщи, плътната живописна пластика.

Впечатляваща е способността му да играе със символите, да ги изобразява артистични и цветни.

В живописта  художникът е лирик-контурите на неговите пейзажи са обгърнати от аурата на поезията.

В живописните видения самоукият майстор-рисувач прави вариации на тема природа, като следи вътрешното си емоционално движение, търси лириката на пейзажа, символиката, знака.
Българският дух се чувства най-вече в творбите на Сърбински. От платната струи  неподправеното чисто чувство за неразривна връзка с корените и възхита към многобагрената красота на българската земя. Изображенията на хора, цветя, къщи и на всичко, докоснато от четката на Сърбински, внушават чувството за принадлежност към земя с традиции.

Димитър ИКОНОМОВ

DSC01769

DSC01771

DSC01772

DSC01781

DSC01783

DSC01784
 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien