Калфин: Правителството да каже защо отряза Дупница с 26 млн. лв. за Пречиствателната и канализацията

 Народният представител от ПП ГЕРБ Кирил Калфин ще отправи питане към министъра на околната среда и водите Искра Михайлова относно отказа за сключване на договор за финансиране на проект за “Реконструкция, модернизация и разширение на ГПСОВ – Дупница и доизграждане на канализационна мрежа”, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ преди малко.

 Проектът е на стойност 26 милиона лева и предвижда изграждането на Градска пречиствателна станция за отпадни води и дейности по подмяна на канализацията в селата Бистрица и Самораново, както и в няколко квартала на град Дупница. Така излиза, че този проект каса пряко над 15 000 души.                         
"На 10 март 2014г. Община Дупница е получила писмо от Министерството на околната среда и водите, с което й е отказано финансиране по проекта с мотивите, че е изчерпан финансовият ресурс и че строително-монтажните дейности няма как да бъдат осъществени до крайния срок – 2014г.", коментира Кирил Калфин. Той поясни, че според Министерството на финансите крайният срок за физическо изпълнение на проектите по всяка оперативна програма е 31 октомври 2015, а в проекта на Община Дупница като краен срок за изпълнение е заложен 30 юни 2015г., т.е. никъде не е спомената 2014 г. като краен срок. 

 Община Дупница е кандидатствала с инвестиционен проект “Реконструкция, модернизация и разширение на ГПСОВ – Дупница и доизграждане на канализационна мрежа”  и е получила одобрение от Управителния орган на ОП ”Околна среда 2007-2013”. В същото, като подусловие са описани действията, които следва да предприеме общината, за да стигне до етап подписване на договор, а именно: „Бенефициентът да проведе първо процедурите за възлагане на обществени поръчки за избор на изпълнител за дейностите: проектиране и /или строителство и надзор”. Това условие е изпълнено и кметът е уведомил Управляващия орган, в резултат на което е получено писмо на 10.03.2014 г. с отказ за финансиране поради липса на финансов ресурс.                    

 В същото решение е записано, че при липса на финансов ресурс няма да бъде подписан договор за финансиране. "Смятам, че ако финансовият ресурс на програмата е бил изчерпан, щеше да е по – коректно Общината да е уведомена на по – ранен етап, така че да не извършва сериозните по размер разходи, свързани с провеждането на обществените поръчки", коментира народният представител.

 В писмото се посочва още, че Община Дупница е била финансирана от ОПОС с 1 587 000 лева за проект „Техническа помощ за подготовка на инвестиционен проект ”Реконструкция и модернизация на ПСОВ – гр.Дупница”. Същият е изпълнен успешно и неговата единствена цел е да гарантира изпълнението на проекта за “Реконструкция, модернизация и разширение на ГПСОВ гр. Дупница и доизграждане на канализационна мрежа, който има опасност да не бъде осъществен."Опасявам се, че е много вероятно това да се изтълкува от Европейската комисия като нецелесъобразно изразходване на средства на Общността, поради което България да претърпи санкции", изрази притеснението си Калфин.                                                                                                                 

 Той подчерта, че е напълно допустимо договорът между управляващия орган и община Дупница да бъде подписан и реализацията на проекта да стартира, тъй като дори и средствата по ОПОС 2007 – 2013 година да са изчерпани, не би било пречка управляващия орган да възстанови извършените от него разходи със средства от ОПОС 2014 – 2020.                                                                                                                                                     
В писмото на Министерството на околната среда и водите, освен че е сгрешен крайният срок за изпълнение, е объркано и на кого се отказва финансиране – с номера на дупнишкия проект вместо Община Дупница е посочена Община Казанлък. И в двете общини кметовете са от ГЕРБ, подчерта Кирил Калфин.                                                            
"Спазени са всички процедурите и въпреки това е отказано финансиране. Това навежда на мисълта, че отказът е неоснователен, явно защото става дума за общини, чиито кметове са от ГЕРБ", коментира още Калфин.                                                                                                 

 В края на писмото народният представител  пита:                                                                                                                                                                                           
1. Защо община Дупница не е била своевременно уведомена за липсата на финансов ресурс за реализиране на проекта?                                                                                                 
2. Каква ще бъде съдбата на проекта, какви гаранции има за неговото изпълнение?                                        
3. Какво от тук нататък общината трябва да предприеме като стъпки, които биха довели до финансиране на проекта за “Реконструкция и модернизация на ПСОВ – гр.Дупница и доизграждане на канализационна мрежа” ?

На пресконференция преди десетина дни кметът инж. Методи Чимев съобщи неприятната новина. Тогава градоначалникът каза, че е потърсил за съдействие двама от депутатите от Кюстендилска област – Кирил Калфин и Иван Ибришимов. Очакваше се, че именно депутатът от Дупница – д-р Иван Ибришимов ще зададе тези въпроси на Искра Михайлова. Незнайно защо обаче това не се случи.  

zadupnitsa.com

Print Friendly

2 Коментари на Калфин: Правителството да каже защо отряза Дупница с 26 млн. лв. за Пречиствателната и канализацията

  1. KAK IBRISHIMOV OCHAKVAHTE DA PITA. TA NALI NEGOVATA PARTIQ BSP I DPS OTRQZAHA TEZI PARI. KAK DA PITA,A. SKRI SE KATO MISHLE. TOI E I TAKAV DE

  2. Кюстендилец ли ще ни защитава бе Ибришимов? Не те ли е срам бе. От града си наш интерес трябва да защитаваш а ти се скри. От кой те е страх бе. Мръсник. Не смееш да се опълчиш на твоята шибана навела се на турците партия

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien