Какво ни чака в ОбС-Дупница, кой победи и кой загуби на местните избори?!

Вергил Кацов и Костадин Костадинов отново ще бъдат част от местния парламент.

Много атрактивен от към политически украски ще бъде новият общински съвет на Дупница. Няколко партии успяха да влязат и чакат официалното обявяване на първата дата за заседание, на което да положат клетва.

Какво се случи обаче на тези избори и очаквано ли бе това разпределение?! Какви ги свършиха преференциите и до какво доведоха те?

Като че ли подобна конфигурация не бе очаквана от никого, но в крайна сметка е факт. Безспорен победител е ГЕРБ, които увеличиха броя на съветниците си от 11 на 12, а дори могат да съжаляват, че не са и с 13, ако нямаха най-много недействителни бюлетини. Любопитното в случая е, че цели 5-има от по-задно подредените в листата се класираха сред 11-те заради преференциалния вот. Интересно ще бъде да се види работата в минипарламента на две от сочените за железни жени – Виолета Инкьова, директор на "Св.Паисий Хилендарски" и бизнесдамата Даниела Симова. Те са пословични с факта, че не са много склонни към компромиси и особено някой да им налага мнение, поради което имат уважението и доверието на дупничани. В политиката се хвърля и друго изключително уважавано лице в Дупница – д-р Йордан Никулчин. Хирургът в общинската болница бе най-ухажваният човек, като имаше оферти от цели 5 листи, но в крайна сметка прие да бъде от гражданската квота на ГЕРБ. В ОбС се завръща пък Ивайло Константинов, който отново е спряган за председател на минипарламента.

Асен Илиев (най-вляво) влезе в местния парламент с преференции като съветник от БСП. Анин и Шопов обаче са аут.

Асен Илиев (най-вляво) влезе в местния парламент с преференции като съветник от БСП. Анин и Шопов обаче са аут.

Другият сочен до скоро голям играч в местната политика – БСП пък се срина тотално на местния вот. Червените изгубиха всякакви позиции не само в града, но и в селата и получиха голям шамар от гласуващите. От 8 мандата, БСП остана с едва 5. От "ветераните", в ОбС влязоха Станислав Павлов, Асен Илиев и Георги Пехливански. Последният не е тайна, че е недолюбван сред ръководството на партията и бе натирен на задно място в листата. Той обаче получи преференции, с които буквално затвори устите на червеното ръководство. Пословичен е с факта, че отказва да изпълнява решенията на БСП по различните докйладни, ако това не съвпада с вижданията му, та на практика столетницата може да се каже, че има 4-ма съветници. Другите двама в ОбС са неизвестни, но пък имат шанс да покажат новия полъх в партията. В червените редици вече открито се говори срещу настоящото червено ръководство, което е много вероятно още следващата седмица, ако д-р Иван Ибришимов загуби битката за кмет да подаде оставка. В БСП ще трябва да поемат курс към спасяване на организацията и едва ли ще имат особено присъствие в местния парламент.

Интересните играчи в ОбС обаче са други. Традиционно "Народен съюз" е част от състава с доайени като Вергил Кацов и Лорета Николова. Листата събра необходимия брой гласове, за да вкара 3-ма.

Очаквано е присъствието и на БДЦ, които също са с 3-ма свои представители. През миналия мандат те бяха с 4, но сега се стремяха към 3 мандата и ги постигнаха. Нещо повече. Кандидатът им за кмет Емил Христов се оказа на 3-о място след инж.Чимев и д-р Ибришимов, като сега ще седне в залата на ОбС заедно с Павел Коларски и Георги Райнов.

ОДБ също е с 3-ма представители и в интерес на истината трябва да им се признае, че се бориха за това и се пребориха. Този общински съвет щеше да осиротее без лидера на ОДБ Костадин Костадинов, който няма изказване, което да не привлече вниманието и да предизвика разгорещяване на страстите.

Много труд в ромските секции се оказа, че са хвърлили и от Движение 21. Те ще бъдат с 2-ма свои представители, като колоритния д-р Пламен Соколов ще бъде следен с интерес.

Очаквано пък, 2 мандата взеха Реформаторския блок. Така Славчо Павлов и човека на изкуството Николай Табаков ще положат клетва да служат на съгражданите си. Интересно ще бъде поведението им и как ще се впишат в политическия живот на минипарламента.

Изненадващо за едни, но напълно резонно в ОбС влязоха и двама представители на ЕНП. Д-р Кирил Кирилов и д-р Крум Бонев са също уважавани специалисти сред жителите и закономерно привлякоха доверие, което ги изпрати в състава на ОбС. Колоритният Кирилов се очаква да бъде по-атрактивен, заради пиперливия си език, докато Бонев спада към улегналите и много рядко "палещи" се хора. Любопитни ще бъдат сблъсъците между д-р Бонев, който е зам.управител на Общинската болница и Костадин Костадинов, който е отявлен критик за работата на болничното заведение и в същото време е част от ръководството на частната болница. Всъщност лекарското съсловие е ясно изразено с цели 5-има представители, а ако инж.Чимев бъде избран за кмет, тона неговото място попада още един от полагалите Хипократовата клетва – Матей Попниколов, с което "белите престилки" стават цели 6-има.

Разбира се, в състава на ОбС е и лидерът на "Партия на зелените" Йонко Гергов, който попадна в последния момент в състава. Той има сериозен опит като съветник, така че е добре познат на хората.

Интересно ще бъде по какъв начин ще се прегрупират в минипарламента и кои ще го играят на опозиция. Сигурно е засега, че това ще са "Народен съюз" и БСП, за които от най-голямата общинска група съветници, тази на ГЕРБ, вече обявиха, че няма да водят разговори с тях за партньорство.

Но в следващите седмици ще стане ясно кой с кой и как.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien