Какви кардинални мерки трябва да се предприемат, за да се намалят катастрофите по пътищата? (АНКЕТА)

Смъртните случаи в следствие на катастрофите в България са най-много в сравнение с цяла Европа. Смъртността по улиците продължава, а най-честите причини са несъобразена скорост и пияни шофьори. Статистиката показва и друг неприятен момент – най-честите причинители на ПТП-та са младите водачи на МПС.

От години в България се коментират различни мерки за намаляване броя на катастрофите, чрез промени в Закона за движение по пътищата, но очевидно е, че те нямат този ефект, който се иска. Или който се очаква. Крайно време е като че ли да се вземат крути мерки, за да се намали смъртта по пътищата.

Примери в Европа има много за законовите мерки, които са взети и там оказват своето положително влияние. В България обаче не е така. Мнозина са тези шофьори, които казват: "Аз съм добър, на мен не може да се случи". Да, но…

Крайно време е Народното събрание да вземе мерки и то драстични, за да се намали максимално рискът от катастрофи. Това е и идеята на нашата анкета, където сме предложили някои закони, които са приети в други страни.

Дайте своето мнение (разрешени са до 3 отговора) и нека дадем старта на кампания за вземането на кардинални законови мерки. Анкетата е публикувана на нашия сайт – вдясно под рекламите.

Print Friendly

18 Коментари на Какви кардинални мерки трябва да се предприемат, за да се намалят катастрофите по пътищата? (АНКЕТА)

 1. яки закони // 11.05.2015 в 11:21 // Отговор

  Яки закони и правила. Караш пиян – книжката веднага да ти я вземат. Даже и 0,9 е много, защото този промил се показва след час употребен алкохол. Свършиш ли да пиеш и се качиш в колата да караш си поне 1,2-1,3 а кръвната проба след час само пада с поне 0,3.
  Така чве да бъде стъпаловидно:
  0,5 – 3 месеца пробация, 1000 лв глоба, 12 месеца без книжка
  0,7 – 6 месеца пробация, 2000 лв глоба, 18 месеца без книжка
  0,9 – 3 месеца ефективно затвор, 3 години без книжка
  1,5 и нагоре – 1 година затвор и 5 години без книжка

 2. Съболезнования на близките на починалите, и лека им пръст. Но в района на автокъщите и селата около тях, е кошмарно за живеене, за възрастните, а да не говорим за децата. Но нали 80% от полицаите имат автокъщи , и никой не се трогва да предприеме някакви мерки. Подаваме многократно сигнали, за пробваните автомобили без номера в с.Блатино, но наказани – НЯМААААА. Проверки също…..А децата са нашите….за съжаление.

  • Същото е и село Пиперево. Там си пробват колите. Полиция въобще няма.

 3. ОГРОМНА МОЛБА ИМАМ КЪМ КМЕТА И ОБЩИНА ДУПНИЦА!!!!!

  МОЛЯ ВИ, ИНВЕСТИРАЙТЕ някакви средства и наслагайте полегнали полицай в населените места, по главните улици – там където има възможност от развиване на големи скорости!
  Моля Ви!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Съгласен съм с предложението на Борисов!

   Докато се научи народа да кара бавно, трябва да му се налага умишлено това с препятствия!
   Колкото и неприятни да са тези възвишения, не позволяват да се развива висока скорост в тези участъци!

 4. Мария Коларска // 11.05.2015 в 11:47 // Отговор

  Трябва сериозни глоби и наказания,само като му се бръкне в джоба на българина се разбира.Затвор и солидни глоби!

 5. Около училища и детски градини според мен трябва да има такива по – високи легнали полицаи. В селата на главните улици ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

 6. дупничанин // 11.05.2015 в 11:58 // Отговор

  Око за око, зъб за зъб трябва или адски жестоки глоби. Простият българин най го е страх от бой и от това да не му бръкнат в джоба. Ние не можем да живеем в демокрация. Доказали сме се, че сме една проста сган, която трябва да бъде само мачкана. Понякога съжалявам, че турците не са ни затрили.

 7. Както казват отнемане на книжката при установяване на употреба на алкохол, солени глоби, и да няма жокери този го познавам на този ще се обадя, ама брат, сестра, братовчед за всички и тези от полицията да си отварят очите да не се правят на шест без десет и само да е возят, онзи ден спирам на светофара при Гум в посока към банята първа кола съм, и след секунда един идиот с БМВ спира напряко пред мен заслужаваше като светна зелено да го бутна и да сляза и да го питам къде е тръгнал остави другото полицаите бяха втора кола срещу мен на светофара обаче нищо никаква реакция е извинявам се обаче съм далеч от мисълта че, не са го видели.

 8. Илиян Киряков // 11.05.2015 в 12:46 // Отговор

  Колко асфалт е нужен за направата на един спящ полицай?
  Твърдо ЗА съм идеята за спящите полицаи

 9. Според вас на бутилка мастика дали ще ти пука има ли легнали полицаи

 10. майтапчия // 11.05.2015 в 15:16 // Отговор

  Съболезнования на близките на починлите…
  глоби…спящи полицаи…будни полицаи… Това го има навсякъде и пак се кара бясно ,на една гума…свирят гуми,след преминавне на спящия полицай,усмивка и помахване за здравей на „будния“полицай…глоба,която не се плаща…???…има го и сега. Ако няма вътрешната убеденост нищо не помага.
  Нямаме изградена КУЛТУРА за движение по пътищата,а такава се гради с години-от 1 клас,с изучаае на закона за движение, с примера на родителите, с примера на полицая, на политика, на богатия комшия…Със заинтересоваността на държавата да има ред и възможност за спазване на ЗДП
  1.НАЙ-ПЪРВО децата да се възпитат в ДИСЦИПЛИНА по пресичане на улиците САМО САМО!!!САМО !!! на пешеходни пътеки,което постепенно в годините ,ще ги превърне в дисцплинирани участници в движението по пътищата. Децата трябва да започнат да изучават закона за движение по пътищата от 1-ви клас ,постепенно запознавайки се с правилата за улично движение,а в 8-ми да държат изпит по ЗДП. 3-5 % от глобите да се заделят за кръжоци млад КАТ-аджия. Децата да бъдат стимулирани един на друг да оказват контрол- всеки има фотоапарат на телефон и ще им е интересно ,ако изучават ЗДП да заснемват неправилно пресичане,паркиране и тн. Да се организират изложби с тези снимки и да се награждават децата чак до 10 място в тези конкурси.,….ако ще да е и само със съответните значки. Да се втълпи на децата ,че бясното каране, свиренето на гуми и нарушенията са ИЗБИВАНЕ НА КОМПЛЕКСИ. Да се убедят децата да наричат КОМПЛЕКСАР, всеки ,който се усеща велик ,когато е седнал зад волана. Още от 1-ви клас.
  2.Държавата да се създаде условия за спазване на закона поне от малките деца с подходящи пешеходни пътеки. Държавата ДА НЕ измисля НЕВЪЗМОЖНИ за изпълнение закони-пресен пример с паркирането и липсата на паркоместа,защото бащата,който е принуден да наруши закона,няма как да убеди малчугана в необходимостта от дисциплина и спазване на ЗДП. Да не се рисуват пешеходни пътеки през 20 м, което да става неизпълнимо. Да не се лептя ограничения на скоростта извън населените места ,само защото братовчед му на „правоимащия“ си е спретнал там крайпътно заведение.
  3.Къде бяхме всички ние ,къде беше ГРАЖДАСНКОТО ОБЩЕСТВО? Прав е тук Б .Борисов,че ако преди 1 седмица комшиите на катастрофиралото момче бяха сигнализирали,днес то и всички останали щяха да са живи. Всички чакаме някой друг да сигнализира,а след това упрекваме държава.младежи…родители…Обърнете се след бясно каращия,запишете номера ,прежалете 20 стотинки и звъннете на КАТ….Дали пък няма да се случи шофьора да е МУТРА….или политик…или дори полицай..?..Е това е цената на развитото гражданско общество.Ако обаче не се осмелим да съдействаме на полицията ,да сме активен участник във възпитанието и контрола,няма да се случи нищо добро и утре пак ще вдигам глобиите,ще харичн пари за спящи полицаи,но пак ще има нещастия.

 11. майтапчия // 11.05.2015 в 16:01 // Отговор

  До 21 годишна възраст младите водачи ,задължително да са придружени от правоспособен водач над 21 години и при нарушение на здп и придружаващия да понася същото наказание за нарушение,все едно е шофирал колата.

 12. Легнали полицаи в абсолютно всички населени места. При това през малко разстояние. Това малко ще намали процента на ПТП. Не пестете пари от такива мерки!

 13. Още в училище трябва да се възпитават децата относно тази тема, поне бъдещите поколения (надявам се) да са по-отговорни и образовани.

 14. Майтапчия е прав, но има едно голямо „НО“. Аз лично често звъня на 112. 1) Пътувам много и когато успея да видя номера на кола, караща опасно звъня. Отговора е:“ Ако е частен автомобил не можем нищо да направим.Отидете до най- близкото управление на МВР и подайте жалба.“ Звънях и за ТИР, карам още 50-60 км. – няма полицейска кола да го е спряла.
  2) Живея в Дупница на еднопосочна улица. Веднъж не можем да се разминем с една кола и правя забележка на шофьора, а той започва да ме псува пред детето си / около 14год./ и съпругата си. Друг път шофьорка с дете на 2 год.,на предната седалка без столче и колан, караща с голяма скорост в насрещното щеше да ме прегази. Когато ѝ направих забележка – слезе от колата и се закани да ме бие.
  3) Ходих до полицейска кола намираща се на главната, за да ги помоля да дойдат на нашата улица за няколко дни, за да научат шофьорите как да карат, но уви. Казаха ми, че няма смисъл да стоят там. Надевам се, че няма да прегазят някого и чак тогава да се вземат мерки.

  Моето мнение за наказания е:
  1) Големи глоби и взимане на книжки, за 3год. най-малко, при скорост 30км/час над допустимото. При алкохол и затвор от 3 мес. нагоре.
  2) Наказания на заведенията, които са дали алкохол на малолетни.
  3) Наказанията на родителите за малолетни с алкохол.
  4) Сваляне от длъжност на депутати, кметове и други отговорни личности, ако карат под въздействие на алкохол.

  • майтапчия // 12.05.2015 в 8:31 // Отговор

   Това със свалянето от длъжност на запад и без закон с случва,защото медиите,гражданското общество са критични и няма търпимост псрямо подобни публични личности. Тук…примери безброи за политици ,хора от властта, олигарси,които са недосегаеми и не само,ами цяла България знае ,че са крадени пари от някои,че са превишавали права, конфликт на интереси( шефа на агенцията дори бе уличен ) и тези хора най-нагло са си на постовете водят се дела по 10 години-захарната афера…и пак биват правдавани. Разковничето е в ТЕЗИ ПРИМЕРИ за безнаказаност,които водят след себе си разлагането и на служителите надолу по веригата та чак последния гражданин. ДЪРЖАВНОСТТА СЕ Е СКАПАЛА ТОТАЛНО!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien