Какви ангажименти пое Калфин пред жителите на Бобов дол, Големо село, Сапарева баня и Овчарци

Над 50 души посетиха приемните на народния представител от ГЕРБ Кирил Калфин в Бобов дол, Големо село, Сапарева баня и с. Овчарци. На организираните срещи жителите от двете общини поставиха редица въпроси както от личен, така и от обществен характер. Голяма част от поставените проблеми се отнасяха до дейността на местната власт. Десетки жители посетиха приемната на депутата в Големо село, община Бобов дол. На нея присъства и кметът на селото, общинският председател Росица Борисова и организационният секретар за областта Емил Гущеров. Като основен проблем жителите поставиха липсата на водоснабдяване в гробищния парк на селото. Местните се оплакаха, че от години им се налага да носят вода от вкъщи. Калфин обеща да инициира среща със своя колега от региона, за да потърсят заедно вариант за решаване на проблема. Получиха се и оплаквания от работата на Областна дирекция "Земеделие" – от административното обслужване и от това, че на жители на Големо село им се ползват нерегламентирано земите от трети лица, без да им се заплаща нищо. Поет бе ангажимент в най-скоро време да се проведе втора приемна, на която да бъде поканен  представител на съответната служба, както и областният управител, за да се потърси заедно експертно решение.

priemna-kalfinПо време на приемния ден в Бобов дол се постави въпросът за отпускане на допълнителна бройка за едно от читалищата в общината. Бюджетът, с които разполага читалището за една година е малък и не може да покрие основните му дейности. "Не бива да се лишават селата от читалищната дейност, защото това е едно от малкото развлечение на местните жители. За да са мотивирани да участват хората по един или друг начин в тази дейност, трябва да има, разбира се, финансиране", коментира Калфин. Депутатът от ГЕРБ обеща да отнесе въпроса до министъра на културата, за да се потърси решение. Той припомни, че ПП ГЕРБ – Кюстендил многократно е осигурявала безплатен транспорт или е поемала таксите, заплащани за участие в различни фестивали, на читалищни състави от  Кюстендилски регион. Народният представител получи и покана от настоятелството на НЧ "Пробуда 1916" за тържественото честване на 40-годишнината от създаването на Женската фолклорна група към него.                                                                                                                                                                                   На приемната в Бобов дол бе поставен и въпросът за използването на сградния фонд на старите училища, които в момента пустеят. По Закона за народната просвета те не могат да бъдат използвани за друго освен за здравна, социална и учебна дейност. Не може да се продават и отдават под наем. kalfin-sapa.banyaГраждани предложиха да се промени законът, за да се използват и за други цели, ако има инвестиционен интерес. Народният представител обеща да представи предложението пред колегите му от Комисията по образованието и науката, където то да бъде разгледано и предложено за обсъждане.

На приемната в Сапарева баня граждани поставиха въпроса кога ще бъде асфалтиран главният път през село Ресилово, който в момента е в окаяно състояние. Още същия ден депутатът от ГЕРБ проучи проблема. Оказа се, че проектът е бил включен в програмата "Региони в растеж", но не е одобрен. Отказано е да бъде финансиран и затова през следващата година ще се търсят собствени средства от Областно пътно управление – Кюстендил.

Всеки понеделник народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин организира приемен ден в различни общини от областта. Калфин спазва и поетото по време на парламентарните избори обещание да организира приемни и по селата.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien