Как се гласува след промените в Изборния кодекс. Какво значи „Не подкрепям никого“?

На 6 ноември българските граждани ще избират президент и вицепрезидент и ще дадат своя отговор "да" или "не" на въпросите "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

На изборите за президент и вицепрезидент ще гласуваме, след като последни промени в Изборния кодекс бяха направени 7 дни преди вота на 6 ноември. С последните промени депутатите решиха, че само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент и вицепрезидент в методиките за определяне на резултатите, ще се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „не подкрепям никого” в бюлетината. Същият ден те поправиха и ограничението за броя на избирателните секции в чужбина. Така падна лимитът за секции в чужбина, само за страни в ЕС, за тези извън него си остана до 35 в държава. Самото ограничение пък беше прието само няколко месеца преди това.

Тогава депутатите решиха и че гласуването за избори ще бъде задължително. При него принципно всеки с избирателни права би трябвало да упражни своя граждански дълг. Ако не го направи в два последователни избора от един и същи вид, без уважителни причини, той ще бъде отписан от избирателните списъци. Ако гласувате на първи тур и при евентуален белотаж не упражните правото си на глас се счита, че сте гласували. Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес, могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Проверка на секцията, в която се гласува, може да се направи и в интернет.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа.

Бюлетините за президентския вот са с номер, за референдума – в плик Всяка бюлетина за президентските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването. От лявата страна на бюлетината за президентския вот са вписани наименованията на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, а от дясната – имената на кандидатите, които са общо 21. Номерата са по средата, като от бюлетината липсват номер 1 и номер 9, които са на отпаднали кандидати. Има и опция "Не подкрепям никого".

Какво значи "Не подкрепям никого"?

В бюлетината за президентските избори освен листата на кандидатите за президент и вице, има и една нова равностойна опция за гласуване "Не подкрепям никого". Може да се гласува или за един от кандидатите, или с опция "не подкрепям", но ако са посочени едновременно два отговора, ще се отчете недействителен вот. Гласовете "Не подкрепям никого" влизат в общия брой на действителните гласове спрямо които се изчислява процентът на подкрепа на всеки от кандидатите. По тази причина, колкото повече расте броят им, толкова по-намалява процентът на подкрепа на всеки кандидат, но бавно расте и разликата между тях. Иначе процентът на гласувалите "не подкрепям" не се конкурира с кандидатите, т.е. не влиза в крайната класация наравно с тях. С други думи, процедурата не позволява протестният вот официално да бъде класиран на първо или второ място, каквито очаквания изразиха някои, дори и броят на гласувалите по този начин да превишава гласовете за всеки един кандидат поотделно. Ако някой избере „Не подкрепям никого",  резултатът ще бъде същият, както и ако пусне празна бюлетина, задраска повече от един кандидат или напише върху бюлетината неприлични думи и знаци. Във всички тези случаи резултатът ще е нулев като подкрепа за даден кандидат. Разбира се, гласът му ще се отчете като действителен.

capture22В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия. Легитимира се пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в два отделни списъка той получава бюлетина за избор на президент, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК. Бюлетината за референдума се получава с непрозрачен плик. Само със син химикал и знаците "Х" и "V" След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване.

Той отбелязва вота за президент и вицепрезидент като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избрания от него кандидат. Отбелязването с тези знаци е действително, само ако е с химикал, пишещ със син цвят. Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването.

За националния референдум се гласува отново със знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, върху квадратчето с избрания отговор на въпроса – "ДА" или "НЕ". Избирателят поставя бюлетината в плика. Не е задължително да се отговаря на всички въпроси в допитването. Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота за президент на член на СИК и следи за точното сверяване дали номера върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в прозрачна кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това се пуска в прозрачната урна. Ако избирателят е гласувал и в националния референдум пуска плика в друга урна. За да е действителен вотът, бюлетината не трябва да се пуска в урната без плик. По броя на намерените в изборните кутии пликове се определя и броят на гласувалите, съответно прагът на валидност на допитването. Едва след това се полага подпис в избирателния списък и в списъка за гласуване в националния референдум, получава обратно документите си и напуска помещението. Ако сгрешите бюлетината Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя на избирателя само веднъж. Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК. При несъответствие на номера на сгрешената бюлетина с номера от кочана, тя се обявява за недействителна. Това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък, а избирателят не се допуска повторно до гласуване. Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.

В 500 секции ще се гласува с машини За президент и вицепрезидент ще може да се гласува с машини в 500 секции в цялата страна, като две има и в Дупница. Този път машинното гласуване не е експериментално, а официална алтернатива на традиционното гласуване с хартиени бюлетини. Гласуването чрез машина става в отделeно с параван място, където е разположено устройство с дисплей. Времето за машинно гласуване е ограничено до 6 минути.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien