Как Дупница посреща Съединението на България преди 130-години

Днес се навършват 130 години от Съединението на България – обединението на Княжество България и Източна Румелия станало през есента на 1885. Как Дупница посреща Съединението на България разказва в спомените си Никола Лазарков. „Беше събота пазарен ден. Съобщено бе с телеграма от Кюстендилския окръжен управител. Веднага започна де се подготвя митинг за подкрепа на справедливото народно дело.

IMG_1918-1024x768

 

Беше хубав слънчев ден и около четири часа по пладне митинга се състоя на сред града, където е сега площада. Хората бяха спокойни и особено селяните мислеха повече за пазара.Като той по приключи още дойдоха на площада. Кметът Христо Ст.Грънчаров от една маса до дюкяните на Иван Чапрашъков/б.р един от най-богатите дупничани и дарител за строителството на читалище „Зора“ и храм „Св.Георги Победоносец“/ откри митинга. Кмета развалнуван викаше, че ние свободните българи трябва да подкрепим братята в Южна България. В този момент селянин от Яхиново се провикна „Добре господине , ама после има и друго“. Кметът не се смути и продължи, като после всички радушно приеха резолюция в подкрепа и я изпратиха по телеграфа“пише в спомените си Никола Лазарков. Така и Дупница, както много градове в Княжество България подкрепя Съединението. Радостта и спокойствието не продължават много, защото наближавт дни в които българите ще трябва да защитават този акт. 20-на дни по-късно започват първите сръбски провокации по границата. „Малко покъсно работите се объркаха и всички войници от запаса бяха върнати в частите си.Милиционерите от града и околията също бяха събрани в казармите, както и младежите. Подофицерите започнаха обучения.“ допълва Лазарков и пише още, че в тези дни много хора са се сещали за думите на селянина от Яхиново, казани на митинга на 6-ти септември „Добре господине , ама после има и друго“.

bgmap

Съединението на Източна Румелия с Княжество България на 6 септември 1885 г. не е добре прието от съседните малки балкански държави, тъй като с присъединяването на Румелия Княжеството удвоява площта си, с което изменя значително съотношението между силите на Балканите и се превръща в основен претендент за най-големия дял от наследството на разпадащата се Османска империя. Сръбско-българската война започва на 14 ноември/2 ноември по стар стил/. Българската победа в тази кратка война, наричана „капитаните побеждават генералите“, е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжеството с Източна Румелия.

Книгата на Никола Лазарков „Спомени отпреди и след освобождението“ ще бъде представена в понеделник 7-ми септември Повече за книгата ТУК

Print Friendly

1 Коментар на Как Дупница посреща Съединението на България преди 130-години

  1. Браво за статията

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien