Йонко Гергов: “Вярвам, че хората с позиция и кауза могат да променят настоящето на нашата обичана община”

Йонко Гергов e кандидат за кмет на Община Дупница и водач на листата на ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ. Ето какво заяви той в интервю за zadupnitsa.com

-Г-н Гергов, какво Ви накара да се кандидатирате за кмет на община Дупница?

-Когато си учил и израснал в родния си град, създал си дом, семейство и деца,  работиш избраната професия и помагаш на хората, това ти носи удовлетворение и искаш живота ти да премине тук. На хората като мен – в средна възраст, натрупали вече житейски опит, обаче не им е все едно как ще живеят. И тъй като съм в златната среда, имам сили и желание да бъда полезен на обществото. „Благодарение” на  управляващите  през годините на прехода, ценностната ни система ужасно много се изкриви и, за съжаление, все повече хора мислят, че обществото им е длъжно, а не всеки от нас да е длъжен на същото това общество, в което живее.  Все по-често чувам  да се коментират проблеми и въпроси, но никой, повтарям, никой не търси решението им или поне да заяви съпричастност към общото, което ни прави общество и което, с взаимни усилия, можем да променим към по-добро. Много казват, че обичат Родината си, но мразят държавата, към която принадлежат А какво може всеки  да се направи, за да се промени това отношение –предложения няма. Има само мрънкане, апатия и отвратеност от това или онова… Е, аз съм от хората, на които не им е безразлично къде и как живеят и искам, а и имам идеи, как да превърнем Дупница в една модерна и просперираща община. И не казвам само град Дупница, а визирам всички населени места на територията на общината. Това са основните причини да се кандидатирам за кмет и да убедя съмишленици, да участват в листата ни за общински съветници и за кметове на населени места.

-Като казахте съветници, какви са акцентите във Вашата предизборна програма за управление на общината?

-Вече имам опит от един пълен  мандат  като общински съветник и много добре зная кои са приоритетите за развитие на общината. Програмата ни е балансирана и засяга всички сектори на обществения, икономически и социален живот. Няма празни обещания, а точен анализ на дадености и възможности. Изготвена е от експерти в съответните области и със сигурност, не включва чудеса и невъзможни решения. Като акцент бих подчертал три важни за общината сектора: привличане на инвестиции, осигуряване на работни места (което е пряко следствие от първото), както и разнообразни и атрактивни туристически услуги. Защото, да правиш само градинки и тротоари е хубаво нещо, но кой ще играе там и ще се движи, ако няма работа и прилични доходи. Съгражданите ни напускат общината, търсейки работа и реализация, раждат другаде децата си. Ако тук с пълна сила само се строят или ремонтират тротоари, велоалеи и детски площадки от кого ще се ползват? Ако не се създадат работни места, и десет хипермаркета да има – нямаш ли средства, няма да  ги посетиш! Затова основната задача на един кмет е не да стои в кабинета  и да решава ежедневни въпроси, а да търси контакти, инвеститори и средства не само в столицата, но и в чужбина. Хората избират кмета си не по хубост, а за да положи усилия през мандата си и да промени към по-добро живота им.

-Вече сме към края на предизборната кампания. Оправдаха ли се очакванията Ви за коректност от страна на опонентите Ви и дали тази кампания е по-различна от останалите досега?

-Може би няма да кажа нещо ново, но вече съм разбрал,че повечето неща в живота ни са въпрос на личен избор. Всеки кандидат и сподвижниците му сами решават как да провеждат кампанията си,  какви послания да отправят и как да действат. Нашите съграждани са будни и грамотни хора, и могат сами да преценят. Ние сме избрали позитивния начин, без нападки и злословие към другите кандидати. Ние единствени направихме презентация на програмата ни за управление. Единствено от нашата кампания ще остане нещо полезно за града ни, колкото и малко да е то, а именно посадените от нас 25 бр. дървета в междублоковото пространство на ж.к. “Бистрица”. Срещаме се ежедневно с хората, научаваме за проблемите им и ги запознаваме с нашата програма. А кой кого ще предпочете – и това, също е въпрос на личен избор. През последните дни сме свидетели на т.нар. „черен PR”, но ние не участваме в такива сценарии и съм убеден, че хората също вярно ще преценят кой какво цели с подобни действия. Факт е, че ще трябва да мине още доста време, за да се научим на коректност и европейски модел за провеждане на кампании за избори.

На финала бих искал да обърна внимание още едно важно нещо, което  от много години ни се случва за първи път – общонародния референдум. Знайно по какви причини, на управляващите и големите партии това не се харесва, затова и информираността е на крайно незадоволително ниво. Решението да има електронно гласуване е голяма крачка напред! И тук ще опонирам противниците на това предложение, изтъкващи, че сънародниците ни в чужбина не трябва да имат право да гласуват на избори в страната. Да вземем за пример само Дупница: всички знаем колко много наши съграждани живеят и работят в десетки страни по света, но, ежемесечно изпращат хиляди евро и долари именно за близките си тук. Дори е невъзможно да се уточни какви суми се вливат в местната икономика и търговия ежедневно, благодарение на емигрантите. Казано с други думи, те  са „най-големият инвеститор” на нашата община, но това е официално известно и валидно за цялата страна. Тогава, защо тези хора да нямат право да избират кой и как ще управлява ако не пряко тях, то децата им, родителите или близките им хора и приятели. И защото, гражданството е трайна връзка на хората със страната им, така че не бива да им се отказва политическото право да могат да избират. Затова, основният и най-важен  въпрос е: не  дали властта си пази периметъра, а дали гражданите осъзнават потенциала си – дори и само по време на избори. Референдумът е израз на пряката демокрация и споделената с гражданите, власт!

 

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien