Йонко Гергов: Установихме много разминавания при гласуването за ОбС-Дупница

Лидерът на ПП "Партия на Зелените" в Дупница Йонко Гергов внесе официално жалба в Административен съд-Кюстендил, с която обжалва разпределението на мандатите в местния парламент. От ОИК обявиха, че вместо втори съветник от "Партия на зелените" в ОбС-Дупница влиза 7-и съветник от БСП. "Касае се числом и словом за три валидни бюлетини за някоя листа, дори да не е и за нас и мандатът ще бъде за нашата партия, а БСП ще остане с 6", категоричен бе още в неделя Гергов, когато чрез ОИК внесе жалбата. Ето какво каза още той, пред zadupnitsa.com:

– Г-н Гергов, обжалвате резултатите от разпределението на мандатите в ОбС. Защо? Какви са конкретно допуснатите според Вас нарушения, които повлияха на крайния резултат при преброяването и последващото разпределение?

– Дълго време резултатите от паралелното преброяване в щаба, сочеха че ПП „Партия на Зелените” ще получат два мандата. Но след обявяване на решението на ОИК – Дупница, резултатyt се оказа друг. БСП получи още един мандат, за сметка на ПП „Партия на Зелените”. След повторен обстоен преглед на протоколите установихме много разминавания. Като например: получените гласове разпределени по партии, не отговарят на отразените в протокола преференции. Недействителните бюлетини също безспорно са изключително много, което пък доведе до падане на квотата за избор на общински съветник. Получихме и сигнали от застъпници, още в изборната нощ, че действителни гласове, са отчитани като недействителни такива. Тези хора подадоха своите възражения до ОИК – Дупница, но бяха оставени без разглеждане. Това ни даде основание да внесем жалба чрез ОИК – Дупница до Административен съд – Кюстендил, с искане за повторно, ръчно преброяване на изборните книжа в четиринадесет избирателни секции.

–  Какво трябва да се случи, за да получи „Партия на зелените“ втори мандат в местния парламент?

– Необходимо е след повторното преброяване на бюлетините, да се определи точния брой на гласовете и преференциите, невалидните бюлетини, дали в действителност са такива и да се определи действителната квота, необходима за избор на общински съветник. Надяваме се, че след като съдът допусне и установи по надлежния ред действителния резултат, който е различен от този в решението на ОИК – Дупница за избор на общински съветници, поради допуснати грешки в преброяването и след това в пресмятането, ще върне решението на ОИК – Дупница за обявяване на действителния резултат.

– За какво ще работи „Партия на зелените“ в ОбС-Дупница и какви ще бъдат приоритетите Ви?

– Първо искам да благодаря на всички, които ни дадоха вот на доверие и ни подкрепиха. Благодаря на хората, които участваха в листата. Оставаме в екип и продължаваме да работим заедно през целия мандат. Това са експерти в различни области, които имат реални идеи, които можем да осъществим заедно, за развитието на Община Дупница. В този мандат на ОбС Дупница ще информираме хората, за всичко което се случва в съвета. Ще работим за съвременни системи в сферата на опазване на околната среда и оползотворяване на отпадъците, което ще бъде основен проблем и предизвикателство за решаването му на всички общини след 01.01.2020 год. Ще обърнем сериозно внимание на проблемите на хората в малките населени места. Надявам се реализирането на инфраструктурни проекти по селата, отново да не остане само предизборно обещание, а да се работи сериозно в тази посока. Развитието на общината като туристически център, чрез предоставянето на разнообразни и атрактивни туристически услуги, е основен наш приоритет. Други акценти от нашата програма са културата и образованието, където трябва да положим още по – големи усилия. Не на последно място ще продължим на отстояваме подпомагането на спортните клубове.

– Какво си пожелавате на старта на новия мандат?

– На всички колеги в новия Oбщински съвет, пожелавам да бъдат здрави. Пожелавам си още, сега след като изборните страсти преминаха, да бъдем по – креативни, по – малко да политиканстваме и още от първия ден да отстояваме клетвата която ще положим на първата сесия. В крайна сметка, хората за това са ни избрали.

Print Friendly

1 Коментар на Йонко Гергов: Установихме много разминавания при гласуването за ОбС-Дупница

  1. Йорданов // 07.11.2019 в 8:48 // Отговор

    Дано наистина работят в сферата на опазване на околната среда,да работят така,че това ,което е създадено, да се пази.Вече второ дърво в Градската градина се унищожава-едното при уредите за фитнес -месец септември,а вчера се отсече и бора на входа на градината при Младежкия дом.Със сигурност първото дърво не беше опасно,за бора -не съм сигурен.По-лошото е ,че като го отрязаха го захвърлиха върху 2 млади дръвчета,засадени преди 3-4 години(единствените засадени нови в Градската градина,дори бяха 3,но едното изсъхна).

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien