Излезе книгата за един от най-именитите дупничани със световен принос

Във Военен клуб – Дупница бе представена книгата на доц. д-р Крум Чивиев – „Академик Георги Наджаков – знаменит учен и откривател”. Събитието беше оргнизирано от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, със съдействието на НЧ „ Ген. Георги Тодоров-2011”, като част от рубриката „Забравените герои”. С финансовото съдействие на полк.(р.) Иван Шопов, който е Председател на Областната организация на СОСЗР, както и на други видни дупничани, книгата беше издадена.

kniga1Рубриката „Забравените герои” има за цел да извика в паметта ни именити личности от града и околията, дали своя принос в развитието на науката, културата, военното дело, съпротивителното движение.

Акад. Георги Наджаков е една от големите личности на България, в областта на науката, откривател е  на над сто изобретения и открития в областта на квантовата физика, аудиовизуалната техника и медицинска апаратура. Голямото откритие, регистрирано през 1937 г. за фотоелектретното състояние на веществото и до днес е основа в развитието на ксерокса, рентгена, скенера, телевизията и в съвременните комуникации. Високата научна и практическа значимост на откритието на Георги Наджаков се оценява най-напред от немски и от американски физици през периода 1938-1940 г.

Той е роден и е израснал в Дупница, участвал е като офицер във Първата световна война на Добружанския и Солунския фронт, където е бил ранен. След това се е отказал от военна кариера и се е отдал на науката.

Специални гости на събитието бяха- Предедател на Централния съвет на СОСЗР – гр. София , ген. лейт.(р) Стоян Топалов,  Председател на Областната организация на СОСЗР, полк.(р.) Йордан Шишков.Сред гостите бе и депутатът д-р Иван Ибришимов, който предложи създаването на Инициативен комитет за изграждането на бюст-паметник на именития учен в Дупница. Присъстваха още учители по физика от училищата в  града, както и внучките на  акад. Георги Наджаков – Лиляна и Виолета Мойсееви.

Събитието премина при засилен интерес и под надслова „Дупничани знаят и не забравят знаменитите личности”

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien