ИЗКУСТВО! „Плодовете на есента“ представят в галерия „Джамията“

Съвместна изложба на две художнички съвипускнички  от Националната художествена академя– Цвета Маринова и Йоанна Кемилева ще бъде представена в галерия “Джамията”. Любителите на художественото изкуство от Дупница ще могат да видят една малка, но интимна и лична част от тяхното изкуство, която е плод на личните им и съкровени търсения.

Общата експозиция обединява творбите на две авторки с доказани творчески  и професионални постижения и редица реализирани проекти. Между художничките има и скрита символична връзка.

В  експозицията си, Цвета Маринова поставя основен акцент върху текстилните пана. Работила е като моден дизайнер, като сценограф в студия за игрални филми ”Бояна” и сценограф в театър “Сълза и смях”.

“Всяка стъпка в създаването на едно пано е живо вдъхновение, провокира следващ миг, бавно се ражда пред очите ти, но за сметка на това те пали и знаеш, че не можеш да виждаш бързо края, а искаш и бързаш, бързаш”, споделя  Цвета Маринова.

Йоанна Кемилева  работи в областта на декоративната и монументална пластика, кавалетната и интериорна керамика. Преподавала е изобразително изкуство и история на изкуствата. Има международни участия в експозиции в Москва, Варшава,  Будапеща и Дамаск, във Франция, Германия, Канада и други.

Нейни творби са притежание на колекционери от Англия, Канада, Корея, САЩ, Полша, Франция и Гърция.

В залата са изложени пластики от бронз, точени керамични съдове и фигури, керамични пана, в които ясно личи богатството от теми и  идеи, които вълнуват авторката. От меката и безформена глинена маса   Кемилева изгражда късче по късче  форми и образи, които с помощта на огъня се превръщат в запечатани, уловени в твърдостта на керамиката мигове.

Обединяващото мото на тази експозиция е “Плодовете на есента”.

Изложбата на Кемилева и Маринова може да се види в галерия   “Джамията” до 4 септември.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien