ИСТОРИЯТА ГОВОРИ! Дупница е един от най-ранно заселените градове в България още през неолита

"Най-ранните заселници на Дупница са от времето на ранния неолит. Те са дошли от Анатолия. Откритото още през 30-те години от американския археолог Джон Гол ранно неолитно селище в Дупница в местността Карабоюк прави град Дупница заедно със София един от най-ранно заселените градове в България". Това е заключението на доц.Стефан Чохаджиев от Великотърновския университет, който е част от 19-членния екип, събрал историята на града в 620-страничен труд. След 2-години работа "История на Дупница и Дупнишко" видя бял свят и най-новата и богата история на града вече бе отпечатана в тираж от 450 броя. Представянето на летописната книга с много нови, неизвестни досега факти за района бе вчера в Околийската къща и предизвика голям интерес. "Трябва да ценим своите съграждани. Първоизточник на идеята бе нашия колега Георги Георгиев, който работеше в музея. Той намери съмишленици, а впоследствие и акад.Георги Марков се съгласи да оглави този екип. Проектът бе представен пред кмета на града г-н Чимев и получихме зелена светлина, за да действаме. И ето ни вече готови", сподели директорът на историческия музей в Дупница Анелия Геренска. Повечето от участниците в екипа признаха, че са се включили основно заради изключително интересната история на града и нейното минало.

IMG_4333На представянето присъстваха по-голямата част от екипа, работил по написването на Историята, общественици и граждани. Председателят на Македонския научен институт доц. Д-р Александър Гребенаров пък възкликна:."Тази книга е показно, за това как трябва да се пише исторически труд".

Освен че е била сухопътна митница, интересен е фактът, че през всичките години от османското робство до ден днешен, градът и региона са били с преобладаващо българско население-християни. В архивите на Османската империя, издирени в Турция се посочва, че през 15-и век, когато се споменава вече Дупница населението е било в съотношение 70 процента българи и 30 процента мюсюлмани. Макар броя на мюсюлманите да се е увеличавал през годините, през 18-и век населението в района от българи става "много плътно", а общината много силна, което показва, че българския дух в района е бил недостъпен за поробителите. Тези, и още стотици любопитни факти и документи са описани в изданието.

"Това е историята на Дупница и всеки един от нас трябва да бъде горд с нея. Надявам се повече хора да я прочетат, за да разберат какво е мястото ни в историята на България. До няколко седмици ще бъде пуснат втори тираж на книгата и ще може да се закупува. Това е богатство, което е без цена", лаконичен бе кметът на града Методи Чимев.

Историята е уникална сама по себе си, защото за разлика от досегашните, са липсвали извори и документи, различни от намиращите се в българските музеи и архиви на общински и държавни учреждения. Най-интересните и не виждали бял свят досега източници за Дупница са открити в Турция, като са описани и документирани в изданието.

IMG_4346 IMG_4349 IMG_4365 IMG_4379

Print Friendly

5 Коментари на ИСТОРИЯТА ГОВОРИ! Дупница е един от най-ранно заселените градове в България още през неолита

 1. Горд съм с този град и чакам с нетърпение да си купя книгата

 2. до паунов,манолова,калфин // 28.05.2015 в 14:50 // Отговор

  В Дупница се случват всеки ден какви ли не неща, а при нас – нищо. Кой е областния град, г-н Паунов?

 3. От Дупница съм и сърцето ми тупти за нея, неz
  ависимо, че от години не съм там. Всяка година се връщам с нетърпението да открия нещо ново, красиво и модерно. От цялото ми сърце и душа се надявам, че книгата написана за историята ù ще помогне за преобразяването на града, за прераждането на облика му и за разкрасяването му. Иска ми се дупничани да са по-приветливи, усмихнати, щастливи !! Благодаря за издаването на книгата !

 4. Да но трябва да се види какво има и под площада и тогава областният град трябва да бъде Дупница, а не Кюстендил за да може градът да заеме мястото което му се полага.

 5. Анонимен // 29.05.2017 в 1:57 // Отговор

  Обичам Дупница…

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien