Инж. Методи Чимев: Центърът за настаняване е най-малкото, което Община Дупница може да направи за децата без родители

 Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев говори пред медиите малко преди официално да пререже лентана на Центъра за настаняване от семеен тип. Ето какво сподели градоначалникът:

– Доволен ли сте от изпълнението на проекта до този момент?
– Има хора, които преди мен са си свършили работата и са дали доклад. След това аз мога да кажа дали съм доволен. Това, което прочетох в доклада е, че изпълнението е направено както трябва. Обектът е приключен официално, докладът е готов, няма забележки. Би трябвало да съм доволен.

– Какъв е резултатът, който очаквате?
-Очаквам тази сграда да започне да функционира максимално бързо. Намеренията ни са към края на януари, или началото на февруари, персоналът и децата, които ще бъдат настанени да бъдат подбрани.

-Каква ще бъде числеността на персонала и броят на децата, които ще пребивават в Центъра за настаняване от семеен тип?
– Персоналът ще бъде от порядъка на 8 до 10 човека. Децата ще бъдат до 12 плюс 2 по спешност, т.е. от 12 до 14 деца.

– Какви точно ще бъдат специалистите, които ще работят в ЦНСТ?
– Трудно ми е да отговоря буквално какви точно ще бъдат специалистите. Има показатели, по които трябва да бъде направен подборът. Функцията им е ясна: да обслужват и гледат деца, особено тези с увреждания. Персоналът трябва да бъде на ниво.

– От държавата ли ще бъде делигирана услугата?
– Такива са намеренията. Входирали сме проект към оперативна програма с цел подсигуряване финансирането на персонала. Имам уверение, че това ще бъде готово месец януари.

– Как според Вас ще се отрази този център на комплекса от социални услуги, предоставяни на територията на Община Дупница?
– Това е най-малкото, което Община Дупница може да предложи на тази група деца, които по една или друга причина вече са ощетени. Имам предвид, че те са лишени от родителски грижи. Общината ще се опита да създаде една среда, която е близка до семейната. Надявам се да не са повече от бройката, която може да поеме центърът.

Димитър ИКОНОМОВ

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien