Инж. Методи Чимев: Имаме опита, желанието, ресурса – нужна ни е само подкрепа от гражданите, за да продължи Дупница в правилната посока

„С гордо вдигнати глави и гледайки хората в очите влизаме в предизборната кампания. По-голямата част от целите постигнахме и са факт, а Дупница е вече с друг облик“, това заяви по време на пресконференция председателят на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов. В съвместната пресконференция взеха участие също кандидатът за кмет трети мандат инж. Методи Чимев, народният представител Радослава Чеканска и председателят на Общинския съвет през изминалия мандат и кандидат за съветник – Емил Гущеров. 

"Един от основните моменти е, че максимално ефективно се реагира и се реализираха средствата по европейските проекти. Знаете, че Дупница е сред отличниците в България по отношение усвояване на средства на глава от населението. Не е самоцел усвояването, а да има резултат и ефект. Повече от 20 км. подменена инфраструктура – водопровод, канал, асфалтиране, както по проекти, така също с финансова помощ от правителството и собствени средства. За гордост са и двете нови, модерни детски градини“, отбеляза Ивайло Константинов. Той отчете като позитив също над 20-те реализирани и продължаващи да се реализират социални проекти, които определи като полезни и нужни за населението.

„Националното ръководство на ПП ГЕРБ е с отлична оценка за мандата на инж. Чимев и затова влизаме в борбата за трети мандат. Не е цветя и рози, разбира се, но няма сфера, която да не сме обхванали, и да срещаме съпротива дори и за хубавите начинания. Влизаме със самочувствие на знаещи, на можещи, което вече го показахме. Преди 8 години, Общината бе с повече от 20 милиона лева задължения, а вече са стопени почти до нула. Но това е само заради строгата финансова дисциплина на инж. Чимев и екипа му", допълни Константинов.

Лидерът на ПП ГЕРБ – Дупница определи листата с кандидат-съветници като балансирана и обхващаща професионалисти от всички сфери – лекари, педагози, архитекти, инженери, икономисти и т.н., за да има готови експерти при всеки възникнал казус. „Ще бъдем позитивни в кампанията си; ще бъдем открити към хората, на които разчитаме да ни помогнат с идеи и предложения, които да допълним в програмата си и да реализираме", каза още Константинов.

Досегашният председател на местния парламент в Дупница и кандидат за съветник Емил Гущеров благодари на колегите си от Общински съвет за успешната и диалогична работа през тези години. „Това бе един от най-консенсусните съвети. Когато ставаше въпрос за положителни начинания за Дупница, те се приемаха. Пример ще дам с Общинската болница, където бяха загърбени политическите интереси, за да се реши проблемът и видяхте резултата“, посочи Емил Гущеров. Той подчерта, че се стъпва на една здрава основа, с изключително успешен кмет в лицето на инж. Чимев, който е работел винаги в унисон с Общински съвет и, заедно с администрацията, е откликвал при възникващи въпроси и казуси.

„Не е далеч времето през 2011 година, когато Дупница бе без улично осветление с месеци, учителите не бяха получавали заплати от 3 месеца, администрацията работеше на генератор и без телефони, а задълженията бяха над 20 милиона лева. Но това е вече минало и през тези 8 години ситуацията е коренно различна. И имиджът на Дупница е вече съвсем друг. Не случайно, наградата за кмет в категорията "Градска среда" е за инж. Чимев. Награда и за всички дупничани, общински съветници, администрация, кмет", подчерта Емил Гущеров.

Народният представител Радослава Чеканска от своя страна заяви, че активно е работила и съдействала по два проекта, касаещи Дупница – за ремонта на участъка Дупница – Самоков и за изграждане на Контролно-информационен пункт на Седемте езера. „Вече сме на финалната права и предстои обявяване на обществена поръчка за изграждане на пункта. Този център е много важен за Планинска спасителна служба в Дупница. Тези смели мъже са доброволци и е немислимо да нямат своя база в един от най-посещаваните от туристи, и в същото време опасни райони на България“, каза Чеканска.

„За времето, в което съм депутат от Кюстендилска област, съм била проводник между Община Дупница и правителството; както и за гражданите, на които съм съдействала за решаване на различни въпроси с институциите. И в следващите години ще продължавам, защото имам още по-голям стимул, виждайки какво се случва в община Дупница. Това е пътят и инж. Чимев го показа, и доказа", подчерта народният представител от ГЕРБ Радослава Чеканска.

По време на пресконференцията кандидатът за кмет инж. Методи Чимев заяви: "За направеното през тези 8 години сме говорили не малко. За да не остане съмнение, че живеем със самочувствие на безгрешни и сме направили каквото е трябвало, ще кажа не. Наистина не малко неща се случиха, направиха, и те са факт. В началото на втория мандат посочихме, че усилията ще бъдат в посока инфраструктура и сега можем да отчетем, че се справихме почти на 100 процента с поставената от нас самите цел. Но на фона на цялата ситуация, това е съвсем малка част. В рамките на този втори мандат се ремонтираха квартали и улична мрежа с водопровод, канал и надземна инфраструктура, това е около 20-23 километра от общо 270 километра. Затова продължаваме в тази насока.“

72128278_399218050765668_127105013049720832_n

Чимев отбеляза, че и в следващите 4 години инфраструктурата ще продължи да бъде приоритет номер едно. „Остава довършване на втория етап в ж.к. „Бистрица“, където знаете, сумата е 1,2 млн. лева от остатъчния ресурс. Имаме ангажименти към жителите на кв. „Елица“, който сме поели и трябва да изпълним. За да не остане съмнение, че кметът говори само за града, идеята в този мандат е да решим проблемите и в селата. Имаме вече проведени процедури за три от големите села за подмяна на водопроводите – в Бистрица, Самораново и Яхиново, както и последваща цялостна рехабилитация на уличната мрежа там. До дни ще бъде обявена процедурата и за с. Крайници“, обясни още Методи Чимев.

"Що се отнася до втория приоритет – увеличаване доходите на населението, не се залъгваме, че сме оазис, в който хората живеят щастливо и безгрижно. Това, което не могат да получат нашите съграждани тук, го търсят в съседните общини, най-вече в София. Много е хубаво инвеститор да дойде с нови работни места, но се случва трудно, по много обясними причини. Казах го ясно и пак го казвам: посоката на развитие е към туризма. Не сме се отказали от търсенето на инвеститори, напротив. Темата за индустриална зона беше отворена, но само отворена. Обособихме район от 200 дка за реализирането на такава. Но инвеститорите търсят, освен всичко друго, и специфична работна ръка. За решаване на този проблем с кадрите разчитаме много на дуалното обучение. Трябва да отбележа, че този Общински съвет съвсем добронамерено и положително прие облекчените условия за привличане на инвеститори от Клас Б", допълни инж. Чимев.

Относно проблема с битовите отпадъци, доскорошният градоначалник на Дупница отбеляза: „Факт е вече, че проектът за рекултивация на бившото сметище е одобрен от Междуведомствената комисия и предстои сключването на договор с МОСВ. Проблемът със старото депо бе осезаем и с основание съгражданите ни реагираха, но е на път да бъде окончателно решен през 2020 година.

Чимев коментира и темата за здравеопазването и бъдещето на Общинската болница. „В лицето на прокуриста Мария Иванова намерихме онзи професионалист, който да вземе нещата в ръце и да оздрави болничното заведение. Следващата ни стъпка е решаване на проблема с условията в болницата и със закупуването на нова апаратура“, каза кандидат-кметът от ГЕРБ.

"Имам намерението футболен клуб "Марек" да стане общински отбор догодина, с ясно разписани ангажименти. Не подобава на град с такава футболна история да се подвизава в третия ешелон. Имаме силни клубове по софтбол, тенис на маса.  Волейболният "Марек Юнион-Ивкони" отново е със силна селекция, да не забравяме клубовете ни по таекуондо и кикбокс, които са лидери в България. Дълбок поклон към тези треньори и специалисти за това, което правят. Затова Община Дупница ще продължи да помага“, категоричен бе Чимев.

Той отбеляза, че в Дупница има над 1 000 деца в различни спортове и те трябва да продължат да се развиват. „Затова ми е болно, че някои наши деца защитават цветовете на други градове. Имам амбицията да върна най-добрите български борци Кирил Милов и Даниел Александров да се състезават за родния си град Дупница. Няма спорт, на който да не сме помогнали и това ще продължи", обясни намеренията си в тази сфера инж. Чимев.

Относно развитието на туризма доскорошният градоначалник на Дупница отбеляза: "Не малко гледаха с насмешка на проучването ни за наличие на термални извори. Проф. Щерев, който е най-добрият в тази област, показа и доказа, че такива води има в района на село Бистрица. Казах го преди, повтарям го и сега: ако не осигурим държавно финансиране за сондажите, то парите ще бъдат осигурени от собствения бюджет на Общината, а това променя коренно бъдещето на нашия край.“

„Продължаваме и с ангажиментите по преобразуване статута на крепостта "Кулата" в паметник от национално значение, за да бъде направена консервация и реставрация, както и за базиликата "Св. Спас" при село Червен брег. Продължава процедурата по преобразуването на Младежки дом в Градски исторически музей, както и изграждането на Културен институт на мястото на бившото общежитие до Околийска къща. Там, освен галерия и фондохранилище, ще има и лаборатория за реставрация на ценностите, с които разполага музея", обясни още инж. Чимев.

В края на съвместната пресконференция Ивайло Константинов отбеляза: "Министър Горанов, който е изключително рестриктивен към кметове и общини като цяло, се изказа, че, ако поне 20 кмета бяха като инж. Методи Чимев, то градовете им щяха да бъдат рай. Изключително важен момент, който се оценява от всички министри е, че инж. Чимев и екипът му никога не си позволиха да разчитат само и единствено на държавния бюджет за инфраструктурата, каквото "задължение" смятат мнозина, че е ангажимент на държавата, а напротив. Можеше да изтегли един огромен заем, да ремонтира половината улици и водопровод, и после да каже: "Чао, нека ме помнят дупничани с добро". Поздравявам го, че не се подведе по този път, нещо което и опозицията признава“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien