Инж.Чимев с искане към Министъра на МОСВ за решаване на проблемите с отпадъците

Кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев и зам.кметът Олга Китанова отправиха искане да се финансира изграждане на депото край Джерман. Необходимостта от този обект е огромна за 6-те общини от област Кюстендил, тъй като вероятно е единствената област в България без център за управление на отпадъците. Това води до огромни разходи за извозване на отпадъка до лицензирано депо, образуват се постоянно нерегламентирани сметища, които трябва да се чистят допълнително, и за които РИОСВ съставя актове. В същото време, събираната такса битови отпадъци покрива едва 1/3 от разходите.
Както е известно, Община Дупница е изпълнила всички законови изисквания, има готов проект с разрешение за строеж, който чака за финансиране от ПУДООС вече 8 месеца.
„Вече сме принудени да дадем гласност, както и да потърсим подкрепа от общините в Рила Еко, предвид ситуацията около депото край Джерман. За съжаление, един толкова важен проект сякаш се неглижира от държавата, а е посочен като стратегически и от изключителна важност. Още през месец август миналата година входирахме готов проект, с разрешение за строеж, за финансиране от ПУДОС на стойност 10 млн. лв. От тогава измина толкова време, но още сме…до никъде. Имаше предвидено заседание на ПУДООС през месец март., направихме всичко възможно, за да влезе нашия проект за разглеждане. По наша информация, проектът е бил само обсъден и отложен за неопределено време. Не ми се иска да го мисля, но явно се притесняват да вземат решение, защото няма гласуван бюджет и финансов ресурс. Затова поискахме среща в МОСВ с министъра, на която да отидем всички кметове от областта“, обясни Китанова.
„В дневния ред на въпросното заседание дори първоначално не беше входиран проекта. Даже заместник-министърът, който следи процеса, бе възмутен от този факт. Това е стратегически обект за всички общини от областта, който е приоритетен и заложен за целево финансиране. Ще бъда по-директен. Ако няма пари-кажете ни. Трябва да имаме еднозначен отговор – след един месец, след 6 месеца, след година. А не да ни пишат про форма за някакви забележки, които са отдавна вече отстранени. Защото нас никой не ни пита как се оправяме с отпадъците и какъв финансов ресурс струва, нали?! Няма да ни компенсира никой за това. За да бъде адекватна цената на разхода, който правим за транспортирането на отпадъците, трябваше да вдигнем таксата между 3 и 5 пъти. Ама гражданите не са виновни за това 3 години безвремие. Хем трябва да се изхвърля на законно депо, хем не ни позволяват при условие, че имаме решение. При тази ситуация няма да плащаме отчисления към РИОСВ и глоби“, категоричен бе инж.Чимев.
Към настоящия момент все още не е насрочена дата за среща в МОСВ по темата.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien