ГОРДЕЙТЕ СЕ! Дупнишкият отряд спаси тази нощ от смърт в планината родители с 4-те им деца

Доброволците от Планинската спасителна служба в Дупница за сетен път показаха, че не случайно са сред най-добрите в България. Те покриват най-тежкия и опасен планински регион в България, като тази нощ отново демонстрираха професионализъм и човешко отношение, спасявайки живота на няколко чужденци.
Малко преди полунощ снощи, се получава сигнал за изгубени туристи от Израел, които в следобедните часове тръгнали от Седемте езера към хижа "Иван Вазов".

Двама от участниците в спасителната акция - Борислав Рижков (на преден план) и Емил Павлов (зад него).

Двама от участниците в спасителната акция – Борислав Ранков (на преден план) и Емил Павлов (зад него).

Закъсалите туристи са двама родители със своите 4 деца на възраст от 6 до 13 години. "Оказа се, че са изгубили пътеката, а вече станало тъмно. Не са били подготвени въобще, дори и с нужните дрехи за падането на температурите. Все пак успели са да подадат сигнал за помощ и връзката се е изгубила. Получихме сигнала малко преди полунощ и 5-ма колеги веднага поеха в акция по издирването им от района на хижа Отовица, буквално 15-ина минути по-късно", обясниха от дупнишкия спасителен отряд.
Кирил Чолаков, Стойчо Джиков, Борислав Ранков, Златомир Огнянов и Емил Павлов поемат към планината именно от хижа "Отовица", която е най-пряката начална точка за издирване в посочения район. В 2,30 часа след полунощ, израелското семейство е открито под връх Крива соспа на 2100 метра надморска височина. Бащата се оказва и с травма на дясното коляно, което допълнително създава проблем на семейството с придвижването. "Бяха с хипотермия (б.ред.-измръзване), като оглед на състоянието им, следващите часове можеше да се окажат и фатални за някои от тях. Оказахме им веднага необходимата помощ на място за извеждане от състоянието на хипотермия и успяхме да ги свалим в Дупница. Късмет е за хората безспорно, че успяхме да ги открием на време", допълниха от дупнишкия отряд.
От началото на летния сезон, дупнишките спасители са осъществили няколко акции по оказване помощ на туристи, но не са били с опасност за живота.
За пореден път пък си пролича нуждата от изграждане на център на ПСС в района на Седемте езера. Въпросният център се бави вече 2 години, въпреки осигуреното финансиране. Целогодишно се налага спасителите да губят ценно време с придвижване от Дупница до района при спасителни акции. И към момента, доброволците от ПСС-Дупница дават дежурства в почивните дни, ползвайки срещу заплащане някои от местата за нощуване в района над "Паничище".

В годините досега, не веднъж смелите мъже от ПСС-Дупница са рискували живота си, за да спасят нечий друг. 24 часа в денонощието те имат готовност да поемат към акции, буквално пренебрегвайки на моменти и семействата си. И то без пари, без лични облаги, а на съвсем доброволни начала.

Екипът ни, си позволява от името на всички дупничани да изкаже благодарност на всички членове на ПСС-Дупница за тяхната дейност и отдаденост през годините. През 2015-а година, те честваха 60-години от основаването си.

Част от дупнишките спасители.

Част от дупнишките спасители.

Убедени сме, че всеки един от нас се гордее с Вас!
Zadupnitsa.com призовава най-сериозно ръководството на Национален парк "Рила" и институциите, които имат отношение, да започнат максимално бързо реализацията на проекта, защото бездействието и безхаберието им е с цената на човешки живот.

Print Friendly

17 Коментари на ГОРДЕЙТЕ СЕ! Дупнишкият отряд спаси тази нощ от смърт в планината родители с 4-те им деца

 1. БРАВОоооооооооооо !!!!!!!!

 2. Браво на момчетата!

 3. Здравейте браво на нашите спасители ! Ние сме по добри и от останалите европейци ! В това отношение това да има хуманност ,искам да кажа ,че преди 20 дни на мой приятел бе взето 4хил ! € за транспорт от Франция до България с линейка !! Срам и позор за тази държава Франция !!

 4. На времето имаше пост на хижа Рилски езера. Защо го махнаха?

 5. ПОКЛОН СМЕЛЧАГИ.ДАНО ДА РАЗБЕРАТ ВАШАТА БЕЗКОРИСТНА СМЕЛОСТ И ВСЕОТДАЙНОСТ.

 6. Хората работят без пари Това направо е смешно. Европа дава пари на какви ли не смешници аз За такъв тип хора няма нито стотинка. И кмета Чимев Какво направи по въпроса ? Алчни управници прост народ

 7. от член на отряда // 02.08.2017 в 19:37 // Отговор

  Ние сме към БЧК подразделение,не към община или министерство.Има едно щатно място.От Чимев сме искали да помага с горивото и от няколко години ни го осигурява.С него нямаме проблем,проблемът е свързан с други хора,заради които нямаме база на езерата.А е нужна много.

 8. Невероятни хора с големи смели сърца. Истински мъже на храбростта и в същото време на скромността. При нас в САЩ за подобна акция ще вдигнат десетки спасители, хеликоптери и всички телевизии ще предават директно. А тези мъже от моя роден град го правят постоянно тихо и без фойерверки. Поздрави за Киката, Митака, Тонката. Днес разбрах че вашата воля и себераздаване е по силна от американските възможности. Благодаря ви че ме накарахте дори тук в Детройт да се чувствам днес по голям от американците. Само защото съм от Дупница и познавам повечето от вас. Поздрави от Явето

 9. Браво герои

 10. Анонимен // 03.08.2017 в 5:44 // Отговор

  БРАВО на спасителите!…Защото на днешно време „милосърдието“ е оскъдно качество, но ето, че още има хора, които са го съхранили в себе си!

 11. Дано скоро получите базата, от която имате нужда. Това което правите е невероятно, на фона на трудностите с които трябва да се борите. Продължавайте да се борите и да давате гласност, за да може най-накрая проблема с финансирането и материалното осигуряване на отряди като вашия да бъде решен.

 12. БРАВО!

 13. Катя Милева // 03.08.2017 в 10:27 // Отговор

  Браво, Хора! Винаги съм спокойна в онзи район, защото знам, че ви има! И винаги със застраховка! Но как може човек диретно да дари нещо във ваша полза? Въпросът е сериозен и заслужава обмисляне! – как се прави дарение в екипировка, електроника, техника и др. за спасителен отряд?

 14. Едно „Благодаря!“ поне казаха ли Ви, момчета? Внимавайте! Може след 2-3 дни, като се поокопитят, да Ви обвинят, че сте им откраднали бижутата и телефоните, докато са били в „безпомощно състояние“. Нали си спомняте как обвиниха хората от Спешна помощ, които ги спасяваха след бомбата на летището в Бургас?

 15. Браво на групата!
  От години искам да стана част от доброволните отряди на ПССна Витоша или Дупница( още един човек мисля никога не е излишен), но и това оказва се е предшествано от много бюрократични спънки!

 16. Браво!!!! Въпреки липсата на средства и достатъчно спонсори тези Човеци правят подвизите , ние само можем да се гордеем и да помагаме

 17. ДОБЪР ПРИМЕР.Общината трябва да отпуска средства за работата на тези отговорни и добри хора.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien