ГЕРБ с питания към кмета на Дупница, ето какви

Какво се случва с депото в с. Джерман и дали към него вече е започнало изграждането на довеждаща инфраструктура? Този въпрос днес отправи към кмета на Дупница Първан Дангов общинският съветник от ГЕРБ Слав Мантарков. Той даде съвместна пресконференция по актуални теми заедно с лидера на политическата сила в Дупница Ивайло Константинов и съветниците Емил Гущеров и Йордан Йорданов.
Мантарков припомни, че вече има осигурено финансиране от ПУДООС към проекта. Най-младият общински съветник от ГЕРБ попита кмета на града какви са плановете за изграждане на клетка към депото, за което също предишното ръководство е осигурило план за строеж. “Кои са проектите, които до момента Общината е подала към МРРБ за финансиране от държавния бюджет? Към настоящия момент къде се карат и отпадъците? Питаме тези неща, защото за изграждането на довеждащата инфраструктура към депото има готовност, строителят чака, но действия няма никакви”, посочи общинският съветник от ГЕРБ.
Мантарков попита още дали е истина, че една част от отпадъците се карат на сметище, с което Дупница стана известна дори на европейско ниво, покрай един емблематичен пожар под магистралата.
Слав Мантарков попита Първан Дангов и за проекта за сондаж в с. Бистрица: “Какви са намеренията за този проект? Ще го завършват ли изцяло?” Упорито се коментира, че Дангов отказва разговори с изпълнителите и искал да спре сондажа. В същото време днес стана ясно, че от ЕК са отпуснали 2,3 млрд. лв за три области и една от тях е Кюстендилска, където именно сондажът и развитието на туризъм в региона е сред залегналите.
Младият съветник се поинтересува още докъде е стигнал проектът за Младежкия дом, както и този за стадион “Бончук”, за който има осигурено финансиране. “Работи ли се в тази посока, за да бъдат навреме усвоени отпуснатите средства?”, питат съветниците от ГЕРБ. А крайният срок е 31 декември 2023 година. След тази дата, спечеленият проект на стойност 1,3 млн.лв ще ги загуби безвъзвратно.
Той коментира и изявлението на Дангов за задълженията на Общината, че към месец ноември 2023 г. са 6 млн. лв. “Моля да посочат произхода на тези задължения по видове: просрочени задължения към доставчици, текущи задължения към доставчици и други такива. Да посочат и техен краен срок за погасяване. Да посочат и задължения към общинския дълг към 30.11.2023 г. и също към 09.11.2023 г. какви са наличните средства по банковите сметки на Общината? Надявам се да получим изчерпателни отговори на тези въпроси. Да получим отговор дали постигнатото до момента от предишния кметски екип ще бъде завършено и изпълнено, както трябва. Входирани са въпросите вече. Жителите на община Дупница заслужават отговори.”
Неговият колега, общинският съветник Йордан Йорданов изрази тревога, че в Община Дупница тече чистка и се уволняват доказани млади специалисти. “Със заплахи, ултиматуми, дори и с обидни реплики от кмета биват принуждавани да си подават молби за напускане. В Общината цари страх от репресии и реваншизъм”, алармира Йорданов. Той коментира още, че новоназначеният управител на ВиК, на когото, очевидно, му е обещано в предизборната кампания да бъде сложен на поста, не знае къде се намира и дори се търси съдействие за документи от предишния управител на водното дружество. “Утре ще кажат, че ВиК е фалирало от нас. Човекът е добър като характер, но не става за този пост. На дузпа е поставена и прокуристката на Общинската болница. Принудена е явно да напусне и някой червен калпак да развее знамето там. Екипът на болницата я подкрепя и иска да остане г-жа Жейгарова. Освободени са специалисти от отделите “Строителство”, “Европроекти”, “Култура” и “Социални дейности”, всички шофьори. С дни не се подписват документи, които касаят европроекти и срокове, свързани с дейността на Общината”, алармира още Йордан Йорданов.
Той обърна внимание и на друго: “Погледнете, на нашата елха има червена петолъчка. Това го няма никъде в България, надали и някъде в Европа.”
Йорданов обясни още, че заради липса на подписи и недобра организация от страна на новото Общинско ръководство се спъва и работата на Общинския съвет и докладните не се представят навреме пред комисиите.
“Само за месец и половина берем горчивите плодове от новата управа – уволняват наред, напуска волейболът, нищо чудно да осъмнем някоя сутрин и без футболен отбор…”, каза Йорданов. Той призова съветниците от БСП да си вразумят кмета.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien