Гавра или…? Изхвърлиха скандален шахматист от спорта

Българската федерация по шахмат изхвърли от своите редици благоевградския състезател Борислав Иванов, който бе в основата на много скандали, не само у нас, но и в други европейски държави, през последната година, съобщава sportni.bg. В последния от тях Иванов се "прочу" в Испания по-рано този месец. На турнир в Ла Мата (провинция Толедо, Испания), българският ФИДЕ майстор бе изгонен от надпреварата малко преди нейния край. Участници в състезанието, пожелали анонимност, съобщиха пред специализирания сайт "ChessVibes", че Иванов е заловен с жици по гърдите. 

Той е поискал да му бъде върната таксата за участие в размер на 40 евро, а организаторите са изпълнили това негово желание и дори са му дали компенсация от 50 евро. Полиция не е викана и вината на Иванов отново не може да бъде доказана. По-рано този месец се проведе заседание на Управителния съвет на БФ Шахмат и на него е било взето решение Иванов да бъде изключен от федерацията. 

През лятото централата покани шахматиста в Спортната палата за провеждане на специализирани тестове с технически средства. Той обаче не се яви и по-късно обясни, че е забравил за сеанса, на който щеше да бъде тестван и с детектор на лъжата. 

През септември, на турнир в Благоевград гросмайстор Максим Длуги, американски милионер от руски произход, заподозря Иванов, че крие някакво устройство в обувките си. Благоевградчанинът бе призован от съдиите да се събуе, но отказа да го направи с мотива, че му миришат чорапите. От направения анализ на негови партии е установено, че ходовете му съвпадат с тези, които препоръчва една от най-силните в момента в света шахматни програми – "Худини", което е извън възможностите на човешкия мозък, и представлява игра на и над равнището на играта на настоящия световен шампион по шахмат Магнус Карлсен. 

В съобщение на БФ Шахмат се казва, че на Иванов му е бил даден шанс, от който не се е възползвал. "Иванов беше временно отстранен за период от 4 месеца от участие в състезания под егидата на БФШ, като така му беше дадено време и възможност да преосмисли и да преоцени както поведението си на шахматист, така и на български гражданин. От системно продължаващите му прояви обаче е повече от очевидно, че г-н Иванов няма никакво намерение да се промени, като заиграе шах без ползването на неразрешени технически средства, като не възпрепятства проверките, които предизвика в резултат на собственото си повече от съмнително поведение, както и да престане да обижда и злепоставя българските шахматисти и деятели, цялата ни шахматна федерация".

Подписалите протокола смятат, че с поведението си Иванов злепоставя пред света дори цялата ни държава.

снимка: секюрити.бг

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien