Ганчо Карабаджаков: Впечатлен съм от Галерия „Джамията” в Дупница

Галерия „Джамията” в Дупница е място, където би могло много по-интензивно да се изпълняват проекти и дейности в областта на културата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” художникът Ганчо Карабаджаков, който е и зам.-кмет на Община Велико Търново, по повод изложбата си в галерията. „Получих любезна покана от кмета инж. Методи Чимев и обществеността там, да направя самостоятелна изложба за празника на град Дупница. Приех това като едно предизвикателство, като една авантюра”, каза Карабаджаков.

Той разкри и наблюденията си от галерия „Джамията” в града: „Бях впечатлен от градската галерия, която се намира в една джамия. Тя обаче никога не е работила като такава, била е християнска базилика. След нашествието на османските турци е превърната в джамия, но почти не е изпълнявала тези религиозни функции. Веднага след Освобождението от турско владичество, минарето е било премахнато. Тогава е превърната във функционална сграда, в затвор. И чак сега, от много години след реставрацията това пространство се използва за културни нужди и случки, една от които беше моята изложба”.
Ганчо Карабаджаков описа сградата като старинна, наситена с емоция, историзъм от нашата балканска архитектура и култура. „Аз съм фигуративен художник, който изобразява балкански персонажи, сюжети, цветовете ни са такива, че се връзват с нашия културен пейзаж. В този смисъл намерих, че се получава много хубава симбиоза между цветовата характеристика на моите картини и тази знакова за града сграда”, допълни той.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien