Фирма около Пеевски и Цветан Василев в борба за 5 млн. лева от Община Дупница?

Компанията "Водстрой 98", смятана за част от кръга около депутата Делян Пеевски и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се включи като кандидат за изпълнител на проекта “Зелена и достъпна градска среда” в Дупница. Връзката на фирмата с двамата бе направена от Капитал преди няколко месеца.

Новият “играч” в тази надпревара ще се конкурира с други 4 за апетитната поръчка от 5 млн лева. Самата процедура по избор на изпълнител стартира днес, точно в 11 часа в кръглата зала на Общината. Комисията с председател зам.кмета по икономическите въпроси Олга Китанова отвори документите на петте фирми, като освен “Водстрой 98” АД – София, другирте са “Пи Ес Пи” ЕООД, ДЗЗД “Съвременна Дупница 2014” – Пловдив, “Мегаинвест Холд” ЕООД-Дупница и консорциум “Съвременна градска среда Дупница”-София.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В срок от един месец, комисията трябва да извърши проверка на цялата документация, след което да насрочи дата за отваряне на ценовите оферти.

Припомняме, че веднъж тази процедура бе анулирана, тъй като бе допусната техническа грешка. Определената дата за отваряне на ценовите оферти бе сбъркана и процедурата се проведе 4 дни по-рано.

Ето какво разкрива за "Водстрой 98" Капитал.бг:

До 2008 г. "Водстрой 98" е сравнително малка сливенска строителна компания, създадена с цел да приватизира "Водно строителство – Сливен", което впоследствие се влива в нея. Не блести с нищо, а с нейния годишен оборот, вариращ от няколкостотин до 2-3 млн. лв. е по-скоро джудже на строителния пазар.
Година по-късно след смяна в собствеността дружеството вече е сред гигантите. На общо събрание през април 2008 г. все още собственици са основателите, сред които с 27% и Румен Йончев, понастоящем председател на Земеделския народен съюз, депутат, избран от "Коалиция за България", но напуснал парламентарната група и подписал коалиционно споразумение с "България без цензура" на Николай Бареков. През декември вече мажоритарен акционер е "ПМ контрол", наскоро основано дружество, собственост на Иван Мирински, който преди това има проектантски бизнес, а най-големият обект в биографията му е реконструкцията на Съдебната палата.
От отчетите на "ПМ контрол" става ясно, че покупката на 96.4% от "Водстрой" е била за 2 млн. лв., които са осигурени чрез двегодишен заем от КТБ. Изплащането едва ли се е оказало проблем, след като още 2009 г. приходите на дружеството изригват до 144 млн. лв., като, съдейки от отчета, където над 100 млн. лв. са изплатени на поддоставчици, фирмата към този момент явно е предимно комисионер – инструмент за спечелване на поръчки. Банката продължава да е практически единствен кредитор, с чиито пари се осъществява експанзията на "Водстрой" в последвалите години – според отчета на дружеството към края на 2012 г. то дължи на банката 8.6 млн. лв. по инвестиционен заем, 1.6 млн. лв. за покупката на новата й централа в София и 7 млн. лв. за приватизацията на "Промишлено строителство холдинг", което беше придобито през 2011 г. срещу 12 млн. лв. Така всъщност, макар собствеността и прякото управление да си остава на Иван Мирински, кредиторът се оказва с огромно влияние.

zadupnitsa.com

Print Friendly

3 Коментари на Фирма около Пеевски и Цветан Василев в борба за 5 млн. лева от Община Дупница?

  1. Дано не им го дадат на тях.Тия са фирма която не върши работа, а претупва всичко, но задължително си прибират парите.С една дума това, което ще построят въобще няма да е на ниво.Поне така е в случаите, на които аз съм свидетел.

  2. Е тея ги е докарал сега Коце Костадинов и Барековата партия

  3. Tiq li prestapnici 6te ni opravqt grada. Mamicata im… turski podlogi. bokluci. Samo da stapqt v grada

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien