Финансистът Емил Хърсев попари дупничани, че ще си вземат парите от „Популярна каса“

„В Сливен и Дупница не става дума за пирамиди, а за кооперация. Ако получат печалба от кооперацията могат да изплатят и 200% дивидент на членовете си”, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия финансистът Емил Хърсев по повод на фалиралата популярна каса в Дупница и случаят със сливенската каса.

Хърсев обясни, че при пирамидите започва да се рекламира една дейност, при което се дават високи лихви, събират се пари, с които без нищо да правя ги раздават като доход на първите, всички останали, които идват си получават парите от следващите. И така докато съумеят да съберат максималният кръг от вложители, след което изчезват с остатъка от парите, които имат в наличност. Това е един опит от края на 1996 година преди Закона за кредитното дело да замени банковия Закон за банките и кредитното дело, сегашният Закон за кредитните институции е съвършено по-късен. Тези каси са учредени по Закона за кооперациите. Кооперациите събират капитал и могат да кредитират за разлика от търговските дружества, могат да връщат капитал, могат да добавят. Могат да дават 18% лихва, могат, ако получат печалба да дават и 200% лихва на членовете на кооперацията, заяви Хърсев.

Според него член-кооператорите са знаели много добре какво подписват и какви са рисковете.„Хората могат да си търсят правата в процедурата по несъстоятелност. Ако се осребри имущество по-голямо от това необходимо да се върнат кредитите, те ще си получат парите. Вероятно това няма да стане и те го знаят добре”, обясни той и напомни: ” В България имаше около двайсетина популярни каси”. „По-добре е хората да внимават и да гледат къде влагат своите пари”, препоръча той. 

13533039_10207439505686170_4871162623305562932_nБяха около двадесетина тези популярни каси, които бяха наследени по Закона за банките и кредитното дело, поясни Хърсев. Той посочи, че така изглеждат и всички публични дружества, при които също има риск от фалит, независимо къде се котират акциите им. Печалбата от търговската лихва принципно надхвърля банковата и това е нормално, коментира финансистът.

Популярната каса в Дупница е фалирала заради собствената си неефективност. Де факто подобна каса не може да съществува ефективно като банка при това лихвено ниво трябва да разполага поне със 100 милиона лева, а касата е разполагала с 4,2 милиона лева, т.е. тя не е имала обема да се издържа, каза Хърсев.

Не е вярно, че никой не бил знаел, къде се намират въпросните пари, а именно председателят на кооперацията ги е отпуснал на кредит на свързана с него фирма за строителството на хотел "Съни" в Сапарева баня. Според Хърсев 4,2 милиона лева са вложени в хотела в Сапарева баня, като е теглен и банков кредит, който не е обслужван и е бил обявен в несъстоятелност.

Опитите за създаване на популярни каси не бяха никак лоши и те паднаха жертва на МВФ и на безумието на българския политик, който зачеркна тази дейност от кредитното дело. То бе изхвърлено от закона са изхвърлени лицензирането на подобни каси. Докато практиката в Германия не е такава, каза Хърсев.  В Германия ще видите популярните каси на всяка крачка. Но те си имат проверителски съюз, лицензирани са, имат фонд за защита на вложителите. Когато дейността е регулирана тя може да добие необходимия обем. Убеден съм, че касата не е била създадена с цел измама, а по-скоро да печелят нещо от нея.

Всички в кооперацията са имали равни права. Но в популярни каси трябва да участват финансови грамотни хора и няма закон, който да защитава глупаците, заяви Хърсев.

Стотици българи изгубиха спестяванията си в „Дупнишката популярна каса”. Хората се подвели от предлаганата висока лихва, а някои от тях признават, че дори не са прочели договора, който са подписали с касата. През юни офисът на фирмата затвори и хората разбрали, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала. В районната прокуратура в града вече са внесени 38 жалби. Припомняме, че и десетки жалби са подадени в Районна прокуратура – Дупница срещу председателя на "Популярна каса" Георги Близнаков. На 13 май Георги Близнаков хлопнал кепенците на финансовата институция, без да уведоми вложителите и кредитополучателите, и обявил процедура по несъстоятелност. На вратата на офиса на "Популярна каса" е поставена бележка, че поради процесуални действия касата няма да работи до месец септември. "Популярна каса" в Дупница е регистрирана през 2009 г. като "Кредитно-спестовна кооперация дупнишка популярна каса". Основатели са собственикът на „FS Холдинг” Давко Давков от Дупница, Владко Владимиров, Валентин Благоев и Георги Близнаков, който е председател на борда на финансовата институция. След време Д. Давков напуска борда на Популярна каса.

Георги Близнаков е собственик на чейнчбюро и заложна къща в Дупница. Негова собственост е и хотел "Съни" в Сапарева баня, който е обявен за продан. Водата и токът на хотела са изключни заради неплатени сметки. Сред вложителите в „Популярна каса” има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани заради високата лихва от 18%, които давала финансовата институция. Говори се за депозити от по 200-300 000 лв. Георги Близнаков е изтеглил 600 000 лв. кредит от банка за строежа и оборудването на хотел „Съни” в Сапарева баня. Банката му дала парите срещу ипотека на хотела в Сапарева баня, но кредитът е станал изискуем, тъй като не е погасяван редовно, въпреки че Близнаков е успял да продаде апартаменти по 40 000 евро в хотела.
Офисът на "Дупнишка популярна каса "е регистриран преди два месеца на нов адрес в Пловдив, коментират притеснени вложители, направили собствено разследване. Заговори се, че Близнаков има чейнч бюро и в Серес, където е закупил къща на сина си.

източник: факти.бг

Print Friendly

6 Коментари на Финансистът Емил Хърсев попари дупничани, че ще си вземат парите от „Популярна каса“

  1. Купили са си къща в Гърция ,за да има къде да се крият . Гоше и Соте са хайдуци и извратени наркомани , не чакайте пари от тези измамници !

  2. изгорелите // 04.07.2016 в 16:07 // Отговор

    Само чакаме Държавата да се произнесе/ ако има такава/.И скоро ще ги намерим.

  3. Imat edin xui v Seres nihto niamat Sote dartia ot krai vreme na izmami bram4i , balazite i al4nite sega dago duxat xotela mu go zemaxa daze s lineika go otkaraxa staria bliznakov insult polu4i ot tezi izmamnizi nihto niama da zemete pinete po edna 4aha voda studena

  4. Леле не съм очаквал това в други бг.сайтове хората злобари как се радват на чуждото нещастие за загубените пари.

  5. Казах ви вече , тия гнусни отрепки са далече . Няма да ги намерите !

  6. Без да намесвам каквито и да е финанси, искам да питам уважаемите съкооператори: вие как си мислите, ако някой е направил бизнес, от който да печели примерно 30%, но му трябват пари за разширение, какво би направил – ще оборудва офис, ще плаща заплати за да привлече вложители, за да им плаща 18% лихва, или просто ще иде в банката и ще вземе кредит на 9%?

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien