Ето какво каза за скандала с нахлулите от БСП в ОИК-Дупница председателят на комисията?На втори тур – идва полиция

Полиция се е наложило да бъде викана в Общинска избирателна комисия в изборната нощ на първия тур от изборите за местна власт в Дупница. причината е възникналия скандал в заседателната зала след нахлуването на хора от щаба на една от партиите БСП за България. "Наложи се да извикаме полиция и впоследствие се нормализира работата на комисията", уточни Председателят на ОИК Мария Чомакова. Това е причината за втория тур да е поискана осигуряването на полицейска охрана, допълни още тя в интервю пред "Астра плюс".
Мария Чомакова

Мария Чомакова

"На 27 октомври в изчислителния пункт на Общинска избирателна комисия в Заседателната зала, около 21 часа започна проверка на протоколите от първите секционни комисии. В залата бе осигурено място за застъпници, упълномощени представители на партии и местни коалиции. Местата бяха с видимост към цялата зала. Присъстващите първоначално заеха местата си, след което започнаха да се разхождат, да застават над главите на проверяващите протоколите, както и на въвеждащите данните в компютрите. Това създаде изключително напрежение в работата на комисията. Направена им бе забележка, но не само, че не спряха, а започнаха да снимат с телефоните. Наложи се спиране работата на Общинската избирателна комисия. Същевременно бе проведен разговор с Централна избирателна комисия, на която бе обяснена ситуацията, поради която ОИК-Дупница преустанови работа за неопределено време. Това доведе до изнервяне на хората от секционните комисии, които чакаха за предаване на протоколите. В залата се намираха само представители на Коалиция БСП за България, около 6 на брой, в това число и г-н Първан Дангов. В методическите указания ясно е казано, че може да присъства само по един наблюдател, упълномощен представител и застъпник. За втория тур сме осигурили охрана от РУ на МВР-Дупница за спокойното преминаване работата на Общинска избирателна комисия и Изчислителен пункт", разказа Чомакова пред "Астра плюс".
Обект на опит за физическа саморазправа са били и членове на ОИК от различни партии и коалиции, които имаха свои самостоятелни кандидати за кмет. Един от тях, кандидатът на Демократична България-Обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение) Иво Ников вчера също осъди този акт в декларация (четете я ТУК), след като обект на атака е бил и техният представител в ОИК.
Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien