ЕРП-тата против намалението цените на тока. Експерти твърдят че е политическо решение

Сметките за ток ще паднат максимум с 2 % въпреки намалението на цените от 1 януари. Това изчисление направи Божидар Митев от КНСБ на обществено обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Експерти се обявиха против проекторешението на комисията да намали цената на дневната тарифа с един процент и на нощната тарифа с 10 % от догодина, защото това няма да се отрази съществено върху сметките на потребителите, но ще удари сериозно цялата енергийна система. Експерти дори предупредиха, че ако комисията не се откаже от решението си, това ще доведе до драстичен скок на цените от 1 юли, съобщава DarikNews.bg.От енергийния регулатор реагираха с обещание за бърз технологичен одит на електроразпределителните дружества и за търсене на резерви за намаление на цената на газа. Ако такива се намерят, може да очакваме по-ниски сметки за парно и топла вода от 1 април.Решението за намаление на цената на тока от 1 януари е по-скоро политическо, отколкото икономически обосновано, категоричен бе пред Дарик енергийният експерт Валентин Терзийски. И все пак – колко пари ще бъдат спестени на потребителите?

Зорница Генова от ЧЕЗ България обърна внимание върху намаляването на технологичните разходи за дружеството, което ще се отрази върху инвестициите. Общо загубите ще скочат с 24 млн. лева

"Неколкократното намаление в рамките на година с лисата на мотиви, с липсата на диалог между всички засегнати страни и това включва и производители, и разпределителни дружества, и обществени организации, представители на академичните среди, ще доведе до ефекта на бумеранга и догодина очакваме да има сериозни проблеми в сектора", категорична е тя. 

Йорг Золфелнер от ЕВН също не изключи възможността за скок на цените в бъдеще. "Ако ние гледаме сега ценообразуването, това е прехвърляне на дупката от едно дружество в друго дружество".

От "Енерго про" постовиха въпроса, ако технологичните одити покажат, че ЕРП-тата се нуждатят от повече пари за технологични разходи и инвестиции, това ще се отрази ли върху цените на тока нагоре, но новият председател на ДКЕВР Боян Боев отклони отговора с аргумента, че никой не може да прогнозира резултата от проверката. Затова пък даде още едно предновогодишно обещание на потребителите – за резерви и в цената на природния газ и парното, но от 1 април. 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien