Епископ Поликарп със служба за разваляне анатемата над село Самораново, ден по-рано се качи на Седемте езера

Служба срещу тегнеща вече почти 90 години анатема бе отслужена вчера в храма ”Св. Георги” в дупнишкото село Самораново. Стотици жители на селото, както и кметът на община Дупница инж.Методи Чимев, заместникът му Крум Милев дойдоха на службата срещу проклятието. Литургията в препълнения храм отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, както и всички свещенници от Дупнишка духовна 43848518551_027cf18ff2_o 42040238770_c0c04ce662_oоколия. Селото е анатемосано през 1929 година, когато е заклан в църковния храм поп Мишо.

Историята на проклятието в дупнишкото село започва от семейството на отец Михаил, наричан от местните поп Мишо. Църковният служител е имал 12 деца и е бил много уважаван от своите съселяни. Поп Мишо не се страхувал и да изразява гласно политическите си убеждения, което не се харесвало на част от местните. Най-големият син на отец Михаил – Григор, е бил един от най-активните дейци срещу сърбизма в Македония през миналия век.

В един февруарски следобед в кръчмата на селото избухнал голям спор, в който Григор убил двама души, които според историческите сведения го провокирали. Изплашеното момче тръгнало да бяга, но баща му го принудил да се предаде на полицейските служители в Горна Джумая. На връх Умни петък един от роднините на убитото от Григор момче, забил нож в гърдите на отец Михаил. Последните думи на свещеника били "Боже, убодоха ме! В Твоите ръце, Господи, предавам душата си! ".

Заради това, че саморановската черква била осквернена с убийство, софийският митрополит Стефан, който присъствал на това клане анатемосал цялото село, след което заминал за столицата.

Селото е преследвано от тогава насам с десетки самоубийства и жертви на местни жители по различни начини. В първите 3 години след убийството на поп Мишо, са регистрирани над 15 самоубийства чрез обесване, а голяма част от забременялите тогава жени са абортирали. От тогава в селото не се провеждат литургии.

Надеждата на местните е, тази анатема вече е минало, тъй като само митрополия може да развали такава анатема.

Ден по-рано се проведе похода „Рилският Чудотворец“, който тази година се провежда с благословението на Българския патриарх Неофит за девети път. Участниците в похода достигнаха Седемте рилски езера в събота, като се срещшнаха с десетки туристи. Походът бе, воден от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска света митрополия и доц. д-р Павел Павлов, от Богословския Факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, гр. София, при хижа „Седемте Рилски езера“ бе посрещнат от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Епископ Поликарп пожела на участниците в похода сили, търпение и постоянство, за да издържат трудностите на прехода и да достигнат крайната цел – да отправят молитва към свети Йоан при неговия гроб.

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски бе организирал топла бобена чорба за всички присъстващи. Православните християни от цяла България, участници в похода, во главе с духовенството отслужиха вчера света литургия при езерото „Бъбрека“, след което потеглиха за Рилската света обител, където бе сложен край на похода.

снимки: mitropolia-sofia.org

43848519101_c544a8dc07_o 28912447257_ec437e4759_o 43848517691_d1d9b3b2bb_o 42040240020_82fc12856b_o  28912449997_cf921d2679_o

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien