Едва 1% от българите живеят комфортно с доходите си. Вече не водим всички негативни класации, но сме най-бедни в ЕС

България вече не води всички негативни класации и се наблюдава скъсяване на дистанцията между нас и други европейски страни, става ясно от последното издание на Европейското социално изследване. То е проведено в над 30 страни в Европа и бе представено вчера в БТА от доц. Лилия Димова, национален координатор на изследването.

Продължаваме обаче да сме най-бедната страна в ЕС, да сме общество на ниско доверие и да сме най-масово неудовлетворени от живота си. Според данните над 90% от българите, участвали в анкетата, смятат, че животът на повечето хора в страната се влошава, вместо да се подобрява. България обаче не е водеща по негативни оценки. На това мнение са 95 процента от португалците, 91 процента от испанците, 88 процента от словенците.Според изследването едва 1 процент от българите живеят комфортно с доходите, които получават в началото на 2013 г.. Срещу 35% в Словения, по 13% в Чехия и Словакия, 8% в Полша. 

У нас само една четвърт – 25,5%, от хората не изпитват материални затруднения, останалите живеят трудно или едва свързват двата края. Техният процент е 40, като са се увеличили със 7 пункта от 2011 година насам.32 процента или почти всяко трето българско домакинство разчита на пенсии като основен източник на доходи, показва още изследването. В Чехия, Русия, Холандия и Кипър този дял е около 20 процента.Според други изводи в изследването българите сме сравнително толерантен народ, по-толерантни сме от руснаци, унгарци, чехи, португалци, англичани, но, както в цяла Европа, така и при нас отношението ни "към другите" и "различните" е избирателно.

Dnes.bg

Print Friendly

1 Коментар на Едва 1% от българите живеят комфортно с доходите си. Вече не водим всички негативни класации, но сме най-бедни в ЕС

  1. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. АМА СИ ГО ЗАСЛУЖАВАМЕ

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien