Еднократното подпомагане за жители на Дупница се оказа отпаднало от бюджета

Еднократното финансово подпомагане на граждани със здравословни проблеми не е заложено в бюджета за тази година и от него няма да могат да се възползват жители на община Дупница. За отпадналите средства по това перо, бе сигнализирано в социалните мрежи.
Еднократното финансово подпомагане бе въведено в Дупница през 2008 година от тогавашния кмет Атанас Янев, под формата на „Инструкция“. Тя се залагаше в бюджета и от неговия наследник инж.Методи Чимев, като за миналата година сумата бе 10 000 лева. През месец юни 2018 година, въпросната „Инструкция“ бе отменена и заменена с „Наредба за реда и начина за отпускане на еднократна финансова помощ на граждани от бюджета на Община Дупница“.
Съгласно нея, право на финансово подпомагане имаха лица или семейства, които са в затруднено материално положение, за задоволяване на инцидентно възникнали здравни или социални потребности от жизненоважен характер, настъпили най-късно 1 година преди подаване на искането. Документите се разглеждаха от Постоянната комисия по здравеопазване към ОбС-Дупница, по чието предложение суми до 500 лева се отпускат със заповед на кмет, а за по-голяма – с решение на ОбС. Сумите се отпускаха „за задоволяване на неотложни социални потребности на лица и семейства, за животоспасяващи лечения, операции и лекарства, както и за помощ за справяне с последиците от бедствия, аварии и катастрофи, както и за подпомагане на семейства в затруднено материално положение (безработен родител или с временно или трайно намалена трудоспособност), с деца близнаци или деца с увреждания при отглеждането на децата; за деца до 18 години от семейства с починал или единствен родител, деца сираци за подкрепа при обучение и за тяхната социализация). Най-честите кандидати за финансово подпомагане, бяха за здравословни проблеми.
Какви са мотивите на сегашния кметски екип да откаже тази помощ, не са ясни.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien