Единственото в България пътуващо читалище „Бащино огнище“ започва активно сътрудничество с дупнишкото НЧ „Ген. Георги Тодоров”

Председателят на читалище "Ген. Г. Тодоров" подари на председателя на пътуващото читалище „Бащино огнище”, което гостува в Дупница по повод празника на града, книгите "Генералът-легенда", "Самуил-Самодържец български" и книгата "акад. Георги Наджаков". Двете читалища обединени от общата кауза да не позволяват историята ни да бъде забравена и пробуждане родолюбието, и най-вече у младите поколения,  се споразумяха за бъдещо сътрудничество чрез отбелязване на важни чествания, на значими дати и личности от военната ни история, както и сътрудничество в събирателната дейност.

От своя страна пътуващото читалище, в знак на уважение, подари на Стоян Ушатов-председател на местното читалище, с военна насоченост, книгите "Знеполският апостол", "На знаменосеца", "Трикери", както и периодично издание на юбилеен лист, посветен на Борис Дрангов- военен педагог и боен офицер от българската армия , загинал за обединението на България.

Припомняме, че пътуващата експозицията бе разположена на площад „Свобода” и обхвана периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки имаше експонати, свързани с национално-освободителните ни борби и воините за териториално обединение, зад всеки манекен се намираха таблет и мултимедия, чрез които любознателни дупничани, имаха възможността да наблюдават кадри от култови български исторически филми, образователни текстове и картини. Изложени бяха и книги за историята на България, народни носии от различни краища и региони, автентични предмети и достояния.

chitalishte0033-1024x683chitalishte0076-1024x683

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien