Единственото у нас пътуващо читалище паркира на пл. Свобода в сряда, елате да видите историята

Единственото в България Пътуващо читалище "Бащино огнище" ще гостува в Дупница на връх празника на града – 19 октомври. То ще бъде позиционирано на пл. Свобода в 10 часа. Пътуващата експозицията обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки има експонати, свързани с национално-освободителните  ни борби и воините за териториално обединение, зад всеки манекен се намира таблет и мултимедия, по които могат да се наблюдават кадри от култови български исторически филми, образователни текстове и картини. Изложени са и книги за историята на България, народни носии от различни краища и региони, автентични предмети и достояния.

Не случайно е избрано и наименованието. Защото читалището е символ на българското възраждане, читалището е обединител, читалището е пазител  на традициите, историята, вярата и надеждата, читалището е огнище, в което гори огъня на българския дух.
"Защо пътуващо?", е въпросът. Защото „човекът е човек, когато е на път”, а пътищата свързват хората. Защото всеки път води до някъде и до някого, казват създателите на пътуващото читалище. "За да не позволим историята ни да се превърне в пепел, всички заедно трябва да поддържаме огъня в него. Последвайте ни! Родолюбието не е срамно, нека да си спомним и никога да не забравяме кои сме. Нито крачка назад, зад нас е България! С нами Бог”, заключват създателите.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien