Двуметрови преспи в Северозападна България, бедствено положение в Лом и Монтана

Много е тежка пътната обстановка в Северозападна България, особено в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Това каза пред „Фокус” председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров. „Всички третокласни пътища са затворени за движение. Снеговалежът е много силен, придружен е с ураганен вятър”, заяви инж. Лазаров. По думите му видимостта на пътя е почти нулева. „Движението е доста голямо. В момента се опитваме да спрем цялото движение в област Видин, тъй като пътищата към Монтана са затворени. Пътят от Лом към Монтана е затворен поради навявания на големи преспи”, каза той. По думите му техниката на Агенция „Пътна инфраструктура” работи постоянно и почиства пътищата, но поради ураганния вятър снегът отново се връща на вече почистения път. Екипи на Червения кръст осигуряват топъл чай и храна за хората в блокираните автомобили. Най-рано утре сутрин ще започне отварянето на пътя, съобщиха от областната управа в Монтана.

Над 100 автомобила по пътя Лом-Монтана и над 60 автомобила на пътя Монтана-Долни Цибър са блокирани от двуметрови преспи със сняг, потвърдиха и от „Пътна полиция”. Лазар Лазаров посочи, че на пътя Лом – Монтана е имало бедстващи автобуси с деца, но всички са изведени на топло и безопасно място, като продължава извеждането на хората от останалите леки автомобили по този маршрут. „Блокиран съм на пътя от около 15.00 ч. Около 16.00 ч. премина роторен снегорин в посока Лом, но колоната в от Монтана към София остана без промяна”, разказа пред  Нова телевизия Велислав Темнишки, който вече часове наред не може се прибере у дома.

„Четири часа колоната е блокирана и не сме мръднали и на сантиметър. Навън духа ужасен вятър, има страхотни навявания. Усещането е за повече от -10 градуса. Не всички автомобили могат да запалят, за да се стоплят хората в тях. Обадих се на телефон 112, получихме уверение, че се работи, за да се разреши проблемът. До колкото разбрах става дума за камион, който е влязъл в преспа и не може да бъде отстранен от пътя”, разказа още той, цитиран от Дарик радио. „Апелирам всички, които търсят направление от Видин към страната, да се въздържат до отминаване на бурята, тъй като има голяма опасност, ако тръгнат да изчакат преминаването на бурята в колите си насред пътя”, обърна се инж. Лазаров.

Хиляди работници от АЕЦ „Козлодуй” пред ужаса от снежен капан

Хиляди работници от АЕЦ „Козлодуй” могат да бъдат блокирани в снежен капан, ако не се разчисти пътят от Враца към Оряхово и Козлодуй. Утре сутринта в 5 часа автобусите със служителите на централата трябва да стигнат до нея, а това към този час изглежда невъзможно. Огромна колона от автомобили бедства между Бяла Слатина и Кнежа, като в нея има закъсали и 4 инкасо автомобила, съобщава tribali.info. Полицията затвори пътя от Враца към Оряхово и Козлодуй. Патрул пренасочва пътуващите към други маршрути и изобщо не допуска движение към бедстващия район. Заради постоянните навявания, движението на коли, камиони и автобуси е невъзможно, тъй като на този етап няма как да се изчистят огромните преспи върху асфалта, пише БЛИЦ. Повече от два часа няколко автомобила са заседнали преди Мизия и все още продължават опитите да бъдат спасени хората. Мобилизирани са тежки машини на арендатори от района, които са хвърлени срещу снежното бедствие, за да окажат помощ на службите. Движението в тази част от областта се затруднява и от вятъра, който брули със 100 км/ч. снимка: БГНЕС

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien