ПРЕДИ МИНУТИ! Две спасителни акции на Седемте езера, едната с хеликоптер

Две акции по оказване на помощ на пострадали до 16,30 часа днес проведоха планинските спасители от Дупница, заедно с техни колеги от София. И двете вече приключиха, като в едната акция се наложи включването и на хеликоптер.

За тази сутрин бе предвидена демонстрация със спасяване на пострадал на Паничище именно с хеликоптер на "Лев Инс". Буквално по време на самата демонстрация се получават сигналите за две пострадали в района на Седемте езера. Към езерото Бъбрека, откъдето е получена информацията, че има жена със симптоми за инфаркт, поема дупнишкият спасител Георги Никифоров, който установява на място нуждата от спешен транспорт заради тежкото й състояние. Съвпадението, че в този момент в района е хеликоптера, оборудван с всичко необходимо за оказване на първа медицинска помощ и парамедик, машината веднага се оказва на мястото, за да поеме пострадалата. Тя е закарана в столичната клиника "Св.Анна", където е поета. По информация на zadupnitsa.com, жената, която е именно от столицата е в критично състояние.

Буквално след излитането на хеликоптера, тримата дупнишки спасители Божидар Джокин, синът му Мартин Джокин и Георги Никифоров, начело с директора на Дирекция "ПСС" към БЧК Емил Нешев и още двама спасители от София, поемат към старата хижа за оказване на помощ на жена, с тежка прорезна рана след падане и неподвижна. Началникът на планинските спасители в България бе в Рила заради демонстрацията, но по принуда се включи в акцията. "Оказахме необходимата помощ на място на жената, която е от София. Бяхме 6-ма спасители, които се сменяхме при свалянето на пострадалата към лифта, за да бъде свалена до долна станция и поета от Бърза помощ. Благодаря от името на колегите и на 3-ма от туристите в района, които помогнаха в пренасянето на пострадалата. Ние оставаме в готовност да реагираме, ако се получи нов сигнал за пострадали, но дано да няма", коментираха от дупнишкия отряд.

Последните 2 седмици, спасителите са провели около 10-ина леки акции по оказване помощ на пострадали.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien