Дупница с най-голям бюджет в историята си, остава в Топ 5 на общините с най-ниски данъци

С над 4 млн.лева повече е новоприетият бюджет на Община Дупница за тази година. На днешната сесия на местния парламент, с 26 гласа "За", 3-ма "Против" и един "Въздържал се", бе приета рамката в размер на 28 млн.лева. Срещу финансовата рамка се обявиха Станислав Павлов, Асен Илиев и Иво Петров от БСП, а острието на "червените" Георги Пехливански се въздържа. Всички останали групи подкрепиха предложението на кмета инж.Методи Чимев. Лидерът на столетницата Станислав Павлов изрази разочарование, че няма и сянка от мегапроектите, които са заложени в предизборната програма преди 2 години като посочи за пример ски-зоната над Бистрица. "Липсва импулс на този бюджет. Не се предлага интензивно развитие на туризма, на културата, на икономиката", посочи Павлов. Кметът го контрира, че до няколко седмици ще обяви хубави новини по проекта за ски-зоната над село Бистрица, и че повече внимание с бюджета се обръща на инфраструктурата, която е в окаяно състояние. Инж.Чимев жегна социалистите пък, че не са присъствали на общественото обсъждане на проекто-бюджета и посочи, че Дупница остава в Топ 5 на общините с най-ниски данъци в страната. "А да припомня ли за "Панел груп"? за който някои много услужливо работиха и най-ценните имоти вече не са на общината. И какво можеше да се направи, ако бяха. Или забравихте много бързо", продължи Чимев.

"Нашата група подкрепя бюджета, защото винаги сме били на принципа-имаш 5 лева, харчиш 5 лева. Всички знаем, че до скоро бяхме "болни", но вече сме финансово стабилни. За мен това е бюджет на растежа. Защо да не помечтаем вече и за привличането на инвеститори", категоричен бе от ОДБ Костадин Костадинов. Известно разгорещяване на страстите предизвика предложението на д-р Пламен соколов за изграждането на допълнителна връзка с магистралата в района на "Пульовата воденица". "Така ще се улесни още повече влизането и излизането от града", заяви той. Предложението му бе обсъдено предните дни на Икономическа комисия и прието. Йордан Йорданов от ГЕРБ обаче бе категоричен, че това няма как да стане. "Аз съм на принципа, че за да ти дадат, трябва да поискаш. Така че, ще направиме необходимото в тази насока", сложи точка на спора кметът.

Общинският съветник от Реформаторски блок Христо Михалчев попита за повече информация относно заложените в бюджета средства за басейна в СУ "Св.Климент Охридски". "Направихме стъпка преди 3 години към отдаването му на инвеститор. Тогава се появи такъв, но впоследствие се отказа. А нали е жалко да нямаме закрит басейн, който да се използва от хората. Затова ще бъде изготвен проект, за да осигурим финансиране за него. Знаете ли колко млади хора ме питат за басейна и с основание. Трябва да го пуснем в действие", обясни градоначалникът.

Д-р Лорета Николова изказа мотивите поради, които ще подкрепят бюджета и изказа задоволство, че са заложени 100 000 лева за ремонт на "Джамията".

"Искам да благодаря на всички вас за позитивния тон на обсъждане на бюджета и за положителните коментари. Наистина това е един много добър бюджет, който ще даде възможност за развитие на община Дупница. Забелязва се вече сериозен интерес към общината от инвеститори и вече се водят разговори с тях, с което са запознати и съветниците от повечето партии тук. Това е пътят", с тези думи председателят на ОбС Емил Гущеров сложи край на обсъждането. След края на сесията, той заедно със съветници от другите групи продължиха в приповдигнато настроение да обсъждат бюджета и бъдещите инвестиции на едно от централните ззаведения в града.

Print Friendly

2 Коментари на Дупница с най-голям бюджет в историята си, остава в Топ 5 на общините с най-ниски данъци

  1. Светлана // 27.01.2018 в 9:45 // Отговор

    Да се надяваме че в проекта е и свързване на всички с газ….асфалтиране на улиците в града ремонт на киното. …

  2. жител на дупница // 29.01.2018 в 14:01 // Отговор

    Дано не приватизирате парите с безсмислени проекти и много подизпълнители.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien