ОБЗОР/Дупница през 2014-Януари : Скандали и оставки в местния парламент. Три самоубийства. Марек започна подготовка.

По традиция, в празничните дни винаги се правят обзори на изминалата година. Логично, стартираме с месец януари:S8300058-300x225

2014 година започна с много надежди за дупничани. Много жители и гости на града посрещнаха Новата 2014-а година на площад „Свобода“.  Новогодишната програма започна с музикални изпълнения на местни състави и индивидуални изпълнители. Присъстващите ги посрещаха с радост и ги изпращаха с аплодисменти.  Гост на Новогодишната програма бе певецът Володя Стоянов. Неговите песни, популярни и обичани, повишаваха все повече градуса на празничното настроение. Хората пееха заедно с него и с трепет очакваха тържествения миг.  А Дупница не спеше. Отвсякъде се чуваше човешка глъчка и въздухът се раздираше от гърма на пиратки, с които някои изпращаха старата година и се готвеха по същия начин да ознаменуват настъпването на Новата 2014 година.  За да поздравят първи своите съграждани, тук специално бяха дошли заместник-кметът по хуманитарните дейности на Община Дупница Крум Милев, Таня Камбурова – главен експерт „Култура“ в Общината и други представители на кметството.

b2-1024x682

 

Първото бебе на община Дупница за 2014-а година проплака в общинската болница на 4-и янури. Малката Никол се роди с перфектни манекенски мерки. Тя е с тегло 3,2 кг, висока е 51 см и е най-новият жител на село Пиперево. По изградена вече традиция, Бебе №1 за 2014 година  получи подарък от кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев.

2014-01-06-11.50.49-1024x768 2014-01-06-11.48.41-300x2252014-01-06-11.43.23-300x225

 

Над 2 000 дупничани дойдоха да видят хвърлянето на кръста в студентите води на река Джерман на Йордановден. Атракцията бе изключително голяма, имаше много желаещи да хванат разпятието. Този ден се оказа необичайно топъл за сезона и затова броят на граждани, дошли да наблюдават църковния ритуал бе голям. След едноминутно търсене, 21-годишният Светлин Михайлов намери кръста. Светлин е влизал в реката, за да хване кръста и други години, но това успя да направи едва тази година. Другите мераклии, спуснали се да уловят кръста обаче веднага го нападнаха и се опитаха да му го вземат. Не се стигна до бой, защото полицията се намеси светкавично и предотврати сбиване. Така работещият в строителството, жител на квартал „Каваклия“ Светлин успя да излезе и извади на сушата кръста. За късмета си той получи общо 100 лв. награда – 70 лв. от църквата и 30 лв. от миряни. Възнаградиха го още и с риза, потник, кърпа и други подаръци. Този път на Йордановден, да уловят кръста се пробваха и 6-7 дупничани от български произход. Войслав Пашов, Павел Шопов и още няколко техни приятели се потопиха в студената вода с надеждата на тях да се падне честта да хванат кръста. Не успяха, но бяха доволни, че се престрашиха да направят това.  Сред зрителите бе и кметът на града инж. Методи Чимев, както и новият шеф на КАТ-Дупница Радослав Боюклийски, който лично съблюдаваше за организацията в района, която бе перфектна.

DSC00065-300x225

 

На 11 януари „Мащабният“ вътрешен ремонт на ГУМ-Дупница вече започна.  Ремонтът стартира от втория етаж, като там вече бяха сложени ограждения, които сигнализират клиентите, че преминаването е забранено. Дейностите ще се извършват поетапно, като след втория, ще бъде обновен и първият етаж.  Предвижда се електрическата и осветителната системи да бъдат обновени, да бъде изграден окачен таван, ще има обособени места за реклами и др.  Очаква се ремонтът да продължи около 2 месеца. За времето, в което търговците няма да работят, няма да плащат наем.

На 14 януари в дупнишката галерия „Околийска къща“ бе изпълнена до краен предел от присъстващите на представянето на албума „Дупница през вековете“.  В изданието са поместени фотографии и интересни исторически факти за Дупница.  Сред специалните гости на събитието бяха създателите и редакторите на „Дупница през вековете“ – акад. Георги Марков, ръководител на екипа, както и редакторите доц. Стоян Германов и доц. Александър Гребенаров.  На представянето беше и кметът инж. Методи Чимев, неговият заместник Красимир Георгиев, дупнишкият краевед-изследовател гл.ас. Иван Хаджийски, уредникът на Исторически музей в града Анелия Геренска и архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.  Участието на мъжкия хор „Св. Иван Рилски“ с диригент Таня Камбурова се вписа чудесно в програмата на вечерта, а след това прозвуча „Многая лета“ в изпълнение на отец Георги Паликарски.

На 15 януари добри новини за новата Спортна зала достигнаха да Дупница„Разговорите с премиера Пламен Орешарски за осигуряването на 4,5 млн. лева за разширяване и цялостна реконструкция на спортната зала в Дупница вървят в положителна насока“, сподели кметът инж. Методи Чимев.  Той допълни, че срещата му с министър-председателя е била работна и на нея освен финансирането за Спортната зала е било обсъждано и отпускането на средства за детска градина „Мечта“

ivkoni

 

 

На 17 януари се проведе скандална сесия на Общински съвет Дупница . Председателят на Общински съвет-Дупница Ивайло Константинов подаде своята оставка като председател на местния парламент и като общински съветник!  Това стана, след като докладната записка на кмета инж. Методи Чимев за влизаме на облигационен заем в размер на 3 млн. евро не бе приета. 10 съветници гласуваха „За“, 15 – „Против“, а 4 се въздържаха.

 „Тук е моментът да благодаря за работата на Общината и общинските съветници. Вие ме убедихте за това, което не успяха да ме убедят приятелите ми – че в Дупница се работи странен начин. Моля да приемете моята оставка като председател на Общинския съвет и като общински съветник“, каза Ивайло Константинов, след което напусна залата.

 "Казусът Дупница продължава да стои зад мен, бих работил, но при друг състав на общински съвет." заяви подалият оставка преди два часа председател на Общински съвет Дупница – Ивайло Константинов, като допълни "Който от общинските съветници е гласувал против решението за облигационен заем да си носи последствията."

DSC00244-1024x768

 

На 24 януари стартира монтирането на нови автобусни спирки в Дупница  Новите стоянки ще бъдат 13 на брой, като се очаква всички да бъдат поставени на предвидените места до края на месеца.  При старата автогара бяха монтирани допълнителни спирки към сегашните, тъй като там в пиковете часове се натрупват много пътници. Особено през есенния и зимен сезон, когато има валежи, навесите не достигат. Допълнителна конструкция ще бъде монтирана и при ГУМ, поради същата причина.  Припомняме, че конструкциите бяха договорени от кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев при сключването на договора с "Булгартабак Трейдинг" за павилионите за продажба на вестници и дребна търговия. Според специалисти в ценообразуването на подобен род конструкции, това реално спести от общинския бюджет между 40 000 и 50 000 лева.

DSC00263-1024x768

 

На 25 януари падна и първият сняг.  Основните пътните артерии в Дупница бяха почистени и обработени против заледяване . От фирма Мередиан, отговаряща за снегопочистването в общината, за пореден път заявиха, че имат дежурни екипи и денонощно следят обстановката. Сутринта  на 26 януари температурата в Дупница бе -7,5º

На 30 януари от БСП Дупница поискаха оставката на зам.- кмета Красимир Георгиев, заради прекратената процедура по проекта за зелена градска среда. Припомняме, че процедурата беше прекратена около сезмица по-рано, заради нарушение, а именно, че комисията не е уведомила надлежно участниците в процедурата за откритото заседание по отваряне на ценовите оферти.

photo_verybig_1210948

 На 31 януари се очакваше поредната скандална сесия на местния парламент. След като Ивайло Константинов си подаде оставка на сесията проведена на 17 януари 2014 година , група от 13 съветника БСП и ОДБ внесе на 23 януари искане за провеждане на редовно заседание на Общински съвет.Точките за сесията на са две. Избор на председателстващ самото заседанието и избор на нов председател на местния парламент. Самият избор е с тайно гласуване и са нужни повече от половината гласове на общия брой съветници. Нито една кандидатура за председател обаче не бе издигната по време на извънредната сесия на Общински съвет- Дупница. Маргарита Илинска от БСП ръководи извънредната сесия, като най- възрастният съветник.

 

ЧЕРНА ХРОНИКА

 

Новата 2014 година започна и с три самоубийства. На 13 януари бързият влак София-Кулата блъсна и уби човек край село Усойка . Мъжът бил клекнал край дясната релса в храстите и изскочил изневиделица. При удара локомотива е изхвърлил тялото му на 5 метра от линията. Мъжът бе на видима възраст между 50 и 60 години . Машнистите не са имали никаква възможност за реакция и ударът е бил неизбежен. Движението по линията бе спряно за няколко часа, а за пътниците осигурен автобус.

На 22 януари  20-годишният Радослав Божков бе намерен обесен в дупнишкото село Крайници. Трупът е бил намерен около обяд във фургон, намиращ се в крайните земи на населеното място. Тъжната новина бързо се разнесе из селото.  В дупнишкото село са шокирани, защото според тях момчето не е имало някакви сериозни проблеми, които да го накарат да посегне на живота си.Радослав е бивш юноша на ФК Марек 2007 и футболист на Ботев Крайници.  Младежът е бил студент в Националната спортна академия 2-ри курс. Според хора от селото става въпрос за самоубийство като преди да сложи примката изпратил смс-и до сестра си и най-добрия си приятел. Божков се нравел като жизнен и енергичен младеж, изключителен фен на италианския гранд "Милан".

На 27 януари влак прегази жена на железопътната гара в Дупница.Инцидентът е възникнал  сутринта около 7.30 часа. прегазената жена е на 54 години и е от Дупница. Инцидента е станал в близост до гарата в Дупница в така нареченото предгарие. Според очевидци жената е седнала на релсите и е била блъсната от влака Кулата – София. Вследствие от получените наранявания жената с инициали М.Т. е починала в Спешен център – Дупница.

 

СПОРТ

Футбол

На 12 януари най-верните фенове на Марек учредиха свой клуб на привържениците.DSC00091-1024x768

 Организацията ще носи името „Марек Завинаги“ и всеки един запалянко ще може да членува в нея. На учредително събрание присъстваха около 50 от най-верните фенове на дупнишкия клуб и те избраха ръководните органи на „Марек Завинаги“.  За председател на новосформирания фен клуб единодушно бе избран Борислав Рударски, а за негов заместник Росен Тимев, двамата влизат в Управителния съвет, като в него бяха избрани още Иван Караколев, Веселин Дангов, Красимир Ортакчийски, Андрей Георгиев и Иван Джорджев. Контролният съвет се състои от 3-ма души: Стефан Сотиров, Стойчо Янев и Драгомир Драгомиров.  Кристиян Димитров пък бе избран за водач на агитката и той ще отговаря за различните хореографии по време на мачовете.

DSC00140-1024x768

 

На 14 януари Марек направи първата си тренировка за 2014-а година.  Малко след 14 часа старши треньорът Иво Паргов изведе на терена на стадион „Бончук“ група от 27 футболисти, няколко от които са на проби.  Играчите бяха аплодирани от около 50-ина фенове на дупнишкия клуб, дошли да видят как са любимците им и кои ще са новите попълнения на лидера в „Б“ група.  Към Марек се присъедини и защитникът Венцислав Бонев, който е добре познат на дупнишките фенове. Той се подвизаваше на стадион „Бончук“ по времето, когато любимият им клуб беше в „А“ група. След това носеше екипите на Черноморец (Бургас) и Ботев (Пловдив).  Всички от основните футболисти на Марек остават в клуба и през пролетта, въпреки че към част от тях е имало оферти от отбори, играещи в елита. На 29 януари към Марек се присъедини един от най-добрите вратари в България  Емил Михайлов, който през есента пази на "Черно море". Какво заяви Иво Паргов ГЛЕДАЙ ТУК

IMG_1843-1024x768

 

На 25 януари Марек изигра първата си контрола за зимната подготовка срещу Германея. Минутата бе 35-а, когато след центриране от ъглов удар на Петър Тончев, Еньо Кръстовчев отклони топката с глава, а включилият се в атака централен защитник Милен Лахчев вкара коженото кълбо в мрежата – 1:0 за Марек.  Десет минути по-късно Милен Лахчев стреля в лявата греда на Германея след центриране от фаул, а намиращият се наблизо Светослав Диков мушна топката под плонжа на Евгени Спасов за 0:2.  На почивката наставникът на Марек Иво Паргов пусна 9 различни състезатели. В игра за лидера в „Б“ група се появиха вратарят Мартин Минев и полевите играчи Виячки, Боби Николов, Пидев, Окечукво, Андонов, Стоилов, Хаджиниколов и Йорданов. На терена от първото полувреме останаха само Светльо Петров и Венци Бонев, които също бяха заменени малко по-късно. В 67-ата минута Германея намали резултата чрез Антон  Мангурев, който бе точен от около десетина метра.

 Николай Хаджиниколов от Марек получи чудесен пас от нигериеца Салес Окечукво и увеличи преднината на Марек на 2 гола в 81-ата минута.  Само две минути по-късно Боби Николов направи самостоятелен пробив и сложи топката на крака на новото попълнение Денис Стоилов, които увенча дебюта си за дупничани с попадение – 4:1 за Марек.  Така Марек започна 2014-а година с убедителна победа, а за сапаревобанци това бе второ поредно поражение след загубата с 1:3 от Пирин (Благоевград).DSC00291-1024x768

На 29 януари Марек загуби с 0:1 от Пирин (Благоевград) във втората си контрола от предсезонната подготовка. Двубоят се игра на стадиона в Бобошево пред около стотина зрители, част от които пропътували разстоянието от Дупница, за да видят любимците си.

 

 

 

Волейбол

IMG_1832-1024x768

 

През янари волейболните  шампиони от "Марек Юнион-Ивкони" продължиха да поставят рекорди. Дупничани записаха 13-а победа с 3:0 гейма, като в Суперлигата имат само 2 загубени гейма при успеха с 3:2 над "Пирин", а всички останали 12 мача приключват в 3 гейма. През този месец и разпределителят Гьорге Гьоргиев регистрира поредица от рекорди за отбелязани точки.

 

Кик бокс

IMG_181823-768x1024

 

На 23 януари Станислав Недков – Стъки се срещна със състезателите на боен клуб Марек.Недков е президент на една от двете ММА федерации у нас и си е поставил амбициозната задача, да приобщи към спорта колкото се може повече деца. " За мен е важно децата да спортуват това е моя кауза. Нашата федерация е аматьорска и не преследва печалби, а само работа с подрастващите." заяви един от най-успешните български състезатели по ММА при посещението си в Дупница. Станислав Недков разговаря с децата в залата близо половин час след което раздаде и много автографи. Той получи и подарък анцунг с емблемата на Марек и сподели, че дупничани са сред най-добрите в България.

КАКВО ЗАЯВИ НИКОЛАЙ НЕДКОВ ГЛЕДАЙ ТУК

 

Таекуон-до

 През януари поредната трудна задача имаха да разрешават в дупнишкият СК Гладиатор. От клуба заявиха участие в силен международен турнир клас А в шведския град Трелеборг и платиха такса за това, но нямаха пари за пътуване. Според старши треньора Христо Михалчев са нужни около 2000 лева, но в клубната каса има само 30. " Ще търся назаем от приятели" заяви Михалчев. Припомняме, че именно от Трелеборг миналата година 2013 започна и доброто представяне на клуба и състезатели след това спечелиха над 90 медала през годината. Освен за Швеция от Гладиатор плануват да пътуват и за Холандия, но там таксата за участие е 500 евро и трябва да се внесе до 1 февруари.

Така започна 2014 година, а как продължи…

ОБЗОР месец Февруари чети ТУК

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien