Дупница посрещна ескадрона на майор Орлински за 144 години от освобождението от 5-вековно робство (СНИМКИ)

Станалата традиционна вече възстановка по срещане ескадрона на майор Орлински, освободил Дупница след 5-вековно османско робство се проведе днес, точно на датата, на която през 1878 година, градът и селата вдишват въздуха на свободата. Посрещането този път бе на Развесена върба, а не историческото място при Рибарника, заради течащия ремонт на ул. „Орлинска“. В ролята на майор Орлински влезе ученикът от Гимназия „Христо Ботев“ Димитър Мануилов. Възстановката е по спомените на историка Никола Лазарков и пресъздава включително диалога между предводителя на ескадрона и свещенниците.
По традиция, всички се отправиха в шествието на свободата към площадната част пред Дом на техниката. Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на опълченците от Дупница участвали в боевете на Шипка. Кметът на Дупница инж.Методи Чимев поздрави всички с празника на града. „Не само днес, но всеки ден трябва да си припомняме героизма на нашите предци, които са съхранили народност, вяра и език в тежките условия на робството. Днес отново изразяваме нашата дълбока признателност към българските възрожденци, родолюбци и опълченци, към хилядите воини, сражавали се далеч от дома и своите семейства, към всички, участвали в тази Освободителна за нас война. Към майор Орлински и неговите войни, проливали кръвта си, за да влязат в Дупница и разкъсат 5-вековните робски синджири. Към онези опълченци от Дупнишко, чийто имена са изписани на паметната плоча зад мен“, каза в словото си инж.Чимев. От Исторически музей-Дупница разказаха за онези дни преди навлизането на русите в Дупница и съдбовните дни, предопределили историята на града.
В програмата се включиха местни изпълнители, а в основата на възстановката бе отново хореографът на ансамбъл „Дупница 2000“ Войн Войнов.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien