ДУПНИЦА ПОМНИ…! Вижте какво ще има по спирките на града и защо

"Дупница помни…", под този надслов от утре в града ще започне монтирането на информационни банери по спирките на града. Те ще бъдат с исторически свързани лица на Дупница от миналото и делата им в различните области. 16 личности оставили ярък отпечатък върху историята на града и страната са отпечатани. Информацията е обработена от Исторически музей-Дупница, откъдето са осигурени и фотографиите.

chimev"Идеята ни се роди спонтанно. Не веднъж сме си говорили, че младите хора най-вече не познават историята на родния си град. Още по-малко и знаменателни личности, които са дали много на града и България. Тези хора и делата им трябва да се знаят и познават, затова решихме да се спрем на този вариант. Докато чакаш автобуса, да прочетеш за някой свой съгражданин и да не се срамуваш утре, че градът ти не е дал нещо на света. Христаки Павлович, ген Тодор Радев, Даскал Ристо и т.н. какво знаем за тях, ако не се интересуваме. Задавам риторичния въпрос – колко хора знаят, че бащата на ксерокса е акад.Георги Наджаков и откритията му се ползват в няколко области. Един голям дупничанин признат в целия свят, но в България малцина знаят за него. Разкритията му са в основата на електрофотографията и намират приложение в областта на телевизионната техника, при запаметяващите устройства, рентгените и при извършване на снимки от космически спътници…", коментира кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев. "Това е продължение на нашето желание да възраждаме в региона българщината и обичаите ни и да помним, че сме дупничани, но преди всичко горди българи. Така както отстоявахме позицията си за Тюрмето, така както възродихме с младите хора един забравен обичай на Йордановден, или пък шествието на 19 февруари… Трябва и ще продължим да напомняме, че България и Дупница имат история, личности и имена, които трябва да бъдат помнени с гордост от всички. Затова решихме да бъдат готови за 3 март – един от най-българските празници. Идеята ни за следващата година е да бъдат българските царе и вече работим по нея", заключи инж.Чимев.

spirka 2 preview spirka 10.1 preview spirka 6 preview

Print Friendly

9 Коментари на ДУПНИЦА ПОМНИ…! Вижте какво ще има по спирките на града и защо

 1. Дупничанин // 26.02.2016 в 22:07 // Отговор

  Браво. Страхотна идея

 2. Здравейте,
  Хубава идея,но дали там и е мястото и винаги ми било интересно защо няма разписания на преминаващите автобуси.

 3. Иван Занков // 27.02.2016 в 11:56 // Отговор

  Супер идея, но не мисля, че ще се получи нещо. Много от нашите съграждани ще продължат да си лепят некролозите, което е изключително грозна гледка.

 4. Валентин Печев // 27.02.2016 в 12:51 // Отговор

  Здравейте скъпи съграждани от далечна Канада. От 20 години не съм се прибирал, но със задоволство видях че мой прадядо е сред тези хора. Дупница трябва да помни такива хора и поздравления. Ще де радвам да публикувате текстовете на всички, за да ги прочетем и тези които сме в чужбина

 5. Най голямата простотия ако продъкжат с некролозите и плакатите.Дано не се лепят

 6. дупничанин // 27.02.2016 в 21:45 // Отговор

  Всички можем да се гордеем,защото имаме история и велики съграждани! Трябва да намерим най-подходящия начин да го разберат и младите дупничани.

 7. Сложете РАЗПИСАНИЕ НА АВТОБУСИТЕ!!! Това трябва да има на спирките. Защо си затваряте очите толкова години, че НЯМА разписания!?

 8. Защо няма РАЗПИСАНИЕ НА АВТОБУСИТЕ на спирките?! Докога ще се правите, че не знаете, това е абсурд! Няма друг град със спирки на които НЯМА разписания, явно е умишлено и някой в Общината тихо си прибира пари за да няма разписания.

 9. Радослава Вачева // 28.02.2016 в 22:41 // Отговор

  Мен не ме притеснява да си напиша името.Повдигнах този въпрос директно в общината и ми бе заявено че по някакъв транспортен проект който сега се изготвял ще има електронни разписания.Вместо да де криете като мишки и пишете можете да искате и отстоявате с лицата и имената си.Няма ли съвест и гражданска позиция,няма успехи.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien