КОГАТО ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ! Дупница №1 в областта по европроекти, Кюстендил е на дъното

Най- много европейски средства на глава от населението в Кюстендилска област, са усвоени в община Дупница, информира Дарик. По 492 лв. на човек, при средна стойност за страната от – 565 лв. На второ място в тази класация, по реално получени средства от фондовете на ЕС е община Рила, където се падат по 480 лв. на човек. Анализът е на Института за пазарна икономика и е на база официални данни, към 31.01. 2015 година (това обхваща календарната 2014 година), като се вземат предвид структурните и кохезионните фондове на ЕС, без Програмата за селските райони, по която общините Кюстендил и Дупница нямаха право и да кандидатстват.
"Община Кюстендил е усвоила по 161 лв. на човек от населението си, като това я поставя на предпоследно място в областта. Най- тревожна е ситуацията в община Невестино, където са усвоени само 31 000 лв. или това прави по 12, 9 лв. на човек! Общините от област Кюстендил са договорили общо около 140 млн. лв., от тях реално са постъпили около 37 млн. лв. или под 30%. Най- много пари са усвоени от община Дупница- над 21 млн. лв., за община Кюстендил те са над 9 млн. лв., при договорени над 97 млн. лв.", коментира за Дарик икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев.
Невестино е една от 30- те общини в България, които са усвоили под 100 лв. на човек. На дъното е община Грамада, Видинска област с- 0, 00 лв. евросредства.

Съпоставими данните за 2013 година са много интересни. За Кюстендилска област са изплатени общо 23 200 000 лева, от които Дупница е отново отличник с 12 800 000 лева или повече от половина за цялата област. Това прави средно по 293 лева на човек, докато Кюстендил е с 5 600 000 лева или по… 95 лева на човек.

Съвсем наскоро, в европейската класификация, Дупница се изкачи в 3-о ниво на най-развиващите се градове в страната, В първите три нива попадат общо 38 населени места, като задължително всички областни центрове.

Print Friendly

13 Коментари на КОГАТО ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ! Дупница №1 в областта по европроекти, Кюстендил е на дъното

 1. Анонимен // 17.06.2015 в 9:30 // Отговор

  То се вижда,че в Дупница се работи и се развива.Ходя често до „ОБЛАСТНИЯ ЦЕНТЪР“, че то у Бистрица е по-угледно в сравнение с Кюстендил.

 2. Не си прав приятелю. Кюстендил не е областен град, а единственото в България областно село 🙂 🙂 🙂

 3. селяндури сте // 17.06.2015 в 11:23 // Отговор

  Да ви ба в чукундурите…Дупница за град ли го броите? Най-скапаното място за живеене! Кво имате у вашто село бе чукундури, кво се е направило у вашия шибан селяндурски град

 4. Г-н Травестит,като те е яд ,че живееш в клоаката Кюстендил не си го изкарвай на нас,светлинни години сме пред вас.И всичко си имаме. Въшка недоклепана

 5. селяндури сте // 17.06.2015 в 14:44 // Отговор

  Аз ли съм недоклепанник бе смръдльо. Кво имате у вашо село миризливо бе селяк. Кво сте направили дееба селяците. Ако бехте направили немаше да сте село а шехте да сте областен град ама се уруди миризливи и че си останете селяци

 6. Смешната пропаганда // 17.06.2015 в 15:46 // Отговор

  Отново смешната пропаганда на още по-смешния бараковски селянин и селският му пиар Христо. Дори от самия материал е ясно, че Дупница е много далеч дори от средните резултати за страната. Услужливо се сравняват с Кюстендил. Ето ОБАЧЕ ИСТИНСКИ примери:Дупница – 21 000 хил.; Етрополе – 24 000 хил; Казанлък – 29 000 хил; Кнежа – 29 400 хил. ЗНАЕТЕ ЛИ КЪДЕ Е КНЕЖА?; Кричим – 26 000 хил /на 5 000 жители/; Кубрат – 32 000 хил; Да продължавам ли? И това при положение, че повече от половината проекти са спечелени от екипа на Наско Янев? КОГО ЛЪЖЕТЕ БЕ, МИЗЕРНИЦИ? ДОВЕДОХТЕ НИ ДО НИВОТО НА КУБРАТ И НА КНЕЖА!!!

  • Николай Колев // 17.06.2015 в 16:08 // Отговор

   Аз съм горд дупничанин и стоя с името си, без да се крия от вас госпожо или господине. Разбирайте ме, че обичам откритите разговори, а не станалите известни напоследък анонимни писаници по форумите от различни партийни тролове. Не съм политически ориентиран и не виждам въобще скоро да се ориентирам. Липсва ми политикът, който да ме накара да повярвам в него. Следя живота в Дупница и трябва да отбележим драстичния напредък на Дупница. Едва ли ще го отречете и вие това, освен ако не сте политически обвързан и всячески се стараете да отричате направеното. Чий е текстът незнам, но чета че е взет от Дарик и го видях от няколко дни да се търкаля тази тема. Очевидно, че пишещите в този сайт са далеч от тази материя. Отлично знаете че голяма част от проектите от предишния екип бяха загубени, но с политическото съгласие на управляващата партия, бяха реанимирани и реализирани. Иначе нямаше въобще да се случат. Също факт, нали. И ще ви напомня друго в тази връзка. Кой осигури проекта за Парка в Дупница? Първан Дангов! Но го реализираха по времето на Янев. Никой не казва, че реализацията е на Дангов, защо ли???? Друг е въпросът че той излезе 10 кратно по-скъп знаем защо.
   Аз като дупничанин се радвам на това което се прави в нашия град и така трябва да бъде, защото не е на ничия партия или личност, а на всички нас. Дупница е жив град и лидер в областта. Важното е да вървим и да се развиваме, а не да се сравняваме. И хубаво би било когато посочвате такива данни все пак да прочетете че в повечето от цитираните от вас градове се реализират едни огромни инвестиции свързани с водните цикли. Реализацията на който в Дупница бе спрян от наш съгражданин г-н Орешарски и г-жа Манолова, защо ли???? А още 30 милиона лева разпределени на глава от населението изстрелваше Дупница много над средното. Така че нека не се плюем по дупнишки, а кой каквеото може да направи за нашия град и нас.
   Благодаря ви и се извинявам за многословието си.
   С уважение към всички Николай Колев – 47 години от кв Велчова завера

   • Гербаджииски номера // 17.06.2015 в 18:03 // Отговор

    Ти си толкова Николай Колев от Велчо вас завера, колкото аз съм Индира Ганди от Индия. Плоски внушения и манипулациите на ГЕРБ – Чимев. Ти се казваш Христо Апостолов, лакей на кмета и Ивкони и получаваш по 1000 лв на месец народни пари за да не умреш от глад. Смешници, подценяват хората в Дупница и ни мислят за глупаци.

    • Станислав Ибришимов // 17.06.2015 в 18:38 // Отговор

     Да ти еба майката, червен боклук. Така ти харесва, нали? 🙂

  • Абе „пичага“, ти числата за нищо ги нямаш. С тия темпове, твоите Дупница изчезва до две години :))))))))))))

 7. Ице ви бърка в дупенцата червени май а? Трябва да му признаете, че е класа над вас, даже и две. А Кмето отдавна ви е издухал. Но не те са ви проблема, проблема ви е ЧЕ ТОЗИ ГРАД СЕ РАЗВИВААААА

 8. Комунетата май си заизпускахте нервичките. Нещо напрегнатички сте ми. Пак не сте разбрали и сте в грешна посока. Поздравления другари

 9. Нищо ново под слънцето. Дупница винаги сме били много повече от Кюстендил

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien