Дупнишките спасители със среднощна акция по изгубени италианци а ла „котка и мишка“ (СНИМКИ)

Инфарктна спасителна акция проведоха тази нощ планинските спасители от Дупница по издирването на двама италианци. За радост, тя приключи успешно след

Спасителите свалят пострадалата жена.

Спасителите свалят пострадалата жена.

полунощ днес, а изгубените туристи са вече добре. Издирването не бе никак леко, но важното е, че отново не позволихме да се стигне до трагедия, категорични бяха от дупнишкия отряд.

Тачи Тачев

Тачи Тачев

Малко преди 18 часа, дежурните спасители Георги Илков-Темето, Станислав Попов-Тачи, Евелина Малинова, Емил Павлов и Георги Никифоров оказват помощ на пострадала 29-годишна жена в района над Бъбрека. Съмненията са за счупен крак, но впоследствие се оказва сериозно изкълчване. Пострадалата е свалена до първа станция на лифта, след което поема надолу заедно с доброволците. Вечерта й е оказана медицинска помощ в болнично заведение и гипсирана. "Един от колегите, Тачи се върна обратно, за да занесе носилката, след като свалихме жената и между 18,30 и 19 часа се получи сигнал за загубени двама чужди граждани. Лифтът вече не работеше и се наложи обратно да поемем нагоре, а Тачи не ни дочака и пое към двамата туристи", разказаха спасителите. "На хижата имаше техен приятел, с който поддържаха връзка. Те го бяха уведомили да поиска помощ, че са уморени след 10-часов преход и не могат да намерят пътя. Изпратили бяха координати и веднага поех натам заедно с един приятел Стоян Траянов, който прояви желание да помогне, докато се върнат колегите от отряда. На три пъти изпращаха координати и трите пъти се оказваше, че там ги няма. Оказа се, че заради липсата на хубава екипировка не са спирали да се движат, за да не замръзнат, а впоследствие ги видях, че са с по един суитчер, къси панталонки и маратонки. Колегите от отряда казаха на приятеля им при последното подаване на координати да не мърдат от там и да въртят кръгове в радиус около 20-25 метра, още повече че нямаха фенери. Така ги и открихме в района на Зелени рид след полунощ. Бяха премръзнали, но можеха да ходят. Колегите ми ни пресрещнаха и подкрепиха двамата италианци с енергийни храни и дрехи", разказа Тачи. Любопитна подробност е, че заради акцията младият мъж се наложи да пропусне кръщенката на един от най-добрите си приятели.

Двамата италинци се оказали IT-специалисти в голяма фирма, но тръгнали на разходка, разчитайки на джипиеса си. Двамата, на възраст между 25 и 30 години се свързват за информация по-рано с планинските спасители и получават информация, която се различава от данните на джипиеса им. Вместо да се доверят на спасителите, компютърните специалисти се доверяват на техниката си, след което изпадат в проблемната ситуация.

От ПСС-Дупница досега даваха всекидневни наряди в района на Седемте езера, но вече възобновяват отново само в уикенда. Причината е в липсата на база, а в активния сезон, всекидневно доброволците пътуваха от Дупница.

Двамата италианци през деня. Снимка: Личен архив

Двамата италианци през деня. Снимка: Личен архив

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien