Дупничанин, кандидат за депутат от БСП в областта, се оказа агент на Държавна сигурност

Един от кандидатите за народни представители в 10-и многомандатен избирателен от листата на БСП "цъфна" в списъка на Комисията по установяване на принадлежността към Държавна сигурност. Общо 2-ма са агентите от Кюстендилска област, които се борят за място в родния парламент, и които са били вербувани преди 1989 година.

78 кандидат-депутати са били сътрудници на Държавна сигурност или Военното разузнаване преди 1989 г.  Най-много са в листите на коалиция "БСП за България" – 16 души, на второ място е ДПС с 9 души. Осем са сътрудниците на ДС сред кандидатите за депутати на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" и в "Движение за радикална промяна Българска пролет" на Велизар Енчев. Петима са в листите на ГЕРБ, ДОСТ, коалиция "КОЙ – Българската левица и Зелена партия". 4 са в коалиция "АБВ – Движение 21", в листите на партия ВОЛЯ на Веселин Марешки – 2. Кандидати за които има данни за сътрудничество има и сред партиите, които са обявили, че не допускат сътрудници на ДС в листите си. Трима са в "Реформаторски блок – Глас народен", в коалиция "Нова република" има 1, в Движение "Да България" – 2.

Д-р Борко Исаков, който е издигнат от коалиция "БСП за БЪЛГАРИЯ" се оказа агент Димитров. Той е роден на 22.09.1962 година в Дупница. Той е вербуван от ст. лейт. Иван Георгиев Иванов на 16.06.1981 г., регистриран на 23.06.1981 г. Качеството, в което е осъществявал сътрудничеството е – агент. Ето какво е разкрито в документите, въз основа на които е установена принадлежността му към органите: Собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество – обещание, собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил го щатен служител, рег. бланка, съдържащи се в лично дело ІА-1309 (Кн) МФ и в работно дело ІР-11692 – 2 тома; рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр. и обр. 6 – 2 бр.".

Вторият агент от Държавна сигурност, който е кандидат за народен представител от областта е Пламен Марков Марков, роден в Севлиево. Той се е подвизавал като агент Якимов и е вербуван през 1980 година. Освен в Кюстендилска област, Якимов е  издигнат от Коалиция "АБВ – Движение 21" и в Габрово.

Print Friendly

6 Коментари на Дупничанин, кандидат за депутат от БСП в областта, се оказа агент на Държавна сигурност

  1. Тоя Исаков освен че е некадърник,се оказа и долен доносник-комуняга.

  2. Тоя доносник е писал срещу всичките си приятели и колеги, мръсен червей! Непрекъснато се влачи с приятелчето си Миков напред-назад и прави само интриги между колегите си и двамата са доносници и червени боклуци

  3. Нямам думи!
    Какво падение !!!

  4. В казармата му е направено каръонче!Няма как да откаже,Иначе, може и да се ,,самоубие“

  5. Там е шарения.Баба му е отявлен анти комунист дедо му е комуняга баща му палач фашист.От всичко по нещо за да сме винаги на власт.

  6. Не виждам нищо срамно в тази информация.В повечето държави се уважават хората, които са работили на такива места. Само ние се правим на по католици от папата, затова сме на туй дередже…

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien