Дупничани възхитени от Великденската изложба „Благослов“ СНИМКИ

DSC00993
 Броени дни преди Възкресение Христово, в Дупнишката галерия „Джамията“ бе открита Великденската изложба „Благослов“.

Десетки дупничани посетиха откриването на експозицията, в която участват петима майстори на иконописта от Дупница и Кюстендил.

Гражданите останаха възхитени от видяното и напуснаха галерията с усмивка.

Георги Чимев и Ангел Илчев са иконографите от Дупница, които се включиха в изложбата. С рисувани икони се представят и доайенът сред дупнишките художници – Иван Попов, както и Николай Тихолов  от Кюстендил.

DSC00983Специално е участието на монаха зограф от Руенския манастир- отец Лука.

Уредникът на Галерия „Джамията“ Божура Кацарова представи художниците и говори за творчеството им, след което даде думата на самите тях.

След това Черковен хор при храм „Свети Георги Победоносец“ изпълни църковно-славянски песнопения.

Таня Камбурова, главен експерт „Култура“ в Община Дупница пък прочете поздравителни адреси от кмета инж. Методи Чимев.

DSC00986В иконната експозиция уникални са петте икони от 18-и век с образите на пророк Илия от Тревненската школа, на Свети Димитър и  Свети Георги от Самоковската школа.

 Двете икони с образите на Свети Харалампи и Свети Апостол Тома са от късната Самоковска школа.

 Иконите са изцяло реставрирани.

 Те са собственост на храм „Свети Георги Победоносец“  в Дупница и са любезно предоставени, специално за изложбата от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

DSC01010Един съвременен зограф може да сътвори святост в творбите,  ако над него е Божията промисъл.

 Това доказва с 4-те икони отец Лука – един от най- добрите иконописци в България. При създаването на иконите са използвани традиционни за  византийската иконопис техника и технологии. За отец Лука идеята и създаването на иконата принадлежат на иконографа, а канона и преданието са израз на опита на съборната църква. Неговите икони са съобразени с теорията за свещения образ, с каноните и правилата, наложени в иконописта от православната черква, чийто създател е Йоан Дамаскин, положил началото на канонизацията на иконописта.

Николай Тихолов е многостранно изявяващ се художник, известен преди всичко с неговото приложно изкуство, с иконите и така характерните за него дървени рисувани яйца с икони, които изработва повече от 10 години. Рисуваните яйца са в три размера – малки, големи и много големи, с отделни поставки, а моделите са над 40 вида. Негови яйца притежават колекционери от различни страни. Техниката е темпера с яйчена емулсия и лак за дърво. Излага в галерии в цялата страна. И най-вече в Аладжа манастир до Варна. Другите занимания на Тихолов са иконописването и реставрацията на черкви. Работи и стъклопис. В годините рисува икони с различни размери, като най-малката миниатюра е с размер – 1 на 1 см. Рисува канонични и икони. Тихолов живее и работи в  Кюстендил. Завършил е училище за приложни изкуства в София и институт за учители в Дупница.
DSC00987
Великденската експозиция илюстрира най-доброто от ателие „Свети Иван Рилски“ – тандемът дупнишки зографи – Георги Чимев и Ангел Илчев.

В изложбата двамата иконописци участват с 9 авторски икони.

Илчев и Чимев работят в екип от 10 години. Последователи са на  класическата византийска иконопис. Предпочитана от тях е традиционната  технология  яйчена темпера. Двамата зографи  се представят и с осем фрагмента, от проекта им за изографисване на Руенския манастир. Тяхно дело са стенописите в кръщелното при храм „Свети Георги Победоносец“, както и стенописите в  параклиса „Свети Иван Рилски“ в  парк „Рила“ в Дупница, параклиса „Света Троица“ в частната болница в града. В годините са изписали стотици икони, голяма част от тях са  дарили на руския патриарх, също и на видни държавници в България. По поръка на Варненския и великопреславски митрополит Кирил и Светия синод на Българската православна черква са изработили лика на Свети Прокопий Варненски за юбилейната марка на български държавни пощи. През 2013-а година Илчев и Чимев са изработили иконите подаръци за интронизацията на новия български патриарх Неофит.

DSC00996В изложбата доайенът художник Иван Попов се включва с 4     картини с християнска тематика и 9 икони, майсторски препис на известни православни икони. Иван Попов е художник с 20 годишен творчески стаж. Завършил  е Учителският институт в Дупница, като повече от 20 години е бил преподавател по изобразително изкуство в града. Майсторът – рисувач работи най- вече пейзажна и архитектурна живопис. В арт визитката му са вписани повече от 8 самостоятелни изложби в страната. 13 години  Попов работи като галерист в  първата частна галерия „Иван Попов“ в града. Във времето рисува забележителни природни и исторически обекти, като Рилския манастир, черквата „Свети Георги Победоносец“ и „Покров на Пресвета Богородица“, Часовниковата кула и др. Негови картини притежават колекционери от  България, Гърция,   Италия, Холандия, Русия, Канада, САЩ. В изложбата Иван Попов  показва и 9 рисувани икони оригинален препис на класически православни икони  като: Богородица с Младенеца, Йерусалимската Богородица, Богородица Умиление.

DSC00997Великденската изложба „Благослов“ може да се види в Галерия „Джамията“ до 9-и май.

Димитър ИКОНОМОВ

DSC00990

DSC01000

DSC00989

DSC00998

DSC00999

DSC01013

DSC01002
 

Print Friendly

1 Коментар на Дупничани възхитени от Великденската изложба „Благослов“ СНИМКИ

  1. Bravo! Shte posetim s udovolstvie!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien