Дупничани възхитени от изложбата на Светозар Бенчев и Красимир Джидров в Галерия „Джамията“

DSC01626 Ценителите на изкуството от Дупница останаха възхитени от откриването на изложбата на Светозар Бенчев и Красимир Джидров.

Уредникът на галерия „Джамията“ Божура Кацарова представи на гостите творчеството на именитите творци, след което им даде думата.

Двамата художници присъстваха лично и споделиха, че са много радостни, че показват за първи път нови свои творения и то именно в Дупница.

Дупничани приветстваха творците, а Таня Камбурова, главен експерт „Култура“ в община Дупница прочете поздравителни адреси от кмета инж. Методи Чимев.  

След това от Вокален състав "Арт Поп" зарадваха присъстващите със своите изпълнения.

Светозар Бенчев е роден в Бургас през 1962 година. Завършва специалност „Живопис“ в Националната Художествена Академия. От 1996 г. е преподавател по живопис в катедра „Рисуване“, а от 2011 г. е заместник-декан на Факултета за изящни изкуства към Академията.
Автор е на 17 самостоятелни изложби в София, Бургас Токио, Хамбург, Баден-Баден. Има множество участия в групови експозиции. Негови творби са притежание на Софийската и Бургаската художествени галерии.
Картини на Бенчев могат да се видят в галерии в Швейцария, САЩ, Франция, Австрия, Финландия, Япония. Частната колекция на Графиня Мария Луиза Фон Варбург в Хамбург включва 16 негови живописни платна.
Светозар Бенчев е нестандартен художник, представител на модерните времена – иновативен и авангарден творец, който смело експериментира с модерното изкуство. За него изкуството е цивилизована форма за овладяване на хаоса, а рисунката е своеобразен опит за медитация.
Той е един от художниците, които поддържат романтизма.
DSC01627
Красимир Джидров е роден през 1947 г. в София. Завършва специалност „Керамика“ в Националнаа художествена академия. От 1977 г. е професор в НХА и дългогодишен ръководител на Катедра „Керамика“.
Известен е най-вече с работите си от керамика и като преподавател в НХА, който с новаторско виждане за керамиката оформя едно ново поколение художници.
Творецът има поредици реализации в конкретна архитектурна среда в София, Плевен, Русе, както и в Португалия. Автор е на над 20 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Несебър, Созопол. Има и множесто ексопзиции в чужбина – Румъния, Македония, Турция, Сърбия, Австрия.

Димитър ИКОНОМОВ 

DSC01646
DSC01636
DSC01640
DSC01644
DSC01629
 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien