Дупничани ще могат да видят уникални творби в галерия „Околийска къща“

На 17 юни 2020 г. от 17.30 ч. в изложбена зала „Околийска къща“ в гр. Дупница ще бъде открита изложба „Скулптура“ посветена на 70 – годишнината от рождението на големия български скулптор проф. Емил Мирчев (1950 – 2017).

Проф. Емил Мирчев е посветил голяма част от своя професионален опит, като педагог – професор в Националната художествена академия и неин възпитаник. Роден е в с. Друган, област Перник през 1950 г. Син е на известния общественик и педагог Стоичко Мирчев, дългогодишен директор на Учителския институт в гр. Дупница.

Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина и участия в престижни скулптурни симпозиуми. Реализирал е множество скулптурни и конкурсни проекти, които са с важно национално и международно значение. Негови творби са притежание на художествени галерии и частни колекции в България, Европа, САЩ и Австралия.

Проф. Емил Мирчев е автор, творил активно в областта на монументалната и кавалетна скулптура. В неговите идейни търсения и реализации, той работи с класически материали като бронз, камък, дърво, керамика. Творбите му се отличават с характерен за него стил, които носят ясни послания.

Настоящата изложба ще представи скулптури от неговото богато творчество. Творбите са така подбрани, че взаимно се допълват и създават една своеобразна оригинална художествена атмосфера. Експозицията е със силно присъствие на класически идеи, търсения и възгледи в областта на скулптурата.

Творбите на проф. Емил Мирчев са истинско доказателство за това, до каква степен те са и класически и новаторски в идеен и пластичен смисъл. Те са сложни, но не еднозначни като замисъл, нетрадиционни и уникални като  скулптурен изказ.
Изложбата отправя поглед към форми на художествено съзнание и опит, който авторът оставя за бъдещите поколения, като един класически майстор на скулптурата.

Проф. Емил Мирчев прави силно впечатление със своите пластични качества на скулптор и създава име на един от най-интересните, запомнящи се и характерни съвременни скулптори в България и чужбина. Представените скулптури документират съвършеното владеене на класическия стил.
Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien