Дупничани останаха впечатлени от видяното на изложбата „Претворяване“

 Изложба, озаглавена „Претворяване“, бе открита в дупнишката галерия „Джамията“ миналата седмица. В нея със свои творби се включиха художниците Атанас Хранов, Петър Пиронков и Живко Седларски.   

 Уредникът на Галерия „Джамията“ Божура Кацарова представи художниците, а след това даде думата на Петър Пиронков. Той единствен присъстваше на откриването, тъй като другите двама творци бяха ангажирани. Пиронков сподели, че е много щастлив от това, че има възможност да представи творбите си пред дупнишка публика. Десетки ценители на изобразителното изкуство уважиха откриването и останаха впечатлени от видяното. Те аплодираха Петър Пиронков, а Таня Камбурова, главен експерт „Култура“ в община Дупница прочете поздравителен адрес от кмета инж. Методи Чимев.  

 Участниците в изложбата „Претворяване“ са изявени представители на съвременното българско изкуство и имат утвърдено артистично присъствие в културния живот у нас и в чужбина. Творбите на художниците са тематично разнообразни – за любовта, за жената-вдъхновение и др.

 Петър Пиронков е млад български живописец от артистичната фамилия Пиронкови – той е най-малкият син на големия български художник Енчо Пиронков. Роден е в София през 1977 г. Завършва живопис в Академия за изящни изкуства в Рим. Работи в областта на камерната фигуративна живопис. Има над 30 самостоятелни изложби и доста участия в общи експозиции. Петър Пиронков е един от най-търсените съвременни български живописци. Носител е на редица международни отличия, сред които първа награда за живопис „Перикле Фацини“ 2011. Негови творби са притежание на ценители на изкуството и частни колекции в България, Италия, Франция, Гърция, Англия, САЩ.

 Атанас Хранов живее и работи в Пловдив. В изложбата се включва с 6 творби. Той е един от забележителните съвременни български художници. Работи в областта на живопистта и пластичните изкуства, смесвайки жанровете органично. Често съчетава живопис и скулптура. Синтезът и богатата гама от изразни средства са тези, които го нареждат сред най-харесваните и търсени съвременни художници. Има над 50 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, както и участия в множество колективни експозиции. Носител е две награди – „Пловдив“ за изобразително изкуство, а през 2004-а година печели приза на галерия „Дяков“.

 В изложбата Живко Седларски се представя с 20 скулптурни пластики, които най-добре го разкриват като творец и изразяват творческите му възгледи. Седларски е скулптор-модернист,  който от 23 години живее във Франция и е по-известен в чужбина, отколкото в България. Във Франция е създал асоциация „Франция-България-Големият  Запад“. Споделя, че мечтае да създаде парк в Рен с български скулптури. Негови творби красят публични места в Швейцария и  Франция. Дърветата от метал, издигнати в Рен, където живее творецът, задълго остават в съзнанието. Негово дело е и барелефът на Христо Ботев върху стената на Българския културен център в Париж.

 Изложбата „Претворяване“ ще остане в Галерия „Джамията“ до 30-и януари 2014-а година.

Димитър ИКОНОМОВ

1
2
3
5
4
 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien