Драмата със заложниците в Сидни продължава повече от 14 часа

Петима души са успели да излязат от кафене „Линдт” в австралийския град Сидни, в което въоръжен мъж държи около тридесет заложници вече близо четиринадесет часа, предаде The Guardian. Кафенето продължава да бъде обградено от тежко въоръжени служители на полицията и на специалните части.

Заместник-полицейският комисар на Нов Южен Уелс Катрин Бърн заяви, че контактува с похитителя през целия ден.„В контакт сме през целия ден. Важна част от преговорите ни е, да не издаваме тактика си , която може лесно да бъде узната от неправилните хора. Но ние използваме една много добре тествана система на преговори от световна класа. Може да мине известно време, докато видим резултатите от нея, но безопасността на хората в „Линдт” все пак е наистина значимият фактор в случая”, каза Катрин Бърн. Тя допълни, че няма да обяви броя на заложниците, определяйки тази информация като не „особено нужна”. Въпроси за ситуацията в „Линдт” бяха зададени и на полицейския комисар на Сидни Едрю Сципионе, който заяви, че „ че планът ни, единствената ни цел и то независимо колко време ще отнеме, е безопасно да изведем от сградата заловените невинни граждани. Това е приоритет номер едно за нас и такъв ще си остане. Сигурен съм, че имате много въпроси към нас, но аз няма да ви дам тази информация, защото имаме конкретна тактика и стратегия, както и голям брой полицаи, с които си комуникираме и те работят за разрешаването на проблема". Сципионе беше попитан и защо в кафенето няма светлина, но той отказа дискусия. „Когато дойде подходящият момент, тогава ще говорим за това”, отвърна комисарят. А на въпроса дали знае какво е състоянието на заложниците в „Линдт”, той отвърна: „Знам, че никой не е бил ранен, за което ние сме благодарни". По-късно Сципионе допълни, че „Със сигурност репресивните мерки са нещо, което не трябва да се случва. На този етап е нужно просто да оставим всички да се успокоят. Искаме хората да останат спокойни”. На въпроса трябва ли да бъдат изгонени хората, насъбрали се в района около „Линдт”, за да гледат какво се случва, той отговори, че обществото е действало много задружно и че той би се радвал отново да види такова поведение. „Няма нужда хората да бъдат в или около този район, защото няма нищо за гледане. И отново, ако можем и утре да получим същото ниво на подкрепа, каквото имахме днес, няма да ни е толкова трудно да е разберем с тълпите и струпалите се в района хора.

Преди броени часови свидетели съобщиха, че заложниците в кафенето „Линдт” в Сидни изглеждат „изтощени” и „изключително ужасени”. С падането на нощта, когато заложническата драма влезе в 11-тия си час, похитителят изключи светлините в кафенето, което не позволява на намиращите се извън „Линдт” да видят какво се случва вътре.

„Можем да видим много малко от случващото се вътре, което, очевидно, не е добра новина. От нашата позиция, за последните няколко часа успяхме да преброим 15 заложника общо. Пет от тях успяха да избягат. Останалите вътре са на всякакви възрасти и от различни етноси. За щастие не видяхме деца в сградата”, заявиха от полицията в Сидни

В течение на деня премиерът на Нов Южен Уелс Майк Беърд направи изявление във връзка с взетите за заложници хора в кафене „Линдт”: „Много съм горд от начина, по който градът, щатът и нацията отвърнаха, но мислите ми остават с онези, които са държани като заложници, против волята си. И аз призовавам щата да се помолим за тях и техните семейства. Вчера вечерта комисарят и аз имахме дълъг конферентен разговор с ислямските лидери, които изразиха пълната си подкрепа към това, което полицията в Нов Уелс Майка прави, за което аз, разбира се, им благодаря. Ние всички сме заедно в това". Министър-председателят на Австралия Тони Абът също направи изявление и заяви, че похитителят "показва политическа мотивация”.

Абът направи изявление, след като свика среща на Националния съвет по сигурността, който получи информация от властите и полицията на австралийския щат Нов Южен Уелс, където се намира Сидни. „Този инцидент е изключително обезпокояващ. Много е шокиращо, че невинни хора трябва да бъдат взимани за заложници от въоръжен човек, показващ политическа мотивация. Очевидно снимките от Сидни са били разгледани от хора по цял свят. Получих съобщения от редица международни лидери, които подкрепят Австралия, и им благодаря за куража в този труден ден. Да, денят е труден. Да, този ден ни тества, но досега, както правят австралийците в много ситуации, ние се изправяме срещу предизвикателството”, заяви Тони. източник Фокус

Още по темата : Заложническа криза в кафене в центъра на Сидни/СНИМКИ/

 

Print Friendly

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Край на драмата в Сидни | Всичко За Дупница, Новини, Коментари, Анализи, Спорт, Страна, Свят, Обяви, Видео

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien